Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Online boekhouden

Online boekhouden bespaart tijd, geld en frustraties

De Belastingdienst wil dat de belastingaangifte digitaal ingediend wordt. De financiële administratie op orde brengen met de computer is al jaren de standaard, maar online boekhouden is nog niet voor iedereen gemeengoed. Door de boekhouding online bij te houden heb je veel voordelen die een offline boekhouding niet biedt. Je moet uiteraard wel kiezen voor een online boekhoudpakket dat optimaal aansluit bij de onderneming. De boekhouding uitbesteden aan een online boekhouder is ook een belangrijk voordeel. In de meeste gevallen is boekhouden online voor een groot deel binnen de onderneming uit te voeren. Wat is de beste manier om de online boekhouding bij te houden?

Kies voor online boekhouden met de software van OAMKB, bekijk de tarieven op deze pagina.

3 signalen dat je achterloopt

Alle apparaten zijn verbonden met het internet, steeds meer software pakketten werken deels of geheel via internet. In de meest afgelegen plaatsen in de wereld kun je al gebruik maken van snel en draadloos internet. De boekhouding online regelen ligt daarmee voor de hand. Toch zijn er veel bedrijven die nog niet gebruik maken van de mogelijkheden die online boekhouden biedt. Wat zijn de meest gehoorde redenen hiervoor?

1. Geen online boekhoudpakket

Als het boekhoudpakket dat gebruikt wordt binnen een onderneming geen online functionaliteit heeft, wordt het wellicht tijd om op zoek te gaan naar een online boekhoudpakket. De tijd staat niet stil, als de software zo ver achterloopt zal dit tot problemen gaan leiden. Misschien niet vandaag of morgen, maar wellicht wel voor de volgende aangifte.

2. Geen online boekhouder

Veel ondernemers binnen het MKB hebben geen boekhouder op de loonlijst staan. Dat is met online boekhouden ook niet meer nodig. Met de juiste online boekhouding kun je tot 70% aan tijd sparen door zaken te automatiseren. Door de boekhouding online te plaatsen kan een online boekhouder helpen de puntjes op de “i” te zetten.

3. Boekhouden online is gevaarlijk

Er zijn veel professionele hackers actief. Criminaliteit is niets nieuws, de administratie op papier kan ook gestolen worden. Het is uiteraard wel van belang om online boekhouden op de juiste wijze te beveiligen. Dat gaat deels via de online boekhoud software met encryptie en tweestaps verificatie, en deels door de gebruikers die op verantwoorde wijze moeten omgaan met informatie.

Met het boekhoudpakket van OAMKB bespaar je tot wel 70% aan tijd in de boekhouding. Neem contact op voor meer informatie.

Welke online boekhouder kies je?

Een groot voordeel van online boekhouden is de mogelijkheid de administratie te delen met een online boekhouder. Dat is een externe partner die de online boekhouding van de onderneming op afstand kan inlezen en assisteren met de berekeningen, factureren en contracten beheren. Een persoonlijk financieel professional die een deel van de boekhoudkundige taken over kan nemen zonder altijd aan tafel te zitten bespaart veel tijd en geld.

Hoe kies je een goede online boekhouder? Neem eens een kijkje in het netwerk van OAMKB waar veel boekhouders, belastingadviseurs en fiscalisten hun diensten aanbieden. Je kiest een online boekhouder in de gewenste regio en sluit een contract af. Zo simpel kan het zijn. Als je naast een boekhouder ook andere financiële zaken wilt afhandelen is dat ook mogelijk. Indien nodig wordt er een specialist opgeroepen binnen het netwerk. Die flexibiliteit is de kracht van externe dienstverleners die samenwerken. Je hebt altijd beschikking over de grootste talenten op elk vakgebied.

De online boekhouder moet overweg kunnen met de aangeleverde data. Hoe eenvoudiger de boekhouder de administratie in kan lezen, hoe sneller er resultaten uit voortvloeien. Online boekhouden binnen een standaard online boekhoudpakket heeft als voordeel dat de boekhouder deze bestanden direct in kan lezen zonder extra conversieslag.

Welk online boekhoudpakket kies je?

Je kunt niet de eerste de beste software gebruiken om de online boekhouding mee in te voeren, je wilt niet voor een pakket kiezen dat binnenkort uit de roulatie gaat. Met welke aspecten moet je rekening houden bij de keuze van een online boekhoudpakket?

De oude boekhouding moet omgezet worden

Als je met Exact werkt, of misschien zelfs met Excel, is het van belang dat het online boekhoudpakket de bestaande data kan inlezen. Anders moet er dubbel werk verricht worden. Overstappen naar online boekhouden kan even tijd kosten, maar op de lange duur zal het veel tijd besparen.

De data moet ook offline beschikbaar zijn

Er is niet overal een internetverbinding, daarom is het van belang dat administratie ook offline opgeslagen kan worden. Later kunnen bestanden gesynchroniseerd worden. De online boekhouding kun je archiveren op een harde schijf of een externe schijf, zorg wel voor de nodige beveiliging.

Kies voor een totaaloplossing

Naast het registreren van inkomsten en uitgaven moeten veel MKB bedrijven ook personeelskosten bijhouden, offertes en facturen uitsturen en desnoods herinneringen en aanmaningen verzenden. Als deze functionaliteit allemaal binnen één pakket beschikbaar is zal online boekhouden ook veel sneller verlopen.

Waar je wel op moet letten

Veel software werkt niet meer op basis van kopen maar huren. Je betaalt een bedrag per maand en kunt vervolgens gebruik maken van de software. Dat heeft als nadeel dat je het pakket niet meer in bezit hebt zoals vroeger, anderzijds ligt de instapprijs lager en je bent altijd verzekerd van de laatste versie van de software.

De software moet gebruiksvriendelijk zijn

Het moet voor jezelf of een assistent ook mogelijk zijn met de online boekhoudsoftware te werken. Een online boekhouding die alleen de boekhouder begrijpt is riskant. De boekhouding compleet in handen geven van één persoon zonder mogelijkheid tot overdracht van data en werkzaamheden is niet aan te raden. Hoe laagdrempeliger de software werkt hoe sneller iemand met de online boekhouding aan de slag kan gaan.

Online boekhouden spaart tijd en geld

Je wil uiteraard niet teveel uitgeven aan de financiële administratie. Net als een goede boekhouder meer geld oplevert dan deze kost is dat met online boekhouden hetzelfde. Met een online boekhoudpakket wordt er veel tijd uitgespaard, tijd die in het ondernemen gestoken kan worden. De online boekhouder voert werkzaamheden uit wanneer dat nodig is. En met een online boekhouding kan dat overal ter wereld.

Optimaliseer de boekhouding van jouw onderneming met de oplossingen van OAMKB. Vraag direct een offerte aan.