Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Strengere aanpak wet DBA

De wet DBA is op zijn zachts gezegd niet door iedereen positief ontvangen. MKB’ers werken steeds minder met ZZP’ers omdat ze bang zijn later nog loonbelasting en premies uit te moeten betalen. Het gevolg is dat ZZP’ers minder werk kunnen vinden terwijl ze het alternatief van loondienst helemaal niet zien zitten. Met een modelovereenkomst kun je als ondernemer veel hoofdpijn voorkomen, maar de wet DBA ligt nog zeker niet vast in steen. Dit jaar zal de controle op de wet DBA wel strenger worden, zorg er dus voor dat je ruim binnen de lijntjes kleurt om naheffingen te voorkomen.

Jouw OAMKB adviseur kan je meer informatie geven over de wet DBA en de gevolgen voor de onderneming. Neem direct contact op voor een adviesgesprek.
 

Hoe werkt de wet DBA ook weer?

De wet DBA staat voor de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. De modelovereenkomst is hierbij een vaak besproken onderwerp, al is deze overeenkomst niet altijd verplicht. In beginsel werkt het zo:

In dit geval is een modelovereenkomst niet nodig. Wanneer er wordt getwijfeld aan deze punten kan een modelovereenkomst uitkomst bieden, en kun je als ondernemer aantonen dat je binnen de wet DBA opereert.

Hoe werkt een modelovereenkomst?

Er zijn twee soorten modelovereenkomsten volgens de wet DBA; een algemene modelovereenkomst of een modelovereenkomst voor een specifieke branche of beroepsgroep. Wanneer er niet wordt voldaan aan de voorwaarden zal de overeenkomst aangepast moeten worden, of er wordt alsnog gekozen voor arbeid in loondienst.

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties 2020

De algemene handhaving van de wet DBA zal pas op 1 januari 2020 doorgevoerd worden. Dat betekent niet dat je tot die tijd zorgeloos kunt doorgaan op de oude voet. Het nieuwe kabinet heeft namelijk een voornemen om vanaf 1 juli strenger te gaan controleren. Voorheen werd er alleen gekeken naar ernstige gevallen van kwade wil bij overtreding van de wet DBA, maar vanaf juli is het de bedoeling ook minder strenge overtredingen aan te pakken. Wanneer je nu dus een rommeltje maakt van de onderneming en regels in de wet DBA aan je laars lapt zul je in de problemen komen, vanaf juli wordt de lat een stuk lager gelegd. Maar wat is kwade wil?

Modelovereenkomsten en standaardcontracten

Het is voor een ondernemer niet prettig wanneer de regering of de fiscus subjectieve termen gebruikt als “kwade wil”. Dat is moeilijk te bewijzen, maar ook lastig om te weerleggen. Als ondernemer wil je graag zekerheid. Je kunt met een solide personeelsbeleid, standaardcontracten en het gebruik van modelovereenkomsten al veel problemen voorkomen. Wanneer je als ondernemer continu je best doet om volgens de regels te werken, en niet alleen op het moment dat het écht nodig is, sta je juridisch ook sterker. Bij de wet DBA worden er tot 2020 nog diverse aanpassingen gemaakt, dat laat al zien dat het geen exacte wetenschap is. Maar spar hier ook over met jouw financieel professional, zo voorkom je dat je voor zeer onaangename verrassingen komt te staan.
 

Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, OAMKB, loonbelasting