Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Welke andere financieringsmogelijkheden zijn er naast een financiering bij de bank?

Download de gids

Mocht de bank je financieringsaanvraag afwijzen dan zijn er ook andere manieren om aan geld te komen. De bank is de meest voor de hand liggende optie, maar crowdfunding wordt ook steeds populairder.

Vanwege de korte lijntjes en snelle beoordeling adviseert OAMKB een crowdfunding campagne, we kunnen je helpen deze op te zetten. Neem contact op met één van de financieel professionals van OAMKB.

Doorgaans worden er bij crowdfunding campagnes geen zekerheden gevraagd. De ondernemer wordt wel gevraagd privé mee te tekenen. Wanneer de plannen in zijn geheel worden afgewezen door de bank vanwege het risico kun je onderzoeken of mezzanine, informal investors of business angels wel mogelijk zijn. Deze investeerders vallen onder de noemer “durfkapitaal”.

Als de bank totaal geen potentie ziet in jouw financieringsaanvraag sta je ook niet sterk bij de alternatieve investeerders, tenzij je een idee hebt dat echt baanbrekend is. Als je denkt in die categorie te vallen kun je een bijeenkomst organiseren waar je het plan uiteenzet. Peil de respons en probeer de groep te overtuigen van jouw plannen. Ga verder met het uitwerken van jouw plannen in samenspraak met deze groep.

Eén grote investeerder versus vele kleintjes; de kracht van crowdfunding.

Maak gebruik van Social Media

Om jouw enthousiasme over te brengen en medestanders te werven voor jouw plannen kun je gebruik maken van social media platformen zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest en Snapchat. Je hoeft niet op elk platform aanwezig te zijn, kies twee of drie diensten waar jouw doelgroep het best vertegenwoordigd is. Deel de voortgang en leg jouw plannen duidelijk uit met visuele onderbouwing. Zo ontstaat er een community rond jouw dienst of product. Breid jouw netwerk uit en werf partners en mogelijke investeerders. Geef niet alle informatie weg, wees wel open en eerlijk. 

Er zijn ook andere banken

Richt je pijlen niet exclusief op jouw vaste bank. Soms kan de relatie tussen jou en de bank bekoelen door zaken als:

  • Je hebt in het verleden al eens flinke missers gemaakt.
  • Jouw betaalgedrag is niet bepaalt onbevlekt.
  • Het klikt gewoon niet met jouw vaste aanspreekpunt.
  • Je hebt het gevoel dat je niet serieus wordt genomen.

Bankieren is ook mensenwerk, soms moet je gewoon je verlies nemen en naar een andere bank stappen die misschien wel openstaat voor jouw ondernemingsplan en financieringsaanvraag. Er spelen meer factoren dan computers en ingewikkelde algoritmes. Onderschat nooit de menselijke factor.

Tip: Kijk op de website van de Nationale Financieringswijzer voor meer informatie over organisaties die je kunnen helpen na afwijzing van jouw financieringsaanvraag. Ook als je problemen hebt met jouw bank, of je wilt weten welke mogelijkheden er zijn in jouw bedrijfstak kun je hier terecht. De Nationale Financieringswijzer is een initiatief van MKB Nederland en het Ministerie van Economische Zaken.

Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met OAMKB voor onze diensten en tarieven, we helpen je graag verder om jouw financieringsaanvraag tot een succes te maken!

Praktische tips

  • Bij een bedrag dat lager is dan €50.000 kun je ook een aanvraag indien bij Qredits. Een BKR melding is niet bij voorbaat een afwijzing voor de financieringsaanvraag.
  • Bij afwijzing van een financieringsaanvraag in verband met een investering kun je proberen of (operational / financial) leasing, of een crowdfunding mogelijk is. In de praktijk blijken deze vormen vaak toch mogelijk.
  • Bij een afwijzing van de financieringsaanvraag op basis van het financieren van voorraden kun je proberen een leverancierskrediet direct met de leveranciers te regelen.
  • Bij afwijzen van de financieringsaanvraag voor de financiering van debiteuren kun je de mogelijkheden van factoring onderzoeken.
  • Wanneer de financieringsaanvraag wordt afgewezen omdat je geen persoonlijke borgstelling af wilt geven moet je de vraag stellen of het verstandig is de plannen op deze manier door te zetten. Je kunt ook jouw levenspartner vragen om geld in de onderneming te steken. Ook kun je een beroep doen op familieleden, je kunt de hypotheek op de privé woning verhogen bij overwaarde. Als dat laatste het geval is zal de bank deze mogelijkheid waarschijnlijk zelf al aangeven.

Houd er rekening mee dat in de meeste gevallen de financieringsaanvraag niet volledig is, onvoldoende onderbouwd of niet goed is opgesteld. Dan moet je dus zelf aan de slag om het plan te verbeteren. Daarnaast zijn er veel plannen gedoemd te mislukken omdat de afzetmarkt te klein is, de productiekosten te hoog liggen of dat de betreffende markt al verzadigd is.

Meer informatie? Neem contact op met één van de financieel professionals van OAMKB.

Kijk hieronder voor meer informatie:

Download de gids