Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Uitstel Wet DBA: wat gaat dit voor jou betekenen?

Met het vervallen van de VAR (verklaring arbeidsrelatie) en het instellen van de Wet DBA (Wet Deregulering Arbeidsrelaties) is er voor een aantal zelfstandige ondernemers veel onzekerheid ontstaan, en ook voor hun opdrachtgevers. Er kan geen VAR meer aangevraagd worden, in plaats daarvan kan er gewerkt worden met modelovereenkomsten. De ingediende aanvragen voor goedkeuring van modelovereenkomsten worden echter vaak niet geaccepteerd door de Belastingdienst. De opdrachtgever wilt het risico op een naheffing niet lopen en besluit in sommige gevallen de ZZP’er niet langer opdrachten te verstrekken of onder andere voorwaarden. Hoe kun je dit als zelfstandige ondernemer oplossen? Neem direct contact op met de financiële adviseurs van OAMKB!

Het is dus mogelijk om je eigen modelovereenkomst laten keuren door de Belastingdienst. Enkele voorbeelden van modelovereenkomsten staan op de website van de Belastingdienst. Tot op heden heeft de Belastingdienst bijna de helft van alle modelovereenkomsten afgekeurd. Dit zorgt onder andere voor grote onduidelijkheid bij ZZP’ers en opdrachtgevers. 

Opdrachtgevers vrezen dat een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst achteraf toch wordt beoordeeld als dienstbetrekking. De opdrachtgever loopt daarmee het risico dat een naheffing of boete betaald moet worden. De uitleg van de Belastingdienst over de modelovereenkomsten wordt vaak als voorzichtig, vaag en onvoldoende beschouwd. Hierdoor zijn er een aantal grote bedrijven die besloten hebben om geen ZZP’ers meer in te huren, in sommige gevallen zelfs niet wanneer de ZZP’er al in bezit is van een goedgekeurde modelovereenkomst.

Uitstel Wet DBA

Staatssecretaris Wiebes heeft (mede vanwege alle onduidelijkheid) daarom op 18 november 2016 bekend gemaakt dat de handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2018. Dit is dus goed nieuws voor veel ZZP’ers. Dat betekent namelijk dat hun opdrachtgevers tot die datum niet of nauwelijks meer risico lopen op naheffingen. Alleen in situaties van zeer duidelijke kwaadwillende gevallen kunnen nog boetes worden opgelegd tot 2018. Dit heeft er al toe geleid dat een aantal opdrachtgevers heeft besloten om weer ZZP’ers te gaan inhuren. Andere opdrachtgevers wachten de ontwikkelingen nog even af.

De vraag is alleen wat wordt er verstaan onder ‘kwaadwillende’? Staatssecretaris Wiebes beschreef dit als volgt: “Kwaadwillend is de opdrachtgever of opdrachtnemer die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet - of had kunnen weten - dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking”. ZZP Nederland heeft kritisch gereageerd op de uitleg van dit begrip, het geeft volgens hen nog te weinig zekerheid aan opdrachtgevers. Het probleem is nog niet volledig opgelost, maar uitgesteld.

Hoe kan OAMKB helpen?

OAMKB kan op verschillende manieren helpen wanneer je in aanraking kom met de Wet DBA. Als eerste blijft OAMKB op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent de wet DBA. Daarnaast kan OAMKB ook helpen met bijvoorbeeld het opstellen van opdrachtovereenkomsten, het voorleggen van modelovereenkomsten aan de Belastingdienst, onderhandelingen voeren met opdrachtgevers en bij het adviseren welke oplossing het beste bij jouw situatie past. 

Neem direct contact op met OAMKB voor meer informatie over de Wet DBA en antwoord op je vragen.

OAMKB helpt je verder! Uitstel wet DBA wat gaat dit voor jou betekenen?, VAR, uitstel Wet DBA, OAMKB, zelfstandige ondernemer, financiële adviseurs