Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Register Belastingadviseur

Een belastingadviseur wordt ook wel een fiscalist genoemd. Dit is een specialist op het gebied van belastingen die zowel particulieren als ondernemingen kan adviseren omtrent belastingzaken, en diverse administratieve taken zoals het invullen en indienen van belastingaangiftes kan verzorgen. Na het voltooien van een speciale opleiding kan de belastingadviseur zich in laten schrijven bij het Register Belastingadviseurs en kan deze professional de titel RB gebruiken. Na inschrijving zal de adviseur zich verder blijven ontwikkelen middels studies en cursussen die via het RB opgezet worden. Naast fiscale zaken kun je ook bij een Register Belastingadviseur terecht voor juridische bijstand, de belastingadviseur werkt ook samen binnen een netwerk van accountants en advocaten zodat alle benodigde kennis snel voorhanden is.

Ben je op zoek naar een betrouwbare Register Belastingadviseur  in het MKB? Neem direct contact op met OAMKB voor meer informatie, of vraag meteen een offerte aan.

Wat is het Register Belastingadviseurs?

Het Register Belastingadviseurs is een beroepsvereniging voor belastingadviseurs waar ruim 7600 professionals bij aangesloten zijn. Vaak wordt de afkorting RB gebruikt, de aangesloten leden werken vooral voor de MKB sector. RB opleidingen verzorgt zelf opleidingen en cursussen omtrent fiscale zaken om de kwaliteit van de aangesloten leden te waarborgen. Permanente scholing is een verplichting voor alle leden vanwege de constante aanpassingen in de regels en wetgeving.

Historie van het Register Belastingadviseurs

In 1956 werd het College Belastingadviseurs opgericht met zo’n 4000 aangesloten leden. Het CB had als doel de belangen van belastingadviseurs te behartigen en deze te ondersteunen bij het beoefenen van hun diensten. Via het Bureau Opleidingen werden studies op fiscaal gebied georganiseerd. De instroom opleiding tot CB-belastingconsulent duurde 1,5 jaar met een studie op HBO niveau. Er was een vervolgopleiding op post-HBO niveau met een termijn van 2,5 jaar.

De NFB ofwel de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs was een privaatrechtelijk beroepsorganisatie van ruim 3000 aangesloten belastingadviseurs. Leden moesten werken vanuit het Reglement voor de Beroepsuitoefening met als belofte de kennis op peil te houden. Het volgen van cursussen werd als verplichting gesteld, de aangesloten belastingadviseur werd Federatie Belastingadviseur genoemd of afgekort FB. De opleidingen van de Federatie Belasting Academie BV gaf opleidingen op bachelor- en masterniveau met daarnaast ook aanvullende cursussen.

In 2008 kwamen deze organisaties samen in een koepelorganisatie met als gevolg een complete fusie in 2011. Sindsdien wordt de naam Register Belastingadviseur gebruikt. In 2009 namen zij VLB Opleidingen over met een specialisatie op agrofiscaal gebied.

Werken met een Register Belastingadviseur binnen het MKB

De RB voert met name diensten uit voor ondernemers binnen de MKB sector. Hoewel MKB ondernemers zeer uiteenlopend zijn in de organisatiestructuur en diensten zijn er een aantal overeenkomsten waarin de specialisatie van Register Belastingadviseurs uitstekend tot zijn recht komt. Dat is de reden voor ondernemers om samen te werken met een RB, het liefst in hun eigen regio. De kennis en expertise van een Register Belastingadviseur in combinatie met de samenwerking binnen een groot netwerk van fiscalisten biedt een waardevolle bijdrage aan het functioneren van elke MKB organisatie.

Wat zijn de voordelen van een Register Belastingadviseur?

  • Omdat de fiscale wetgeving vaak erg complex in elkaar steekt kan de Register Belastingadviseur je de juiste weg wijzen en ingewikkelde kwesties in begrijpelijke taal uitleggen.
  • Uiteraard zal de RB ervoor zorgen dat je als ondernemer niet teveel belasting hoeft af te dragen. Daarnaast kan de Register Belastingadviseur adviseren wat betreft subsidies en het gebruiken van de meest optimale constructies, met kostenbesparing als resultaat.
  • Het is nooit prettig om als ondernemer in conflict te geraken met de Belastingdienst. Ook bij de communicatie met de fiscus kan de RB een rol spelen om conflicten op te lossen en problemen te voorkomen.
  • Omdat de regels en wetten continu veranderen is het van groot belang voor een Register Belastingadviseur om op de hoogte te blijven van de de laatste kennis. Elke RB heeft een verplichting tot permanente educatie om het advies up-to-date te houden.

Ben je op zoek naar betrouwbaar fiscaal advies? Maak vandaag nog een afspraak.

De werkwijze van een RB

Als belastingadviseur werk je dagelijks met ondernemers, veel Register Belastingadviseurs zijn zelf ook ondernemer en kennen de klappen van de zweep. Omdat elke organisatie weer een uniek profiel heeft is het de taak van de fiscalist om voor elke klanten de juiste aanpak te hanteren. Hier zijn vijf manieren waarop een Register Belastingadviseur de klanten zal bijstaan:

  • Voor de adviseur maakt het niet uit of je een kleine, plaatselijke eenmanszaak hebt of een internationaal opererende organisatie. Er worden altijd maatwerk oplossingen geboden.
  • Om als Register Belastingadviseur te werken is het verplicht om permanente educatie te volgen. Binnen het RB worden diverse opleidingen en cursussen aangeboden om de kennis op peil te houden, en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op fiscaal gebied.
  • Een Register Belastingadviseur is een mens die werkt met mensen, er wordt altijd gekeken naar de persoon achter de onderneming. Wanneer er zich bijvoorbeeld kwesties voordoen zoals erfrecht, een scheiding of een faillissement, zijn dit allemaal situaties die niet alleen impact hebben op de bedrijfsvoering, maar ook op het individu. Het is die persoonlijke aanpak die het verschil maakt.
  • Gelukkig staat een Register Belastingadviseur er niet alleen voor, elke professional staat nauw in contact met diverse fiscalisten, accountants en juristen met als resultaat een breed netwerk van specialisten op elk gebied. Met zoveel kennis en expertise op afroep kan de ondernemer zich ook echt bezighouden met ondernemen.
  • Een RB voert niet alleen opdrachten uit, het is een persoon die proactief kan denken, als sparring partner kan fungeren en vooruit kan denken. Zo sta je er als ondernemer nooit alleen voor. Denk bijvoorbeeld aan advies bij het schrijven van een ondernemingsplan, of het onderzoeken van de mogelijkheden voor een crowdfunding campagne.

Register Belastingadviseurs van OAMKB

Bij OAMKB werken fiscalisten die graag het onderste uit de kan halen voor hun klanten. Daarbij horen doorgaande studies om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van belastingen en fiscale zaken. OAMKB werkt met een landelijk dekkend netwerk aan belastingadviseurs, accountants en juristen met een lokale aanwezigheid op basis van een moderne online boekhouding. Door met een Register Belastingadviseur te werken is de ondernemer verzekerd van een hoge kwaliteit dienstverlening van een professionele fiscalist met een lokale aanwezigheid voor persoonlijk contact. Zo maken de Register Belastingadviseurs van OAMKB het verschil.

Meer informatie? Neem direct contact met ons op!