Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Van 6 naar 9 procent BTW in 2019

Met ingang van 1 januari 2019 zal hoogstwaarschijnlijk het lage BTW tarief van 6 procent verhoogd worden naar 9 procent BTW. Ondernemers die producten of diensten leveren moeten dus rekening houden met het gewijzigde tarief. Er zullen behoorlijk wat diensten en leveringen plaatsvinden in 2018 die in 2019 gefactureerd worden, of andersom. In welk geval moet je 6 procent BTW op de factuur vermelden en wanneer is 9 procent BTW van toepassing? Om jezelf niet in de vingers te snijden als ondernemer zetten we in deze blog de voornaamste feiten op een rijtje.

Meer weten over 9 procent BTW in 2019? Neem dan op tijd contact op met de lokale financieel professional van OAMKB.

9 Procent BTW in 2019

Voor consumenten die geen BTW kunnen aftrekken zullen diensten en goederen in het lagere tarief met ingang van 2019 vaak duurder worden, tenminste wanneer de ondernemer deze verhoging ook doorvoert in de prijs. Het kan daarom interessant zijn om in 2018 nog even wat werkzaamheden uit te laten voeren tegen het oude tarief. Als ondernemer moet je met factureren goed opletten, wanneer je een fout maakt kan dit geld kosten!

Hier zijn vier scenario’s met betrekking tot het 9 procent BTW tarief:

Diensten en leveringen in 2018

Het maakt niet uit of de factuur in 2018 of 2019 wordt opgemaakt, het 6 procent BTW tarief is van toepassing.

Diensten en leveringen in 2019

Het is daarom belangrijk dat ondernemers niet per ongeluk tegen het oude tarief factureren, want je zult dan zelf de resterende BTW moet bijpassen.

Overgangsperiode

Wanneer je niet zeker bent of de betaling nog in 2018 verricht wordt loop je een risico. Maak daarom duidelijke afspraken. Door vooruit te laten betalen en daarna pas een factuur uit te schrijven loop je als ondernemer minder risico. De klant moet hier wel mee instemmen natuurlijk. Wanneer de klant toch liever een factuur wil ontvangen alvorens te betalen kun je aangeven het 9 procent BTW tarief te hanteren.

B2B

Wanneer je alleen diensten en producten levert aan bedrijven zou je denken dat het niet zoveel uitmaakt. Houd er wel rekening mee dat een foutje op de factuur je geld kan kosten. Want je kunt wel 6 procent BTW op de factuur zetten in 2019, je zult toch 9 procent BTW moeten afdragen bij levering in het nieuwe jaar. Zorg er dus voor dat de administratie op tijd is voorbereid op het nieuwe jaar.

Een nieuw BTW tarief brengt altijd onduidelijkheid met zich mee. Neem voor de zekerheid even contact op met de OAMKB adviseur, zo voorkom je fouten in de administratie die je geld kunnen kosten.

Wist je dat er voor detailhandel en horeca een uitzondering geldt op bovenstaande: Als de ondernemer gebruik maakt van het Kasstelsel zijn andere regels van toepassing; ze zijn echter weer anders afhankelijk of je klant ondernemer of Particulier is. Neem contact op met de Horeca experts van OAMKB voor passend advies.

9 procent BTW, BTW 2019, BTW verhoging