Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Wanneer bent u ondernemer voor de btw?

De fiscus bepaalt aan de hand van een aantal criteria of u ondernemer bent voor de btw. Er wordt onder meer gekeken of u zelfstandig werkzaam bent.
Ondernemer voor de btw
Als u een eigen bedrijf begint, moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden. Deze instantie kijkt dan of u ondernemer bent voor de btw. De rechtsvorm van uw bedrijf - eenmanszaak, maatschap, bv of nv - maakt daarbij niets uit. Ook verenigingen of stichtingen kunnen ondernemer zijn voor de btw.

Is het antwoord positief, dan ontvangt u een btw-nummer en moet u btw gaan heffen. Voordeel is dat u dan ook voorbelasting kunt aftrekken. Ofwel: btw die u betaalt als u uitgaven doet voor uw onderneming, kunt u aftrekken van de btw die u betaalt over uw omzet. 

De voorwaarden
De Belastingdienst kijkt naar de volgende punten:

1. Oefent u zelfstandig een bedrijf of beroep uit? 
Doorslaggevend is dat u zelfstandig werkzaam bent. Als u alleen in loondienst werkt, bent u geen ondernemer. Wat niet meetelt is of u winst maakt of niet, of dat u bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. 

2. Werkt u niet alleen in loondienst?
Als u naast uw vaste baan werkt, dan kunt u voor die werkzaamheden ondernemer zijn voor de btw.

3. Exploiteert u een vermogensbestanddeel of een recht?
Als u een vermogensbestanddeel of een recht exploiteert (bijvoorbeeld de verhuur van een pand of octrooirechten), dan kunt u als ondernemer voor de btw worden gezien.

4. Hoe regelmatig werkt u als zelfstandige? 
Als u incidenteel of alleen in besloten kring werkt, dan bent u in het algemeen voor de btw geen ondernemer. Bijvoorbeeld als u af en toe uw boot verhuurt aan vrienden of familieleden.
 
Dit artikel verscheen eerder op dezaak.nl