Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Verwerkersovereenkomst voor AVG

De wetgeving omtrent het verwerken, opslaan en delen van persoonlijke informatie is sinds 25 mei 2018 veranderd. De nieuwe regels zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming ofwel AVG. Wanneer je de verwerking van persoonlijke gegevens uitbesteed aan andere partijen ben je nog steeds verantwoordelijk voor de gegevens, de externe partij is dan de “verwerker”. Het is daarmee ook verplicht om een verwerkersovereenkomst af te sluiten. Voorbeelden van de verplichting voor een verwerkersovereenkomst zijn o.a. het laten verzenden van mailings naar klanten, het verwerken van adressen voor nieuwsbrieven of een financieel professional die gegevens beheert in de personeelsadministratie. In dit artikel lees welke zaken in de verwerkersovereenkomst vastgelegd moeten worden.

Verwerkersovereenkomst opstellen

Er zijn standaardovereenkomsten die je als basis kunt nemen om je eigen verwerkersovereenkomst op te (laten) stellen. Deze informatie mag daarin zeker niet ontbreken: 

Wie is verantwoordelijk voor de gegevens?

Het opstellen van een verwerkersovereenkomst betekent niet dat je als ondernemer geen verantwoordelijkheid meer hebt over de gegevens. De opdrachtgever is verantwoordelijk en laat een andere partij de uitvoering verrichten. Omdat bij het uitbesteden van gegevensverwerking het lastig kan zijn de verantwoordelijke partij te bepalen, is het verstandig om bij het opstellen van de verwerkersovereenkomst contact op te nemen met een specialist. Plan vandaag nog een afspraak

Kan ik een standaardovereenkomst gebruiken?

Wanneer je als verwerker een verwerkersovereenkomst voor je kiezen krijgt kun je die blindelings ondertekenen, maar dat is niet altijd verstandig. De partij die de overeenkomst stuurt zal altijd zoveel mogelijk verantwoordelijk bij de andere partij neerleggen. Laat de verwerkersovereenkomst dus goed controleren, of stel je eigen verwerkersovereenkomst op die je aan opdrachtgevers kunt geven.

Verwerkersovereenkomst voor bestaande verwerkers

Het maakt niet uit of je al jaren werkt met dezelfde verwerker, je bent nu verplicht om met alle verwerkers een verwerkersovereenkomst af te sluiten volgens de AVG wetgeving. Ook wanneer er al een privacybepaling van kracht is zal deze vaak ontoereikend zijn om alle wettelijke bepalingen af te dekken. Bepaal ook duidelijk wat de rechten en plichten voor zowel de opdrachtgever als de verwerker zijn, dat voorkomt onduidelijkheid.

Verdere verwerking

De verantwoordelijkheid geldt voor de gehele keten. Wanneer je als opdrachtgever met een verwerker een overeenkomst opstelt, en deze vervolgens weer met onderaannemers werkt, ben je nog steeds verantwoordelijk voor een juiste verwerking. Het is daarom verstandig om in de verwerkersovereenkomst op te nemen dat de primaire verwerker ook met onderaannemers een dergelijke overeenkomst afsluit.

AVG geeft je verantwoordelijkheid

Hoewel de nieuwe AVG regelgeving streng is en je als ondernemer, vereniging of stichting veel extra werk en verantwoordelijkheid op kan leveren, is het wel van belang om op een goede manier met persoonlijke informatie om te gaan. Wanneer deze gegevens niet goed verwerkt of beveiligd worden kan er veel gevoelige informatie op straat komen te liggen. Laat je daarom adviseren door jouw financieel professional of juridisch adviseur en voorkom problemen.
 

AVG, verwerkersovereenkomst AVG, verwerkersovereenkoms