Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug

Spaar tijd en geld; besteed de boekhouding uit

Als ondernemer moet je veel zaken regelen om je bedrijf draaiende te houden. Soms lijkt het alsof de administratieve taken de kerntaken overschaduwen. De boekhouding bijhouden is een tijdrovende klus en je kunt het nooit zo effectief uitvoeren als een toegewijde boekhouder. Met online boekhoudsoftware kun je al veel tijd besparen, met wat extra hulp kun je het proces nog verder optimaliseren. Wanneer stop jij met boekhouden en begin je met ondernemen?

Bespaar tot 70% aan tijd met online boekhoudsoftware via OAMKB, vraag direct een offerte aan.

Het belang van een boekhouder

Binnen het MKB zijn er veel ondernemers die zelf de boekhouding verzorgen. Met een boekhoudprogramma kun je alle cijfers invoeren waarmee je de BTW aangifte en jaaraangifte kunt regelen. Maar een boekhoudprogramma kan alleen data verwerken, niet interpreteren. Zelfs wanneer je alle data op de juiste wijze kunt invoeren, kun je niet het maximale rendement behalen. Een boekhouder is de beste partner in de strijd tegen de Belastingdienst. Wat zijn de grootste besparingen wanneer je de boekhouding uitbesteed aan een professioneel boekhouder?

1. Een boekhouder spaart tijd uit

Door de boekhouding (deels) uit handen te geven, bespaar je veel tijd. Een ZZP-er besteedt vaak buitensporig veel tijd aan de boekhouding in vergelijking met de reguliere werkzaamheden. Een professionele boekhouder heeft meer expertise en kan sneller de boekhouding verzorgen.

2. Een boekhouder spaart geld uit

Als je zelf gaat boekhouden voer je zo nauwkeurig mogelijk alle inkomsten en uitgaven in, maar je moet voorzichtig zijn. Als je bijvoorbeeld zaken in de boekhouding opneemt die je zowel privé als zakelijk gebruikt, kun je later in de problemen komen. Aan de andere kant zijn er zaken die je beter op het bedrijf kunt zetten om het belastbare inkomen te drukken. Een boekhouder weet waar de grenzen liggen.

3. Een boekhouder spaart conflicten uit

Je kunt door de boekhouding zelf uit te voeren controles verwachten. Als de Belastingdienst meent dat de cijfers niet in orde zijn, komen ze graag even langs op de zaak voor meer informatie. Bij een erkend boekhouder zal dat niet zo snel gebeuren. Ervaren boekhouders bouwen een reputatie op bij de Belastingdienst. Uiteindelijk wil de ambtenaar die jouw boekhouding moet verwerken ook graag op tijd naar huis. Wanneer de belastingaangifte wordt ingediend door een professionele intermediair, kan dat de gehele procedure versnellen.

Het OAMKB kan je helpen met de keuze voor een geschikte boekhouder, neem contact op voor meer informatie.

Werk met een online boekhoudprogramma

Je hoeft niet de complete boekhouding uit handen te geven aan een boekhouder, zelf een deel van de boekhouding bijhouden geeft je inzicht in de financiële status van jouw onderneming. Je hoeft niet alle punten en komma's te zetten, het is uiteraard wel van groot belang dat je op de hoogte blijft van de boekhouding binnen jouw organisatie. Met een online boekhoudprogramma heb je altijd inzicht in de cijfers, waar je ook bent.

Voordelen van online boekhoudsoftware:

 • De boekhouding is wereldwijd beschikbaar
 • Je kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week de boekhouding inzien
 • De boekhouding wordt veilig versleuteld
 • De kans op verlies van de boekhouddata is minimaal
 • Uitvoer naar een Belastingaangifte via een online boekhoudprogramma is zeer eenvoudig
 • Je kunt naast boekhouden ook factureren, herinneringen en aanmaningen sturen
 • Jouw persoonlijke online boekhouder kan je altijd assisteren als dat nodig is

De schaalgrootte van de onderneming speelt uiteraard een rol bij de keuze van de juiste online boekhoudsoftware. De boekhouding van een eenmanszaak is anders dan de boekhouding van een BV. Dat betekent overigens niet dat een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak of BV anders hoeft te zijn. Er zijn diverse boekhoudprogramma's voor het MKB die schaalbaar en flexibel zijn. Zeker bij het boekhouden van de eenmanszaak is schaalbaarheid van groot belang. Als je in een later stadium personeel in dienst neemt zal de boekhouding in complexiteit toenemen. Daar moet de online boekhoudsoftware wel op voorbereid zijn. Bij de boekhouding van een BV moet je ook rekening houden met de invoer van data uit externe bronnen, denk hierbij aan:

 • Verschillende boekhoudingen combineren bij een fusie
 • Een deel van de boekhouding van een externe partner invoeren in de eigen online boekhoudsoftware
 • Een deel van de eigen boekhouding delen met externe partijen

Effectief combineren van de online boekhouder en online boekhoudsoftware
De twee voornaamste elementen van een goede boekhouding zijn A. een online boekhouder die je kan assisteren en je werk uit handen neemt. B. de online boekhoudsoftware waarmee je de cijfers en statistieken bij kunt houden. Als je een beroep doet op een betrouwbare boekhouder die met de software van jouw voorkeur kan werken, kun je alle kanten uit.

Hoe kies je de beste boekhouder en de beste boekhoudsoftware? Neem contact op met OAMKB voor een vrijblijvende offerte.

Boekhouder in dienst of extern?

Als je de leiding voert over een grotere organisatie binnen het MKB, zal je een overweging moeten maken tussen een boekhouder in dienst of een externe boekhouder. Een personeelslid die zorg draagt voor de boekhouding van de onderneming lijkt de meest veilige oplossing, maar dat is niet per definitie het geval. Denk hierbij aan deze risicofactoren:

 • Wanneer de vaste boekhouder ziek is, is er geen back-up van mankracht. Een externe online boekhouder maakt deel uit van een netwerk.
 • Een vaste boekhouder kan er zijn eigen logica op nahouden en de standaarden niet volgen. Daarmee wordt overdracht van informatie moeilijker, of zelfs onmogelijk.
 • Een boekhouder in dienst kan aan “tunnelvisie” gaan leiden, een online boekhouder met een grotere clientèle heeft een beter overzicht op Belastingaangelegenheden.

Een goede boekhouder spaart altijd geld uit

Er is één heel eenvoudige manier om de kwaliteit van een boekhouder te toetsen; als een boekhouder een voordeel behaalt die groter is dan de kosten die de boekhouder maakt, is dat een teken van kwaliteit. Uiteraard moet je ook kiezen voor een officieel geregistreerde boekhouder met een netwerk en referenties. Naast de belastingvoordelen die een boekhouder weet te bewerkstelligen wordt er ook veel tijd bespaart die besteed kan worden aan de bedrijfsvoering.

Voor zowel boekhoudoplossingen voor zelfstandige ondernemers en grotere ondernemingen binnen het MKB kan OAMKB oplossingen bieden dankzij een uitstekend netwerk van professionals en het beste advies wat betreft het beste boekhoudprogramma online. Nieuwsgierig geworden naar onze diensten? Probeer het geheel vrijblijvend uit!

Meer interessante topics: Interview door accountant, Hoe verlos ik mijn bedrijf van boekhouding, Boekhouden hoeft niet meer