Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Waarom zou je een testament laten opstellen?

Zonder testament zullen alle bezittingen van de overledene volgens de letter van wet worden verdeeld en toegekend aan de nabestaanden. In veel gevallen is dat niet de meest voordelige wijze voor familieleden die toch al een verlies moeten verwerken. Door een testament op te stellen voorkom je onzekerheid en discussie, het zal je zelf ook gemoedsrust geven in de wetenschap dat jouw dierbaren goed achterblijven. Hier zijn een aantal aandachtspunten bij het opstellen van een testament.

Informeer bij de financieel professional van OAMKB voor meer informatie. 

Bepaal de executeur van de erfenis

Wanneer je een onderneming hebt, en in het geval van een grote familie, kan het aanwijzen van een executeur veel voordeel bieden. Deze persoon zorgt dat alle financiële en juridische zaken omtrent de erfenis geregeld worden. Na de waardering is voltooid zal de erfenis worden toegekend aan de juiste personen. Het is mogelijk dat deze executeur een familielid is, het is ook mogelijk om een onafhankelijke partij aan te wijzen om eventuele discussie te voorkomen.

Bespaar op erfbelasting

Erfbelasting kan flinke discussie oproepen; waarom zou je als nabestaande belasting moeten betalen over bezittingen waar al door de overledene belasting over betaald is? Volgens de wet is de erfenis nieuw kapitaal waar je als ontvanger geen prestatie voor hebt verricht, en daar moet belasting over worden betaald. Naast specifieke bepalingen in het testament kun je voor het overlijden starten met een aantal schenkingen aan kinderen, waarbij er diverse vrijstellingen bestaan. Daarnaast kun je ook een deel van het vermogen als legaten in het testament laten opnemen. Dit kan verre familie zijn, vrienden of goede doelen.

Regel de voogdij voor kinderen

Wanneer er minderjarige kinderen zijn bij het overlijden zal er een voogd toegewezen worden wanneer beide ouders komen te overlijden. Als dit niet vooraf wordt vastgelegd in het testament zal de kantonrechter een voogd aanwijzen, wat niet altijd jouw eerste keuze hoeft te zijn. Bij een groot gezin kunnen er meerdere voogden worden toegewezen, je kunt in het testament bepalen wat jouw wensen zijn.

Laat je partner en kinderen goed achter

Wanneer je getrouwd bent zal de langstlevende echtgenoot alles erven, de kinderen hebben weer de vordering op deze persoon. Wanneer je liever niet ziet dat de overgebleven partner het geld opmaakt voordat de kinderen aan de beurt zijn, kun je in het testament al een deel toewijzen aan de volgende generatie. Wanneer je wel een partner hebt maar niet officieel getrouwd bent, zal deze partner geen enkel recht op de bezittingen kunnen maken. Als je deze persoon wel iets wilt nalaten kun je dat in het testament laten opnemen.

Hertrouwen en de gevolgen voor kinderen

Wanneer de langstlevende echtgenoot later zal hertrouwen kunnen de bezittingen naar de nieuwe familie overgeheveld worden. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je een deel van de bezittingen in het testament reserveren voor studie of een zelfstandige woning. Houd rekening met een jaarlijkse vrijstelling voor kinderen en schenkingen die ook voor kleinkinderen geldt. Wanneer er geen sprake is van geld maar bijvoorbeeld wel een woning nagelaten wordt, kan de erfbelasting uitgesteld worden tot het overlijden van beide ouders.

Informeer bij de persoonlijke financieel adviseur over de voordelen om een testament op te laten stellen.
 

testament, testament opstellen, redenen om een testament op te stellen, waarom een testament opstellen?