Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Financieren binnen je bedrijf: praktische tips, vragen en antwoorden

In theorie klinken al die adviezen over ondernemen heel interessant, maar je kunt ze niet altijd één op één vertalen naar de praktijk. Daarom kijken vind je hier tips, vragen en antwoorden uit de praktijk over financiering in je bedrijf.

Ben je een ondernemer binnen het midden en kleinbedrijf (MKB)? Dan moet je zeker eens de diensten van OAMKB overwegen. Met vaste tarieven, online boekhouden en persoonlijk contact met een lokale financieel professional sta je sterker als ondernemer.

Een positief saldo is...positief!

Het is heel makkelijk als je rood mag staan bij de bank, toch raden we je aan zoveel mogelijk op basis van een positief saldo te ondernemen. Dit blijkt in praktijk gewoon het beste te werken. Als je geen schulden hebt hoef je ook veel minder verantwoording af te leggen, en dat is toch een last minder. Hoe kun je ervoor zorgen dat jij niet in het rood komt te staan?

Beperk de voorraad: er kan stiekem veel kapitaal verdwijnen in de voorraad. Koop niet teveel in en maak duidelijke afspraken met de leverancier. Door vaker kleinere voorraden in te slaan houd je meer controle over de bankrekening.

Zorg dat je snel incasseert: veel debiteuren is vragen om problemen. Je kunt vragen om ze vooraf (een deel) te laten betalen of een korting te geven wanneer de afnemer bijvoorbeeld binnen een week de betalingen voldoet.

Overweeg factoring te gebruiken: factoring is een constructie waarbij je zelf direct je geld krijgt, en de tussenpersoon zal vervolgens de betaling afhandelen. Dat kost je een beetje geld, maar het maakt ondernemen een stuk prettiger en veiliger.

Minder kopen, meer leasen: Om te ondernemen hoef je echt niet alle machines en apparaten aan te schaffen. Op basis van een operational lease kun je kosten spreiden, en zit je later niet met oude spullen in de onderneming.

Wat is een bankgarantie?

Bij een bankgarantie zal jouw bank een garantie afgeven dat schulden voldaan worden wanneer de ondernemer niet aan de verplichtingen kan voldoen. Wanneer je dus zelf niet kunt betalen zal de bank bijspringen waarmee de leverancier meer zekerheid heeft. Je zult wel minder mogelijkheden overhouden om te investeren, want de bank loopt een risico dat ze geld moeten uitkeren namens de ondernemer. De bank leent in feite het geld aan de ondernemer en zal dit op een rekening parkeren. Een bankgarantie is een nuttig instrument bij het voldoen van de huur, afbetalingen van leasecontracten en andere verplichtingen die een ondernemer heeft op de lange termijn. Naast een bankgarantie kun je als ondernemer ook vragen naar een waarborgsom. Dit is doorgaans een meer voordelige regeling met behoud van financieringsmogelijkheden.

Welke bank moet je kiezen?

Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een financiering kun je naar je eigen bank stappen. Soms wordt dit uit “trouw” gedaan of uit gewoonte. Toch is het niet verplicht om een financiering bij dezelfde bank af te sluiten, de wet wil namelijk concurrentie van banken stimuleren. Zelfs wanneer jouw vertrouwde bankier je niet meer zo vriendelijk aankijkt, mag je gerust als ondernemer voor een financiering gaan winkelen bij andere geldverstrekkers. De bank mag je hierbij niet benadelen. Let wel op met de voorwaarden die een andere bank zal stellen, zorg dat je niet vastzit aan langdurige overeenkomsten zonder flexibiliteit.

Hoe snel kun je als ondernemer jouw geld verwachten?

Dit hangt af van het bedrag dat je wilt ontvangen, en hoe je de gevraagde stukken aanlevert. 
Er wordt veel reclame gemaakt voor een snelle afhandeling. In de praktijk duurt het vaak toch langer. Denk aan deze gemiddelde wachttijden:

  • Wanneer alle gevraagde stukken helemaal compleet worden aangeleverd zal de wachttijd ongeveer twee tot drie weken bedragen.
  • Wanneer je niet alle documenten direct aanlevert kan het proces zeker vier tot zes weken duren.
  • Wanneer je meer dan €250.000,- wilt financieren zal de wachttijd rond de zeven à acht weken liggen, houd daar rekening mee in jouw planning als ondernemer.

Hoe moet ik als ondernemer omgaan met de financiering?

Het is gelukt; je hebt jouw financiering succesvol afgerond en de bank maakt het geld netjes over op jouw bankrekening. Het is ook mogelijk dat de bank je in staat stelt tot het gefinancierde bedrag rood te staan op de rekening. Wanneer het een lening betreft voor de aanschaf van een nieuw bedrijfsmiddel wordt het geld pas toegekend op het moment dat je als ondernemer de factuur kunt overleggen. Wanneer je als ondernemer beschikt over een bouwdepot zul je gespecificeerde rekeningen moeten overleggen voordat de bank deze zal betalen. Bij een bouwdepot is het van belang vast te leggen welke kosten wel of juist niet ten laste gebracht kunnen worden van het bouwdepot.

Is het mogelijk een tijdelijke kredietverhoging te krijgen?

Je hebt als ondernemer tijdelijk een kredietverhoging nodig, is het dan nodig om weer helemaal opnieuw te beginnen? In veel gevallen gelukkig niet, zeker wanneer je al langere tijd een relatie hebt met de bank kun je volstaan met een actueel overzicht van de kasstroom of liquiditeitsbegroting. Wat betreft leningen die reeds zijn afgelost is het niet mogelijk om hiervoor het krediet te verhogen. Je zult in dat geval weer een nieuwe lening aan moeten vragen. Er is geen standaard methode om de rekening courant te verhogen, je zult hiervoor contact moeten opnemen met de bank. Er zijn wel veel aanbieders voor een tijdelijke lening op basis van je omzet of de bedragen die bij je gepind worden. Wil je meer weten? Maak hier een afspraak met een OAMKB-adviseur.

Moet ik precies het gewenste bedrag lenen?

Stel je wilt een apparaat aanschaffen voor het bedrijf dat €10.000,- kost. In dat geval zal de lening ook niet hoger moeten zijn dan dit bedrag, eventueel wel lager als je zelf al saldo op je bankrekening hebt staan. Maak geen gebruik van het krediet op de rekening courant omdat je dit geld wellicht op een ander moment nodig hebt voor andere kosten. Er zijn nog meer mogelijkheden zoals investeren in een tweedehands apparaat, een lease constructie of een betaling in termijnen. Controleer ook of er mogelijkheden bestaan als ondernemer voor bepaalde subsidies bij investeringen op basis van voorfinanciering.

Hoe werkt financiering wanneer je geen ondernemer bent voor de BTW?

Wanneer je geen ondernemer bent voor de BTW kun je een financiering voor het volledige bedrag aanvragen inclusief de BTW, wanneer je wel BTW plichtig bent zal de bank niet meer geld verstrekken dan het bedrag zonder BTW. Omdat je dit bedrag doorgaans pas later kunt terugvorderen kan de bank dit bedrag eventueel wel tijdelijk voorschieten tot de Belastingdienst dit heeft terugbetaald.

Eerst investeren of eerst financieren?

Je moet als ondernemer niet zomaar geld uitgeven wat je nog niet in kas hebt. Ga dus geen investeringen maken om vervolgens pas naar de bank te stappen. Dan heb je op voorhand al shulden lopen met alle risico’s van dien. Daar gaat een bank niet in mee. Probeer ook niet een groter bedrag te verdelen over meerdere banken om zo sneller de financiering rond te krijgen. Je zult vooraf moeten aangeven welke investering je wilt maken, als je bijvoorbeeld maar een kwart van het bedrag wilt lenen zullen er vragen komen. Als je niet het complete verhaal vertelt, of erger nog liegt, kan er sprake zijn van bedrieglijke bankbreuk wat een strafbaar feit is.

Meer praktisch advies als MKB ondernemer? Neem direct contact op met een financieringsadviseur van OAMKB.

Meer weten?

Kijk hieronder voor meer informatie: