Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Geld lenen zonder bank

Pas op; geld lenen kost geld. Dat is mooi, maar je moet eerst iemand zo gek krijgen om je geld te lenen… Wanneer de banken geen interesse hebben, zijn er gelukkig andere methodes om geld te lenen zonder bank. Op deze pagina bespreken we enkele opties met daarbij zowel de voordelen als nadelen van iedere lening.

Veilig geld lenen zonder bank? Laat je vooraf adviseren door jouw lokale financieel professional van OAMKB.

Maak gebruik van de verzorgingsstaat

Als je goed rondkijkt zijn er al een aantal interessante regelingen bij diverse overheidsinstellingen zoals:

  • WBSO regeling
  • Investeringsaftrek
  • Innovatiebox
  • Provinciale regelingen
  • Gemeentelijke subsidies

Laat jouw financieel professional meedenken over de mogelijkheden, en welke regelingen voor jou interessant kunnen zijn.

Business Angels

Deze particuliere investeerders of ondernemingen worden ook wel “informal investors” genoemd. Dit zijn partijen die bereid zijn te investeren in een bedrijf of project waar de bank geen interesse naar heeft. Houd er rekening mee dat deze “engeltjes” vaak wel hun neus in jouw zaken willen steken en invloed willen uitoefenen op de bedrijfsvoering. Vaak zullen meerdere Angel Investors samenwerken om het totale bedrag te realiseren, doorgaans in de vorm van een participatiemaatschappij.

Mezzanine financiering

Dit is een lening waarbij de geldverstrekker geen harde garanties krijgt. Wel wordt de investeerder in de gelegenheid gesteld aandelen te kopen in het bedrijf tegen een prijs die vooraf bepaald is. Let op; de rente bij dit soort investeringen zullen vaak veel hoger uitpakken dan bij een reguliere lening, tot wel tweemaal tot driemaal zo hoog! Wanneer je een bedrijf hebt dat werkt aan technologisch innovatieve projecten met een hoog risico op falen kan dit de oplossing zijn. Je moet wel met een sluitende financieringsaanvraag voor de dag komen om er doorheen te komen.

Microfinanciering en Qredits

Voor “kleine” leningen tot maximaal 250.000 euro kun je een aanvraag indienen bij Qredits, een laagdrempelige lening inclusief coaching en advies binnen het traject. Dit is een goede optie voor MKB’ers die geen ervaring hebben met leningen. Een lening lager dan 50.000 euro noemen we “microfinanciering”. Meerdere banken werken samen in dit project, ook het Ministerie van Economische Zaken is hierbij betrokken. Veel banken zullen je voor leningen onder de 50.000 euro automatisch doorverwijzen naar deze organisatie.

Factoring

Dit is een constructie die met name in de medische sector populair is. Contact met debiteuren wordt afgehandeld door de factoring organisatie. Je stuurt een factuur aan de factormaatschappij, zij betalen direct uit naar jou, en ze incasseren het bedrag vervolgens bij de debiteur. In ruil daarvoor betaal je een half procent tot twee procent rente op de bedragen. Dit kan je veel tijd besparen en is daarmee een interessante oplossing voor bedrijven die veel facturen uitschrijven, maar niet steeds de bankrekening in de gaten willen houden.

Lenen van vrienden en familie

Veel ondernemers kloppen aan bij vrienden en familie. Hoewel dit een goede manier kan zijn om jouw onderneming te financieren moet je er altijd voor zorgen dat het niet tot persoonlijke problemen zal leiden in de toekomst. Leg alles tot in detail vast in een leningsovereenkomst zodat er later nooit discussies kunnen ontstaan.

We kunnen het niet genoeg benadrukken; geld lenen kost geld. Denk goed na voor je een lening aangaat en neem vooraf contact op met jouw financieel professional. 

Kijk hieronder voor meer informatie: