Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Financieel advies zorgt voor effectiever ondernemen

Financiële administratie is meer dan cijfers verwerken

De Belastingdienst is niet de grootste vriend van de meeste ondernemers. Je wilt zo min mogelijk contact met de Belastingdienst en niet teveel belasting afdragen. Je beseft wel dat je onder bepaalde regels en wetten moet opereren en dat belastingen je soms ook kunnen helpen, direct of indirect. Het bijhouden van de financiële administratie speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. De eerste belangrijke keuze die je moet maken is kiezen om het zelf te regelen of financieel advies in te winnen. Wat zijn de kosten en de baten en waar kun je terecht voor goed bedrijfsadvies?

Voor financiële dienstverlening in het MKB biedt OAMKB de beste oplossingen, vraag direct een offerte aan.

Verschillen tussen financiële dienstverleners

Er zijn een aantal beroepsgroepen die op het eerste gezicht op elkaar lijken. Dit zijn de belangrijkste financiële dienstverleners.

  • Boekhouder: Iemand die alle inkomsten en uitgaven inboekt. Dit is objectief cijferwerk dat nauwgezet moet worden uitgevoerd.
  • Accountant: Iemand die de boekhouding controleert en waar nodig corrigeert. Een accountant mag de jaarrekening opstellen.
  • Belastingconsulent: Iemand die een onderneming financieel advies kan geven. De opleiding van de belastingconsulent kan variëren, hier zijn geen vaste maatstaven voor.
  • Fiscalist: Iemand die niet alleen naar de cijfers kijkt, maar ook naar de bedrijfsvoering, de juridische zaken en financieel advies kan geven over de meest optimale manier van werken.

Dit zijn allemaal nuttige taken binnen de financiële administratie van een onderneming. Veel professionals voeren meerdere diensten uit, je hoeft dus niet voor elke taak een ander persoon in te schakelen.

OAMKB kan ondernemers helpen bij financieel advies, lees hier meer over op deze pagina.

Boekhouding

Het is van groot belang de boeken nauwgezet bij te houden en alle inkomsten en uitgaven te registreren. Voor de Belastingdienst is het verplicht de volledige boekhouding voor ten minste zeven jaar te archiveren. Tegenwoordig kunnen veel boekhoudkundige taken geautomatiseerd worden zoals het inscannen van documenten die automatisch worden omgezet naar data. Werken kan via de Cloud waarmee de boekhoudgegevens altijd bereikbaar zijn. Een volledige boekhouding maakt financieel advies door een expert veel effectiever.

Accountancy

De accountant zal de cijfers uit de boekhouding controleren en waar nodig data corrigeren. Als er kostenposten niet opgevoerd zijn bijvoorbeeld of wanneer er uitgaande facturen niet op de balans terugkomen. De accountant zal ook de cijfers analyseren om zo een minimale afdracht van belastingen te bewerkstelligen. Door de klant van financieel advies te voorzien kunnen er veel kosten worden bespaard, zeker bij grotere ondernemingen binnen met MKB. Lees meer over accountancy.

Belastingconsulent

Het beroep belastingconsulent valt onder de vrije beroepen, dat houdt in dat iedereen na een (korte) cursus of zelfstudie zich belastingconsulent mag noemen en financieel advies mag verstrekken. Dit kunnen wel degelijk professionals zijn met een ruime vakkennis, maar dat is niet altijd het geval. Een belastingconsulent is niet hetzelfde als een belastingadviseur. Dat is namelijk wel een beschermd beroep, voor een overzicht van leden kun je terecht bij het Register Belastingadviseurs. Lees meer over belastingadvies bij OAMKB.

Fiscalist

Deze professionals worden ook wel belastingadviseurs genoemd. Naast financieel advies hebben ze ook verstand van juridische zaken. Ze werken niet alleen met de cijfers, maar evalueren de gehele bedrijfsstructuur en proberen samen met de klant een optimaal rendement te behalen. Ook kan een fiscalist een toekomstperspectief opstellen om naartoe te werken. Doortastend financieel advies is een uitgangspunt, maar zeker niet het eindstation.

Op zoek naar een geschikte fiscalist met kennis van jouw vakgebied? Lees meer op deze pagina.

Voor welke zaken is financieel advies van belang?

Je wilt als ondernemer zoveel mogelijk in eigen hand houden, dat is begrijpelijk. Het probleem kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, soms heb je een vogelperspectief nodig. Daar kan betrouwbaar financieel advies door een vakkundige fiscalist bij helpen. Die zal met de ondernemer naar de organisatie kijken, schouder aan schouder. De zwakke punten worden blootgelegd en er wordt een plan van aanpak gemaakt om deze op te lossen. Aan welke zaken moet je zoal denken?

1. Salarisadministratie

Wanneer je als ondernemer binnen het MKB te maken krijgt met personeel dien je een salarisadministratie bij te houden. De wetten voor personeelsbeleid veranderen regelmatig en verschillende bedrijfstakken hanteren uiteenlopende CAO regelingen. Bij kleine ondernemers kan één langdurig ziek personeelslid het einde betekenen van de gehele onderneming. Een fiscalist kan bijvoorbeeld als financieel advies geven om bepaalde taken als Payroll in te huren, en niet op de loonlijst te plaatsen. Betaalt personeel is tevreden personeel. Lees meer over salarisadministratie op deze pagina.

2. Mergers van bedrijven

Samen sta je sterker en door te fuseren kun je een onderneming naar het volgende niveau tillen. Als je van plan bent samen te gaan werken met een andere partij, is doordacht financieel advies van groot belang. Een fiscalist zal niet alleen jouw bedrijfsvoering analyseren, maar ook die van de andere partij. Bij een merger moeten er veel zaken afgehandeld worden waaronder het personeelsbeleid, de waarde van de inventaris en de winstprognose van elke onderneming. Een belastingaangifte van vorig jaar is niet voldoende, je moet ook weten hoe beide ondernemingen er in de toekomst voor zullen staan.

3. Juridische kwesties

Naast financieel advies kan een belastingadviseur ook helpen bij juridische zaken. Wanneer er zich een probleem voordoet, bijvoorbeeld bij een ontslag of een geschil met een leverancier of afnemer, zul je een strategie moeten bepalen om deze zaak snel en efficiënt op te lossen. Stap je naar de rechter of probeer je de zaak te schikken? Zelfs als je gelijk hebt kan een schikking per saldo voordeliger uitpakken. Dat soort financieel advies is bij dit soort situaties onmisbaar.

Ook bij investeringen is financieel advies essentieel, lees meer over investeren op deze pagina.

Intern of extern financieel advies?

Ook grote bedrijven huren niet voor elke positie eigen mensen in. Je bent veel flexibeler wanneer je taken uitbesteed aan specialisten waar je op kunt vertrouwen. Zaken als salarisadministratie en de boekhouding zijn relatief eenvoudig uit te besteden, zeker omdat er voldoende software voorhanden is om alle zaken te regelen. Voor financieel advies door een fiscalist wil je op het juiste moment de juiste persoon kunnen inschakelen. Je kunt hiervoor een beroep doen op een vaste belastingconsulent die zich op een netwerk van specialisten kan beroepen. Daarmee ben je volledig ingedekt wat betreft kennis en expertise.

Meer weten over belastingconsulenten en belastingadviseurs? OAMKB helpt je verder.

Meer interessante topics: Bedrijfsadvies, Crowdfunding platformAdministratie laten doen