Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Modern financieren voor het MKB

De grote bedrijven kunnen hun activiteiten meestal wel financieren via de kapitaalmarkt, dat is voor ondernemers binnen het MKB niet haalbaar. Daarom is er een belangrijke taak weggelegd voor banken om geld te lenen aan de MKB sector. De regering en toezichthouders zorgen ervoor dat banken daadwerkelijk financieringen verstrekken aan het MKB. Daarnaast zijn er nog een aantal andere methodes om geld in te zamelen voor actieve ondernemers die behoefte hebben aan een kapitaalinjectie. Onderstaand zullen we een aantal interessante opties onder de loep nemen.

Meer weten over modern financieren binnen het MKB? Neem dan contact op met jouw lokale financieel professional van OAMKB.

Populaire methodes van financiering:

Lening bij de bank

Veel MKB’ers beginnen hun zoektocht naar financiële middelen bij hun eigen bank. Als dat op niets uitloopt wordt er gezocht naar alternatieven. Je hoeft echt niet op één paard te wedden, je kunt ook jouw plan indienen bij meerdere banken tegelijkertijd. Zo kun je de aanbiedingen met elkaar vergelijken en de meest interessante lening kiezen. Ook bespaar je veel tijd omdat je niet per bank de keten hoeft af te werken.

Niet bij de bank, wel van de bank

Je moet er rekening mee houden dat veel financieringsinstellingen die zich bezighouden met factoring of leasen direct verbonden zijn met de traditionele banken. Deze maatschappijen hebben een specifieke taakstelling met een doelgericht model. Het is mogelijk dat een bank je zelf al naar een dergelijke financieringsinstelling doorverwijst.

Business Angels

Ook wel “Angel Investors” genoemd, hieronder scharen we de informal investors en de mezzaninefinanciering waarbij een fonds of ondernemer vertrouwen heeft in het bedrijf en de belofte maakt geld te investeren. Deze financiële middelen zijn doorgaans snel beschikbaar.

Crowdfunding

Crowdfunding is eigenlijk een combinatie van financiering en marketing, je legt een concept voor aan mogelijke investeerders, iedereen die interesse heeft kan vervolgens geld inleggen. Zowel bedrijven als particulieren zijn welkom om te investeren, het aantal investeerders is in principe onbeperkt. Het geld wordt door een Crowdfunding platform als Kickstarter of Geldvoorelkaar beheerd en later uitgekeerd.

Tips bij het kiezen van een lening

Als ondernemer spring je vaak al een gat in de lucht wanneer iemand een zak geld naar je toe schuift, maar houd beide benen op de grond en blijf kritisch. Volg deze tips om later niet met “betonnen schoenen” tussen de “vissen te slapen”...

Controleer de instelling bij de AFM: De banken staan onder scherp toezicht, dat geldt niet voor alle financieringsinstellingen. Controleer daarom of de instelling die bereid is geld te verstrekken een vergunning heeft die geregistreerd staat bij de AFM.
Kwaliteit gaat voor kwantiteit: Kies niet automatisch voor de geldverstrekker met de grootste zak geld, beoordeel eerst de kwaliteit van de financier. Wanneer een partij iets te makkelijk is met geld lenen moet je extra goed controleren of de voorwaarden kloppen.

Breng jouw organisatie eerst op orde: Veel enthousiaste MKB nieuwkomers zijn dusdanig gefixeerd op geld dat ze vergeten hun core business eerst goed te regelen. Wanneer je aan de slag kunt gaan moet je ook sluitende contracten hebben met bijvoorbeeld jouw leveranciers, om later niet op je bek te gaan met een dikke lening die je niet kunt terugbetalen.

Meer informatie over geld lenen en financieren? Neem dan contact op met de financieel professionals van OAMKB.

Kijk hieronder voor meer informatie: