Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Horeca financiering

Een eigen horecazaak starten of uitbreiden is het begin van een spannend avontuur, je zult daarbij eerst moeten kijken naar de horeca financieringsmogelijkheden. Stap je naar de bank, vraag je het aan vrienden en familie, of ga je rood staan op jouw creditcard? Je moet ook een financieel plan horeca opstellen. En om na een sterke start ook succesvol verder te gaan zul je aandacht moeten besteden aan een solide administratie. Horeca is een prachtige maar ook zeer uitdagende sector, ben jij bereid de uitdaging aan te gaan?

Een solide bedrijf opbouwen begint met een doordachte horeca financiering. Gelukkig sta je er niet alleen voor, neem contact op met jouw lokale OAMKB adviseur.

Horeca financiering

Als je eerder een horeca onderneming hebt gehad weet je waarschijnlijk wel hoe de vork in de steel zit...letterlijk zelfs! Dat betekent overigens niet dat je zomaar een nieuwe zaak kunt openen, er zijn altijd nieuwe uitdagingen én mogelijkheden waar je rekening mee moet houden. Daarnaast staat de tijd ook niet stil, je kunt niet verwachten dat een concept van tientallen jaren geleden nog steeds werkt. Voor kersverse ondernemers die van de keuken thuis naar een eigen zaak willen gaan moet je als eerst met beide benen op de grond blijven staan. Het lijkt helemaal fantastisch om een romantische bistro te openen, maar als de rekeningen binnenstromen, en jouw omzet lager ligt dan de kosten voor het personeel, terwijl jouw verse waren liggen te bederven in de koelkast… Dan kan jouw droom uitmonden in een ware nachtmerrie. Gelukkig hoeft dat met de juiste horeca financiering niet te gebeuren, het succes schuilt niet alleen in jouw kookkunsten, maar vooral ook in jouw zakelijke instincten.

Horeca financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende horeca financieringsmogelijkheden, daarbij zijn er heel eenvoudig gesteld twee opties; Zelf investeren of geld lenen. Je kunt uiteraard deze twee opties met elkaar combineren, vergeet niet dat geld lenen uit externe bronnen niet betekent dat je zelf geen risico loopt. Laten we de verschillende horeca financieringsmogelijkheden eens wat nader bekijken.

Zelf investeren

Je hebt jarenlang gespaard en nu heb je genoeg geld om je eigen zaak te beginnen. Maar hoeveel geld heb je eigenlijk nodig? Denk niet alleen aan de dag van de opening, maar kijk vooruit. Wat kost het om het restaurant een jaar open te houden? De huur van het pand, de kosten voor de inrichting, personeel dat je salaris moet uitkeren en verse producten die je moet inkopen. Zelfs wanneer er geen enkele klant zou komen heb je veel terugkerende kosten, hoe lang kun je dit financieren?

Geld lenen

De meeste ondernemers zullen geld lenen om een zaak te openen, vergeet niet dat je dit geld ook ooit terug moet betalen mét rente. Geleend geld is in feite ook jouw geld, maar die zul je door te ondernemen terugverdienen. Daarbij moet je ook zeker niet vergeten dat je zelf ook moet kunnen leven. Geldverstrekkers zullen daarom niet alleen vragen naar de kosten voor de zaak, maar ook naar jouw persoonlijke uitgaven. Hier zijn drie veelvoorkomende manieren om de horeca financiering rond te krijgen door geld te lenen:

  • Lening bij een bank: Geld lenen bij de bank is nog steeds de voornaamste bron voor externe middelen. Starters en MKB’ers kunnen in aanmerking komen voor microkrediet en MKB krediet. De rente ligt vrij hoog, maar je kunt wel gebruik maken van professionele ondersteuning.
  • Lening bij vrienden / familie: Je kunt wellicht jouw vrienden en familie overtuigen geld te steken in jouw onderneming, maar als het niet zo lekker loopt ontdek je pas wie jouw echte vrienden zijn. Geld kan vriendschappen en familiebanden uit elkaar trekken, let op voordat je in de directe omgeving geld gaat lenen.
  • Crowdfunding: Deze vorm van horeca financiering is opvallend succesvol gebleken, met name de kleinere projecten zoals microbrew biermerken, artisane koffiebranders of duurzame concepten met milieuvriendelijke oplossingen boeken hiermee succes. Emotie speelt een belangrijke rol bij dit soort trajecten, je kunt er de risico’s flink mee spreiden omdat er een groot aantal geldverstrekkers bij betrokken kan zijn.

Let op; geld lenen kost geld! Ga om tafel zitten met de financieel professional van OAMKB om de mogelijkheden en risico’s te bespreken.

Financieel plan horeca opstellen

Om voor een lening in aanmerking te komen zul je een financieel plan horeca moeten opstellen. Dat geldt zowel voor een lening bij de bank als voor een crowdfunding campagne. Het financiële plan is niet bedoeld als een promotioneel praatje, je maakt jouw plan op basis van reële mogelijkheden en gebaseerd op toetsbare cijfers. Een bank zit niet te wachten op een mooi verhaal, het moet duidelijk zijn dat je naast de mogelijkheden ook de risico’s hebt overwogen. Daarmee is een financieel plan horeca opstellen ook in je eigen belang, zo kom je knelpunten tegen waar je niet eerder bij hebt stilgestaan.

Welk type horeca bedrijf ga je starten?

Een franchise starten vereist een compleet andere aanpak dan een klein restaurant beginnen, of een snackbar overnemen. Met name bij een compleet nieuwe zaak heb je geen cijfers uit het verleden om jouw mogelijke omzet op te baseren. Bij een financieel plan horeca kijk je niet alleen naar de toekomst, maar put je uit ervaringen in het verleden. Bij een franchise kun je cijfers van andere filialen als basis gebruiken, bij een overname vraag je uiteraard naar de inkomsten die de vorige eigenaar gerealiseerd heeft evenals de operationele kosten. Wanneer je van de grond af aan begint is het verstandig naar soortgelijke zaken te kijken en daar jouw financieel plan horeca op te baseren.

Administratie horeca inrichten

Een goed lopend restaurant begint niet met een menu voor heerlijke gerechten, en al zeker niet met leuke tafels en stoelen, de administratie horeca moet altijd voorop staan. Op basis van cijfers bouw je een zaak, dat geldt in feite voor iedere sector. Maar omdat je in de horeca veel vaste kosten hebt moet de administratie perfect in orde zijn, zeker wanneer je werkt met veel verse producten en personeel. Door een slimme combinatie van hardware, software en financieel professionals te maken kun je de administratie horeca inrichten zonder er teveel tijd aan te besteden. Denk aan de koppeling van kassasysteem met de online boekhoudsoftware, en een boekhouder of accountant die op afstand zorgt voor de kers op de taart.

Voordelen van online administratie

  • Waar je ook bent, je hebt altijd toegang tot je online administratie. Je hebt 24/7 inzicht in de financiële situatie van jouw onderneming
  • Met online administratie maak je je facturen online en verstuur je ze digitaal naar je klant. Je online administratie houdt bij van wie je nog geld krijgt.
  • In de online administratie software maak je makkelijke koppelingen met je bankrekening. Het boekhoudprogramma leest de bankafschriften in. Dit bespaart tijd en verkleint de kans op fouten.
  • Online administratie is veilig: softwareleveranciers van boekhoudprogramma´s hanteren de meest recente veiligheidsmaatregelen.
  • Je bespaart tijd: handmatig invoeren hoeft niet meer. Zo scan je bijvoorbeeld bonnen makkelijk met je telefoon.
  • Je bespaart geld: door de efficiënte manier van werken is je online administratie goedkoper.

Horeca financiering is het eerste ingrediënt van jouw onderneming, bespreek de mogelijkheden met jouw OAMKB adviseur en plan direct een afspraak in.

Meer weten?

Kijk hieronder voor meer informatie: