Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Rekening-courantkrediet en het seizoenskrediet

Het rekening-courantkrediet (RC -krediet) is de meest voorkomende financieringsvorm in het MKB. Bij een rekening-courantkrediet spreek je met de bank af dat je tot een bepaald bedrag rood mag staan, de ‘kredietlimiet’.

Een rekening-courantkrediet gebruik je om het verschil in betalingstermijnen tussen afnemers en leveranciers te overbruggen. Heel vaak moet de ondernemer zijn leveranciers en personeel eerder betalen dan dat hij betaald krijgt van zijn afnemers. De zekerheden die je bij een rekening-courantkrediet hebt, hangen meestal samen met de debiteuren en de voorraden.

Tip: heeft de ondernemer het rekening-courantkrediet maar een bepaalde tijd van het jaar nodig? Spreek dan met de bank een seizoenskrediet af, dat is voordeliger dan een doorlopend rekening-courantkrediet.

Voorbeeld

De ondernemer heeft een camping. In de periode april tot en met oktober is deze camping open. In de periode november tot en met maart moet de ondernemer leven van het geld dat hij heeft verdiend in de periode daarvoor. In april is het geld echter grotendeels op, tegelijkertijd moet hij dan wel weer uitgaven doen om de zaak op te kunnen starten. Met de bank kom je dan overeen dat hij voor de periode april - oktober van ieder jaar een seizoenskrediet krijgt. In november wordt dit krediet dan weer ingetrokken omdat hij dan voldoende geld heeft om het najaar en de winter door te komen.

Zzp’er met seizoenswerk? Zou dit ook voor zzp’ers in bijvoorbeeld de bouw gelden voor de dagen waarop hij niet kan metselen wegens de vorst? Helaas zal dat niet opgaan omdat de arbeid die de ondernemer verricht, persoonsgebonden is. De bank zal in dit geval adviseren om te sparen zodat hij tijdens moeilijke tijden toch door kan leven.

Meer informatie? Neem contact op met de financieel professionals van OAMKB

Kijk hieronder voor meer informatie: