Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Tesla Model S of X van de zaak en de fiscale voordelen

Download het e-book

De Tesla S en X zijn elektrische auto’s met een uitstoot van 0 gram CO2 per kilometer. Om een schoner wagenpark te bevorderen, heeft de overheid enkele fiscale voordelen voor de auto van de zaak ingevoerd, die ook voor de Tesla van de zaak gelden. Zo is de fiscale bijtelling slechts 4% voor het privégebruik voor een aangekochte en op kenteken gezette auto tot 1 januari 2019. Bij aankoop tot en met 2020 geldt ook een vrijstelling van BPM én betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Ook in de winstsfeer geeft een milieuvriendelijke auto voordelen voor jou als ondernemer.

Tesla Model S

Milieu-investeringsaftrek

De milieu-investeringsaftrek (MIA) voor een Tesla van de zaak bedraagt 36%. Er geldt wel een maximum voor dit soort investeringen, namelijk € 50.000. Als je een Tesla S van de zaak van € 67.375 of een Tesla X van € 76.735 excl. omzetbelasting koopt, resulteert dit in een aftrekpost van € 18.700 (inclusief MIA en kleinschaligheids-investeringsaftrek op het oplaadpunt met een aanschafwaarde van ten minste € 2.500). Om gebruik te maken van de MIA moet je -binnen drie maanden na ondertekening van de koopovereenkomst- je investering melden bij Rijksdienst voor Ondernemend nederland (RVO). Bepalend is dus de besteldatum, niet de datum van het kenteken. Met de beschikking die je van RVO krijgt, kun je in je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting de MIA opvoeren. NB: de investeringsaftrek wordt gedeeltelijk teruggenomen als de Tesla van de zaak binnen vijf jaar wordt verkocht (desinvesteringbijtelling).

Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (Vamil)

Er mag niet meer willekeurig worden afgeschreven op het aankoopbedrag van een elektrische auto. Dit mag nog wel over de aanschafwaarde van een oplaadpunt van ten minste € 2.500 (exclusief omzetbelasting). Je mag dan 75% van deze aanschafwaarde willekeurig afschrijven. Dit betekent dat je zelf kunt timen wanneer de afschrijving het meeste voordeel oplevert. 

Wij kunnen de melding bij het RVO samen met die voor de MIA (voor auto en oplaadpunt) voor je verzorgen voor € 90 (exclusief omzetbelasting) per auto, bovendien geven we je aan wanneer het je het meeste oplevert aan afschrijving.

Bijtelling privégebruik Tesla van de zaak

De bijtelling voor privégebruik voor een Tesla van de zaak met een uitstoot van 0 gram CO2 per kilometer bedraagt voor een in 2017 of 2018 aangekochte en op kenteken gezette auto 4%. Dit blijft geldig voor de duur van 60 maanden. Bij aanschaf vanaf 2019 geldt het percentage van 4% slechts voor de aanschafwaarde tot € 50.000; daarboven geldt 22%. Voor auto’s met een uitstoot van meer dan 0 gram CO2 per kilometer bedraagt de bijtelling 22% voor een in 2017 of 2018 aangekochte en op kenteken gezette auto. Bij een Tesla S van de zaak van € 85.285 inclusief omzetbelasting (€ 67.375 exclusief omzetbelasting) levert dit een voordeel op van € 6.263 per jaar voor een ondernemer. Een DGA of werknemer met een dergelijke auto bespaart € 7.983 per jaar. Bij een Tesla X van de zaak van € 92.850 inclusief omzetbelasting (€ 76.735 exclusief omzetbelasting) levert dit een voordeel op van € 6.819 per jaar voor een ondernemer. Een DGA of werknemer met een Tesla van de zaak bespaart € 8.690 per jaar.Voor de BTW geldt het normale percentage van 2,7% van de cataloguswaarde die moet worden afgedragen voor het privégebruik. Voor de Tesla S komt dat neer op € 2.302 per jaar en voor de Tesla X op € 2.507 per jaar.

Model 3

De nieuwste Tesla kan nu gereserveerd worden en de levertijd bedraagt 12 tot 18 maanden (!). Hij heeft een bereik van 350 kilometer met zijn batterij en is een compacte  betaalbare versie van een Tesla van de zaak.

Tesla model X

Meer weten? Vraag advies bij één van de financieel professionals van OAMKB

Lees hier ook hoe je voordelig met een tweedehandsauto van de zaak rijdt. 

November 2017

Download het e-book

 

tesla model s fiscale voordelen