Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Horeca boekhouder

Als ondernemer wil je het liefst zoveel mogelijk bezig zijn met de core business. Als restaurant eigenaar, café uitbater of baas van een snackbar wil je bezig zijn met eten, drinken en mensen. Een horeca boekhouder neemt je veel werk uit handen, zeker in combinatie met het juiste boekhoudprogramma. Horeca software gaat verder dan de administratie, je kunt direct een koppeling maken met een horeca kassasysteem, de personeelsadministratie en het voorraadbeheer.

Wil je weten wat een gespecialiseerde horeca boekhouder voor je kan betekenen? Neem dan contact op met de financieel professionals van OAMKB.

Een horeca boekhouder neemt je werk uit handen

Je schilt geen zak aardappelen als je maar één portie patat wilt bakken, als horeca eigenaar wil je uiteraard zo min mogelijk verspillen. Dat geldt ook voor tijd, er zijn immers maar een beperkt aantal uren die je kunt investeren in de zaak. Een horeca boekhouder zorgt voor de administratie, zodat je als ondernemer bezig kunt zijn met je bedrijf. Niemand heeft immers zin om na sluitingstijd de bonnetjes handmatig na te lopen. Dat betekent overigens niet dat een horeca boekhouder voor jou een schoenendoos met losse papiertjes uit gaat zoeken, tegenwoordig is er met horeca software enorm veel te automatiseren. En dat gaat veel verder dan bonnen scannen en automatisch uitlezen, je kunt een horeca kassasysteem koppelen aan het voorraadbeheer en het boekhoudprogramma. Horeca zal altijd hard werken blijven, maar dankzij moderne hardware, software én een moderne horeca boekhouder kun je die energie steken in de zaken waarvoor je in dit vak bent gestapt.

Horeca kassasysteem kiezen

Als je op zoek bent naar een horeca kassasysteem heb je geluk, er zijn namelijk veel aanbieders van professionele kassasystemen voor de horeca. Hier kun je een selectie uit het aanbod vinden met een beknopte beschrijving. Omdat de juiste combinatie van horeca software oplossingen je veel werk uit handen kan nemen, kun je het beste samen met jouw horeca boekhouder het meest geschikte horeca kassasysteem kiezen.

 • Cashr: Een kassasysteem voor zowel Apple iOS als Android met koppeling naar de Reeleezee boekhoudsoftware.
 • Lightspeed: Dit systeem is exclusief voor Apple iOS, Lightspeed komt uit Canada maar is wereldwijd beschikbaar met een kantoor in Amsterdam.
 • Loyverse: Dit is een multiplatform oplossing op basis van een freemium model. Momenteel zijn alle functies gratis te gebruiken.
 • MplusKASSA: De kassa werkt op Windows, de handhelds op Android. Met name de open API omgeving maakt dit systeem zeer schaalbaar.
 • Mr. Winston: Een systeem dat in de Cloud werkt, maar wel offline gewoon blijft werken. Dan zit je altijd safe.
 • SambaPOS: Een Open Source systeem dat werkt op Windows systemen. Geheel gratis te gebruiken.
 • Tilli: Dit kassasysteem werkt op Apple iOS en op Android, het dashboard werkt ook op een PC.
 • Vectron: Last but not least een kassasysteem dat al meer dan 25 jaar bestaat, het betreft een product uit Duitsland.

Horeca software brengt alles samen

De juiste horeca software kiezen begint met het bepalen van de functionaliteit die je nodig hebt voor jouw zaak. Een grote fastfoodketen heeft andere behoeftes dan een klein restaurant met drie Michelin sterren. Toch zijn er een aantal overeenkomsten tussen alle types horeca bedrijven. Hier zijn alvast een aantal aandachtspunten die voor veel ondernemers van toepassing zijn.

 • Tafels beheren en bonnen maken: Hoewel er nog steeds bediening rondloopt met een notitieblokje of met een sterk ontwikkeld geheugen, wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van digitale systemen. Dit kan zelfs een standaard smartphone met horeca app zijn. Zo kun je meerdere tafels centraal beheren en bonnen maken die direct in de keuken binnenkomen. Dat werkt zeer efficiënt, waar ook de klant van zal profiteren.
 • Kassasysteem met betalingen: De bestellingen moeten binnen het horeca kassasysteem naar de kassa verzonden worden om betalingen eenvoudig en foutloos te verwerken. Uiteraard moet je de klant ook diverse opties bieden om te betalen. Hoe makkelijker je het voor de klant maakt, hoe groter de kans dat ze terugkomen. Er zijn steeds meer horecagelegenheden die alleen nog maar met pin betaling werken. Dat werkt snel, betrouwbaar en het is heel veilig. Contactloos betalen mag eigenlijk ook niet meer ontbreken.
 • Voorraadbeheer: Met name voor producten als dranken in fles of andere duidelijke eenheden, is het mogelijk om de voorraad automatisch bij te laten werken als er een product wordt verkocht. Zo zul je nooit meer zonder bitter lemon of een speciaalbier staan, en je hoeft niet steeds in de voorraadkast te duiken om te zien welke producten op zijn.
 • Leverancier- en klantenbeheer: Goede connecties zijn goud waard in de horeca. Zorg dat je precies weet waar je aan toe bent met jouw leveranciers, en afhankelijk van de zaak kun je ook profielen van klanten bijhouden. Vaste klanten, zakelijke klanten of catering opdrachten om maar enkele categorieën te noemen.
 • Inkomsten / Uitgaven: Uiteraard kun je niet zonder solide boekhoudprogramma. Horeca gericht uiteraard, en ingesteld zodat alles wat je nodig hebt snel te vinden is, en er geen overbodige functionaliteit in de weg zit. Door samen te werken met de horeca boekhouder ben je altijd op de hoogte van de laatste cijfers die online beschikbaar zijn, uiteraard met goede beveiliging.
 • Cloud server: Vertrouw niet blindelings op je eigen computer, bewaar ook altijd belangrijke data offsite. Jouw harde schijf kan stuk gaan, of de hele PC kan gestolen worden. Als de laatste data online bewaard wordt kun je gewoon de draad weer oppikken.
 • Webshop: Wil je klanten online laten bestellen? Naast de bekende verzamelsites met bezorgdiensten kun je ook je eigen systeem via de website aanbieden. Dan heb je volledige controle over het systeem, en je hoeft geen commissie af te dragen aan de tussenpersoon.

Boekhoudprogramma horeca kiezen

De meeste ondernemers werken met een boekhoudprogramma. Horeca kent een aantal specifieke elementen waar niet ieder pakket voor geschikt is. Hieronder vind je vier populaire boekhoudpakketten die ook geschikt zijn voor de horeca:

 • Exact: De bekende naam in boekhoudsoftware is uit te breiden met de software van Vendit, Cashr en Lightspeed. Zo heb je direct alle tools voor de horeca in je favoriete boekhoudprogramma.
 • Ficsus.nl: Dit betaalbare pakket voor ZZP’ers is heel veelzijdig en daarmee ook geschikt voor kleine horeca ondernemers. Het is alleen niet volledig toegespitst op de branche.
 • Reeleezee: Deze aanbieder van boekhoudsoftware heeft speciaal voor de horeca de Cashr online kassa ontwikkeld. Dit systeem werkt op Apple iOS en Android apparaten.
 • Yuki: Koppel dit pakket met Lightspeed, POS of Nappkin, en besteed het betaalverkeer uit aan een bank naar keuze. Met Yuki kun je alle kanten uit en is erg makkelijk voor een horeca ondernemer.

Hulp nodig bij het oprichten of moderniseren van jouw horecazaak? Informeer vrijblijvend bij de horeca specialisten van OAMKB en plan vandaag nog een afspraak in.

Meer weten?

Kijk hieronder voor meer informatie: