Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Revolutie' bij de Belastingdienst: minder controles bij bedrijf, meer afspraken met accountant

De Belastingdienst spreekt zelf van een 'revolutie'. Via het steeds populairder 'horizontaal toezicht' vermindert het aantal controles bij bedrijven. Daarvoor in de plaats komen onder meer harde afspraken met de accountants van die bedrijven. Beter voor de bedrijven die al netjes zijn. En de Belastingdienst denkt zo meer tijd te hebben voor het opsporen van ondernemers die bewust de regels overtreden.

Rob Schoenmaekers, de hoogste baas bij de Limburgse Belastingdienst, stelt dat door horizontaal toezicht dubbel werk wordt voorkomen. 'Waarom zouden wij wat jullie al goed doen nog eens overdoen?', zei hij vrijdag bij de ondertekening van een convenant horizontaal toezicht met het Zuidlimburgse accountantskantoor Wolting&Versteegh.

Honderden klanten van dat kantoor doen mee aan het convenant waarbij de Belastingdienst in principe niet meer bij de bedrijven de boeken gaat onderzoeken, maar procedure-afspraken maakt met het accountantskantoor.

De topman van de fiscus zei ook dat de Belastingdienst veel meer gespitst is op zaken zoals ze in 2010 gedaan worden dan 'graven in het archief'. Schoenmaekers: 'Het gaat over vandaag, niet meer over 2006'.