Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Wat is een LLP?

Er zijn verschillende rechtsvormen die je als ondernemer kunt kiezen zoals een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), maatschap of een besloten vennootschap (BV). Een minder bekende rechtsvorm die toch interessant kan zijn is de LLP ofwel Limited Liability Partnership. Dit soort onderneming betreft een Britse rechtsvorm waarin twee of meer personen samenwerken. Het kan een voordelige optie zijn vanwege de beperkte aansprakelijkheid, daarnaast is het een transparante rechtsvorm voor ondernemers.

Meer informatie? Neem contact op met een financieel professional in de buurt. 

Belastingheffing bij de LLP

De belastingen worden bij een LLP niet geheven op de winst van de onderneming, maar komen bij de individuele participanten te liggen. Ieder persoon moet dus belasting betalen over zijn / haar deel van de winst. Juridisch gezien beoefent de ondernemer een zelfstandig beroep. Binnen een LLP betekent dat winst uit onderneming met mogelijk voordelen zoals de MKB winstvrijstelling van 14% op de winst. Bij een vrij beroep kan de persoon de werkzaamheden niet overdragen aan iemand anders.

Ondernemersfaciliteiten

Zelfstandig ondernemer of medegerechtigde?

De LLP kent minder aansprakelijkheid dan andere rechtsvormen, daarmee is het mogelijk dat de fiscus zal beslissen dat de participant in de LLP niet voldoet aan de eisen die gesteld worden aan ondernemers voor de inkomstenbelasting. Dan zal de participant als medegerechtigde worden aangemerkt met als resultaat dat de winst uit onderneming niet van toepassing is, waarmee ook de voordelen van ondernemersfaciliteiten en winstvrijstelling voor het MKB komen te vervallen. De medegerechtigde geniet nog wel steeds het voordeel van de beperkte aansprakelijkheid.

Salaris binnen de LLP niet van toepassing

Door de fiscale transparantie binnen een LLP is een standaard salaris doorgaans niet aan de orde. Dit maakt deze rechtsvorm interessant voor personen die een zelfstandig beroep uitoefenen, denk aan belastingadviseurs, accountants, organisatie adviseurs en advocaten. Wanneer je vooraf zekerheid wilt hebben over de positie van de Belastingsdienst over dit onderwerp, kun je een vooroverleg aanvragen waarbij de fiscus een standpunt zal innemen omtrent dit vraagstuk.

LLP vergeleken met andere rechtsvormen

Hoe kun je een LLP oprichten?

Informeer bij de financieel adviseur hoe het oprichten van een LLP precies in zijn werk gaat. In ieder geval geldt de wetgeving van het Verenigd Koninkrijk. De Kamer van Koophandel inschrijving vindt plaats in zowel Engeland als in Nederland, een geregistreerd adres in het Verenigd Koninkrijk is ook een voorwaarde. Er wordt ieder jaar een jaarrekening opgesteld, BTW in Nederland zal zoals gewoonlijk worden berekend, evenals loonheffingen wanneer er personeel in dienst is. Zorg dat je ook voldoet aan de verplichtingen in Engeland, informeer bij de belastingadviseur of een LLP interessant is voor jou als ondernemer.

 Limited Liability Partnership, LLP, OAMKB, Online administratie