Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Rentevergoeding; geld terug van de Belastingdienst

Het komt bij een goed lopend bedrijf niet zo vaak voor dat je geld terug krijgt van de fiscus. Hooguit de BTW, maar dat is een sigaar uit eigen doos. Omdat de Belastingdienst niet uitblinkt in snelheid kun je in een aantal gevallen recht hebben op rentevergoeding. Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid dat je een coulancerente kunt ontvangen wanneer je daar aanspraak op maakt. Hoe rentevergoeding en coulancerente werken leggen we in kort uit in deze blog. 

Meer weten over vergoedingen en regelingen zodat je nooit teveel hoeft af te dragen, en voordelen niet langer misloopt? Neem dan contact op met het lokale administratiekantoor van OAMKB.

Hoe werkt rentevergoeding?

Er kan behoorlijk wat tijd overheen gaan tussen het moment van aangifte en het moment dat de Belastingdienst alles heeft verwerkt. In dat geval is het mogelijk dat je recht hebt op rentevergoeding. Het werkt ook de andere kant uit, als je zelf laat bent met betalen zul je zelf rente moeten ophoesten. Wanneer je naar de letter van de wet geen recht hebt op een rentevergoeding, maar je moet wel langer wachten op een teruggave van belasting, is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor coulancerente. Omdat er klachten over deze rente bij de Nationale Ombudsman waren ingediend, hebben zij een advies uitgegeven naar de fiscus toe. De Belastingdienst heeft besloten deze uitkomst voortaan op te volgen. En dat pakt uit in het voordeel van de ondernemer.

Achterwaartse verliesverrekening

Wanneer je verlies lijdt in een boekjaar of een negatief inkomen hebt, is het mogelijk het inkomen met positieve inkomsten uit voorgaande jaren én toekomstige jaren te verrekenen. Wat de inkomstenbelasting in box 1 betreft kunnen positieve inkomsten uit de drie voorgaande jaren en negen komende jaren verrekend worden. In het geval van de vennootschapsbelasting geldt één voorgaand jaar en eveneens negen jaren in de toekomst. Wanneer verrekenen niet mogelijk is binnen deze termijn is dat gewoon jammer voor de ondernemer.

Coulancerente

Wanneer verlies op winst uit een voorgaand jaar verrekend wordt kun je juridisch gezien geen aanspraak maken op een rentevergoeding. Je kunt wel een verzoek indienen voor een coulancerente. De behandeling van het verzoek om teruggaaf moet dan wel langer duren dan normaal gesproken het geval is. Deze termijn moet langer zijn dan een jaar voor het afhandelen bij het vaststellen van de verliesverrekening. De schuld van deze vertraging moet liggen bij de Belastingdienst, niet bij de ondernemer. Het bedrag is wel beperkt tot het deel van het verlies waar geen voorlopige verliesbeschikking voor aangevraagd kon worden. Voor twintig procent van het verlies kan een verzoek voor de coulancerente ingediend worden. Je zult zelf dit verzoek moeten indienen wanneer je denkt dat de Belastingdienst te lang heeft gewacht met het vaststellen van de aanslag.

Wanneer de fiscus niet op tijd handelt kan het zeker interessant zijn om een rentevergoeding aan te vragen. De coulancerente voor de inkomstenbelasting ligt momenteel op vier procent, voor de vennootschapsbelasting ligt deze op acht procent.

Meer voordeel behalen uit de belastingaangifte? Bespreek het met jouw financieel adviseur van OAMKB.


 

rentevergoeding, coulancerente, OAMKB