Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Financiering

Wat doe je liever: je administratie of groeien met je bedrijf? Neem nu contact op voor een financieel professional inclusief online administratie!

 

Download de gids

Hoe bepaal ik mijn financieringsbehoefte?

Kun je jouw onderneming starten en laten groeien door jouw spaargeld in te brengen en de beschikbare kasstroom van je onderneming te herinvesteren? Of ben je aangewezen op externe financiering? Om dat vast te kunnen stellen moet je je financieringsbehoefte bepalen.

 • wanneer je wilt weten of je financieringsaanvraag haalbaar is en welke factoren ervoor gaan zorgen om de financiering binnen te halen, kun je een quickscan laten maken door ons
 • voor de financieringsaanvraag nemen we alle relevante factoren samen door
 • hierna bespreken we hoeveel financiering je nodig hebt en welke vormen van financiering hiervoor aangevraagd kunnen worden
 • daarna helpen we je financieringsaanvraag succesvol te maken

 

 

Bekijk hier de financieringsmogelijkheden voor jouw onderneming

Welke vormen van financiering zijn er?

 1. Lening

  Eerst bepaal je of je een lening nodig hebt of een krediet. Een lening kun je niet eerder aflossen, je bent dus altijd de rente kwijt gedurende de looptijd. Een rekening-courant krediet kun je opnemen tot een bepaald afgesproken maximum.

 2. Rekening-courant krediet

  Een rekening-courant krediet wordt doorgaans alleen door banken verstrekt

 3. Factoring

  Je kunt je verkoopfacturen laten financieringen door een financierder, die dan de vordering van je overneemt, waardoor je snel geld binnen hebt

 4. Leverancierskrediet

  Een leverancierskrediet is een langere betalingstermijn door de leverancier. Dat wordt wel gedaan als de leverancier ook belang erbij heeft dat de investering op de lange termijn rendabel wordt.

 5. Lease

  Lease is interessant als het gaat om het financieren van de aanschaf van vaste activa. De looptijd van de lease loopt dan gelijk aan de levensduur zodat je precies weet wat de machine bijvoorbeeld je jaarlijks kost.

 6. Investors

  Dit zijn investeerders die niet alleen een financiering verstrekken maar ook kapitaal storten in je bedrijf. Deze investeerders kan een toegevoegde waarde hebben door ook mee te denken in de bedrijfsvoering. Je kiest de investeerder uit die ervaring heeft in jouw branche. Er zijn ook investeerders die samen in bedrijven investeren, een voorbeeld hiervan is Funding Circle.

 7. Crowdfunding

  Crowdfunding wordt vaak gedaan als je snel een beoordeling wilt en je lening direct onder de aandacht van beleggers wilt brengen. Door middel van crowdfunding geef je ook bekendheid aan je bedrijf of nieuwe produkt. Bij OAMKB werken we veel samen met Geldvoorelkaar.nl .

 8. Kortlopende leningen

  Online zijn er aanbieders waar je snel je cijfers kunt uploaden en die bij tijdelijke liquiditeitstekorten hulp bieden. Een voorbeeld hiervan is Spotcap: er wordt gekeken naar je omzet, je af te dragen BTW en je schuldpositie. De software rekent dan snel uit wat je tijdelijk kunt lenen.

Wat kan een bank voor je doen?

Meestal richt het mkb zich eerst tot een bank. Voor het mkb eindigt de zoektocht naar financiering in zo'n 90% van de gevallen bij de bank.

 • Een bank kan je een lening geven, een rekening-courant krediet en heeft ook banden met crowdfundingplatforms en factoringmaatschappijen
 • de bank en andere financieringsverstrekkers kijken niet alleen naar het ondernemingsplan en het uitgewerkte financieringsplan, maar vooral ook naar de ondernemer(s), wat is de achtergrond, ervaring en gaan deze ondernemer(s) dit plan tot een succes maken?

Wat kan OAMKB voor je doen?

 • allereerst een quickscan maken voor 350,-. Dan ben je nog niet veel kwijt, maar heb je wel meteen richting om te bepalen of je financieringsaanvraag zinvol is en wat er nog moet gebeuren om deze succesvol te maken
 • de bank en andere financieringsverstrekkers hebben graag dat je een adviseur bij je financieringsaanvraag betrekt. De adviseur weet wat een finaniceringsverstrekker nodig heeft om de financieringsaanvraag goed te kunnen beoordelen
 • nog beter voor de financieringsaanvraag is het als de adviseur ook na het verstrekken van de lening vinger aan de pols houdt en de cijfers hiervoor altijd up-to-date zijn
 • Wij werken met Capsearch, dat betekent dat wij de financieringsaanvraag online zetten en dat banken, factoringmaatschappijen en investeerders op dit platform kijken of zij interesse hebben in het verstrekken van een financiering.

Wat als de bank je je financieringsaanvraag afwijst?

 • wij vragen een financiering vaak aan bij meerdere partijen. De aanwijzingen van de ene partij kunnen helpen om de aanvraag bij de andere partij nog beter te maken. Als de financieringsaanvraag een ¨inkopper¨ is, dan hoeft dat niet. Als er onzekerheden in de financieringsaanvraag zitten, dan kan de ene partij waar wij zaken mee doen er wel eens anders naar kijken dan de andere partij.
 • Er zijn verschillende vormen van financiering, waaronder crowdfunding. Het kan soms de moeite zijn om het risico te spreiden en zowel de aanvraag (deels) bij de bank en als crowdfunding aan te vragen.

 

Meer weten?

Kijk hieronder voor meer informatie: