Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, wordt bepaald door de Belastingdienst. Die hanteert daarvoor specifieke criteria. Lees hier welke dat zijn.

Of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, wordt bepaald door de Belastingdienst. Die hanteert daarvoor specifieke criteria. Lees hier welke dat zijn.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting
Als u onderneemt, bent u niet automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst hanteert daarvoor specifieke criteria. De basis is dat u actief bent in het economisch verkeer, winst kunt verwachten en een bron van inkomen heeft.

Het belang om als ondernemer voor de inkomstenbelasting te worden gezien, is groot. U heeft dan namelijk recht op diverse aftrekposten, zoals de ondernemersaftrek.

Overigens: als u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dan kunt u nog wel ondernemer voor de omzetbelasting zijn.

Criteria
Om te bepalen of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, kijkt de Belastingdienst onder meer naar:

Winst
Maakt u weinig winst of boekt u zelfs structureel verlies? Zit er geen verbetering in? Dan wordt u niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien. Gebruik deze calculator om uw winst of verlies te berekenen »

Zelfstandigheid
Bepaalt u zelfstandig wat u met uw bedrijf doet en hoe u werkt, of sturen anderen u daarin? Zie ook: Ondernemingsplan: een goed begin is het halve werk »

Kapitaal
Heeft u genoeg kapitaal om een onderneming te starten en enige tijd draaiende te houden? Zie ook: Crowdfunding - geen krediet, toch kapitaal »

Tijd
U bent geen ondernemer als u veel tijd aan iets besteedt, zonder dat het iets oplevert. Daar staat weer tegenover dat u genoeg tijd in uw werkzaamheden moet steken om ze rendabel te maken. Zie ook: Het urencriterium »

Opdrachtgevers
Wie zijn uw opdrachtgevers en hoeveel zijn het er? Als uw klanten voornamelijk familie en vrienden zijn, wordt u niet als ondernemer aangemerkt. Zie ook: Elevator pitch: nieuwe klanten binnen een minuut »

Reclame
Is het voor de buitenwereld zichtbaar dat u een bedrijf heeft? Maakt u reclame, heeft u een internetsite, een uithangbord of eigen briefpapier? Zie ook: 19 manieren om u naamsbekendheid te vergroten »

Risico
Loopt u risico als ondernemer? Betalen opdrachtgevers mogelijk niet? Gebruikt u 'uw goede naam' voor uw werkzaamheden? Bent u afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van uw producten en diensten? Zie ook: Risico-analyse: breng zwakheden en bedreigingen in kaart »

Aansprakelijkheid
Als u aansprakelijk bent voor de schulden van uw onderneming, dan bent u mogelijk ondernemer. Zie ook: Beperk uw aansprakelijkheid »

Bron: De Zaak

Tags: INkomstenbelasting, Ondernemer, Aanpsrakelijk, Risico, Arbeid, Uren, belastingdienst