Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

 Wat is een crowdfunding-platform en hoe wordt het MKB hier beter van?


Je hebt vast wel eens van een crowdfunding-platform gehoord. Vaak in combinatie met elektronische gadgets zoals de Pebble Smartwatch en de Oculus Rift Virtual Reality headset. een crowdfunding-platform is niet beperkt tot gadgets voor een specifiek publiek. Het is een moderne manier van financiering die niet eens zoveel verschilt van andere methodes.Voor het MKB is een crowdfunding-platform zeer waardevol. Het kan een kleine onderneming laten uitgroeien tot een wereldbedrijf, zonder tussenkomst van financiële instellingen die de creativiteit en innovatie remmen. Wat is een crowdfunding-platform en hoe gaat hierdoor het MKB compleet veranderen?

Heb je een briljant idee en denk je dat een crowdfunding-platform dé manier is om het te realiseren? Laat het onderzoeken bij OAMKB. Wij hebben de kennis in huis om de levensvatbaarheid van jouw idee te toetsen en je vervolgens te begeleiden naar een succesvol crowdfunding-platform project.

Crowdfunding-platform in Amerika

De meest bekende crowdfunding-platform sites zijn Kickstarter en Indiegogo. Twee Amerikaanse platformen voor crowdfunding. Beide websites handelen op een soortgelijke wijze. De aanbieder maakt een presentatie waarbij een idee, product of dienst kenbaar wordt gemaakt. De investeerder kan verschillende bedragen investeren in ruil voor goederen of diensten wanneer het project succesvol voltooid wordt. Er zijn geen of weinig garanties voor de investeerder, de investeringen liggen doorgaans relatief laag.

In de Verenigde Staten mag een investeerder geen winst maken op de investering in een crowdfunding project. Er mag een product of dienst aangeboden worden, maar er is geen sprake van een return on investment. Dat is een wettelijke restrictie voor een crowdfunding-platform in de Verenigde Staten waardoor de meeste investeerders particulieren zijn die een “pre-order” plaatsen voor een product of dienst. Ze investeren in mindere mate in het idee.

Crowdfunding-platform in Nederland

In Europa is het wel mogelijk geld te investeren en dit bedrag inclusief rente retour te krijgen. De investeerder geeft dus vaker geld aan een idee dan aan een product. Dat maakt crowdfunding campagnes in Nederland anders dan in Amerika. De investeerders nemen de rol van banken over middels micro investeringen.

De aard en budgeten voor producten en diensten in Nederland kan zeer verschillen. Zo is er voor enkele duizenden euro's een initiatief gefund waarbij afgekeurde groenten op basis van uiterlijk in de soep belanden, maar je kunt ook een reis naar Mars als campagne opzetten mits je daar de middelen voor kunt werven.

Take it to the limit

Bij Kickstarter is er vaak geen bovengrens voor de backers (investeerders) van een campagne. Zo kan een campagne van duizend euro uitgroeien tot één miljoen. Dat is niet altijd een voordeel, starters in een eigen onderneming kunnen teveel hooi op hun vork nemen waardoor ze niet goed kunnen opschalen en een product of dienst kan alsnog falen.

In de Nederlandse crowdfunding campagnes waarbij het meestal gaat om investeerders met rentepercentages wordt er wel een limiet geplaatst op de campagne. Daarmee moet de campagne ook heel goed doordacht zijn. Een schatting is niet voldoende, er moet echt een ondernemingsplan worden opgesteld om een succesvolle campagne op te starten. Dat neemt niet weg dat starters geen kans maken, het is wel verstandig om professionele ondersteuning in te roepen voor het opzetten van een succesvolle campagne.

Welk crowdfunding-platform?

Dit is een veel gehoorde vraag binnen het MKB. Daarom heeft OAMKB de handen ineen geslagen met Geldvoorelkaar.nl, het grootste crowdfunding platform in Nederland. Bij OAMKB zijn er drie verschillende soorten trajectbegeleiding opgesteld:

Brons: all-in crowdfunding traject

Aan de hand van jouw bestaande plan zal een financieel professional de slagingskans bepalen, het ondernemingsplan aanvullen en aanscherpen. Ook tijdens de looptijd van de campagne krijg je adviezen over de beste aanpak. Zo heb je altijd hulp van een expert bij jouw crowdfunding-platform campagne terwijl je zelf de touwtjes in handen houdt.

Zilver: bijzondere crowdfunding aanvraag

Wanneer je met een bijzondere crowdfunding-platform aanvraag zit, en je weet niet goed hoe je te werk moet gaan is het zilveren pakket wellicht de beste keuze. Hier krijg je een meer intensieve begeleiding voor, tijdens en na de crowdfunding-platform campagne.

Goud: volledig crowdfunding traject inclusief marketingcampagne

Als je op alle vlakken bijgestaan wilt worden door de beste experts op het gebied van finance, accouting, social media en alle facetten van een crowdfunding-platform campagne kun je met deze optie een beroep doen op vele specialisten die er zorg voor dragen dat jouw crowdfunding-platform campagne een succes wordt. Het idee is van jou, OAMKB helpt met de rest.

Klanten van OAMKB krijgen een korting op elk van bovenstaande trajecten. Mocht na de eerste screening blijken dat een crowdfunding campagne vrijwel zeker niet succesvol zal blijken worden er alleen screeningskosten in rekening gebracht. Neem contact op met OAMKB voor meer informatie over crowdfunding voor het MKB.

Kijk hieronder voor meer informatie: