Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Wanneer is een BV fiscaal voordelig in 2020?

Bij wijzigingen in het belastingstelsel kan dit ook consequenties hebben voor de bedrijfsvorm. Met name ondernemingen binnen het MKB die een redelijk financieel resultaat behalen doen er goed aan de wijzigingen voor 2020 mee te nemen in hun overweging. Is een BV fiscaal voordelig in 2020? De cijfers vind je in deze blog.

Meer weten over alle wijzigingen in de belastingwet in 2020? Ontdek of een BV fiscaal voordelig is en plan een adviesgesprek in met de OAMKB fiscalist. Dan kijken we ook gelijk naar de risico’s en je aansprakelijkheid.

BV fiscaal voordelig in 2020?

Op dit moment moet een Besloten Vennootschap 19% vennootschapsbelasting betalen over de winst. In 2020 zal de Vpb dalen naar 16,5% en een jaar later daalt deze verder naar 15%. Daarnaast zal ook de inkomstenbelasting dalen, daar staat tegenover dat aftrekposten met ingang van 2020 tegen maximaal 46% aftrekbaar zijn. Deze grens zal verder dalen in de jaren die volgen. Daarnaast is er ook aangekondigd dat de zelfstandigenaftrek ieder jaar zal afnemen. Behoorlijk wat wijzigingen dus, maar wat betekent dit voor jouw onderneming?

Je hebt een eenmanszaak

Een ondernemer die geregistreerd staat als eenmanszaak dient inkomstenbelasting af te dragen. Eerst zal de zelfstandigenaftrek worden afgetrokken van de winst evenals de MKB winstvrijstelling alvorens er belasting wordt geheven. In de huidige situatie betekent dit door de duim genomen dat vanaf een minimale winst van 150.000 euro een BV fiscaal voordelig uitvalt ten opzichte van een eenmanszaak. Dit kan ook al eerder financieel interessant zijn, bespreek dit met je financieel adviseur. Waar het omslagpunt precies ligt, moet altijd bezien worden rekening houdend met de hoogte van het toekomstig salaris en het rendement op de overwinst in BV. Het omslagpunt kan daarom onder de 150.000,- liggen.

Bij een v.o.f. tel je de winst per persoon. Als er 2 personen zijn, zou grofweg genomen, de winst minimaal 300.000,- moeten zijn, wil een B.V. fiscaal voordeliger zijn.

In 2020 wordt het sneller fiscaal interessant om de EZ om te zetten in een BV. Lees hieronder verder!

Je hebt een BV

Wanneer je binnen een Besloten Vennootschap onderneemt, dan zal er een DGA salaris uitgekeerd worden waar inkomstenbelasting over afgedragen moet worden. In dit geval is er geen recht op de zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling. De winst die na het betalen van de vennootschapsbelasting overblijft in de BV kan daar blijven staan. Als je dit bedrag wilt overhevelen naar het privé vermogen moet daarover een belastingtarief van 25% afgedragen worden in box 2. Dit is het huidige tarief, dat in 2020 stijgt naar 26,5%.

Wanneer is een BV fiscaal voordelig?

Nu moet er dus 150.000 euro winst behaald worden alvorens een BV interessant wordt, vanaf 2020 zal dit bedrag dalen tot 120.000 euro. Naast fiscale wijzigingen zijn er ook andere consequenties waar je rekening mee dient te houden als ondernemer. Bespreek dit met de financieel adviseur.

Wat je moet weten over de nieuwe regels:

Welke bedrijfsvorm levert de meeste voordelen op voor jouw onderneming? Bespreek het met de OAMKB adviseur.

Besloten Vennootschap, B.V.