Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Pickup truck steeds populairder bij ondernemers

In Nederland zie je overal bestelbusjes op de weg rijden. Die zijn niet echt mooi maar wel functioneel. Ze hebben voldoende laadruimte voor een zelfstandig ondernemer; in de horeca, bouw en alles wat daartussen zit. Toch begint het straatbeeld in Nederland te veranderen, steeds meer ondernemers laten de bestelbus staan en kiezen voor een pickup truck. Zo’n Amerikaans gevaarte met flinke laadbak, hoge instap en een stoer uiterlijk. Zitten alle ZZP’ers in Nederland plotseling in hun “mid-life crisis” of is hier iets anders aan de hand?

Niet alleen MKB’ers zijn welkom bij OAMKB, ook voor ZZP’ers kunnen we veel betekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Andere wegen, ander vervoer

In Amerika zijn de afstanden groter, en de wegen variëren van mooi asfalt tot aan woestijnen vol kuilen en stenen. Een pickup truck zal je niet alleen van A naar B brengen, maar ook op een comfortabele manier met een interieur dat niet onder doet voor een luxe personenwagen. Dat is toch wat anders dan een klein busje dat meer op een gezinsauto lijkt met geblindeerde achterruiten. Voor een kapper op bestelling of een onderhoudsmonteur van koffiezetapparaten is zo’n busje de ideale oplossing, voor een stratenlegger of tuinbouwbedrijf die dag in dag uit met zware stenen en andere spullen rijdt is een pickup truck toch nét iets praktischer. Uitgerust met grote banden die met gemak een stoeprand meepikken of over een braakliggend terrein rijden, en een “flatbed” laadruimte die heel ruim is en hoog ligt. Goed voor de rug dus. Dat geldt ook zeker voor de stoelen en het interieur, je voelt niet dat je in een bedrijfswagen zit.

De pickup truck zit in de lift

De Dodge RAM is in Nederland de meest populaire pickup truck, volgens de cijfers die de RAI vereniging heeft samengesteld. Deze auto mag een maximaal gewicht tot 3500 kilo trekken. Dat is handig wanneer je een paar duizend kilo stenen, tegels of tuinafval moet vervoeren. In tegenstelling tot veel bedrijfsauto’s kan een pickup truck dit gewicht met gemak trekken. Amerikanen staan immers niet bekend om hun bescheidenheid. Overigens komen niet alle populaire pickup trucks uit de U-S-of-A, na de Dodge RAM is de Toyota Hi-Lux de meest populaire pickup truck, ook de Volkswagen Amarok staat in de top vijf van best verkochte pickup trucks in 2018. Samen vertegenwoordigen ze nog steeds minder dan drie procent van het totaal aantal verkochte bestelwagens, maar deze monsters op vier wielen zitten wel degelijk in de lift.

Waarom een pickup truck interessant is voor ondernemers

Wij zijn geen autodealer, het zal ons eerlijk gezegd een worst zijn of je als zelfstandig ondernemer in een Ford Ranger, een Volkswagen Transporter, een Fiat Fiorino of een Suzuki Celerio rijdt. Maar als je gaat rekenen wordt een pickup truck toch best wel interessant voor ZZP’ers die wat meer power en ruimte kunnen gebruiken. Als ondernemer betaal je bijvoorbeeld geen BPM, waarmee de kosten niet veel afwijken van een standaard bestelbus. De wegenbelasting ligt laag, hij trekt met gemak een aanhanger van duizenden kilo’s zonder de motor aan gort te rijden én je kan er met een flink aantal stoere mannen en vrouwen mee naar de werkplaats rijden. Met een LPG tank betaal je per kilometer bijna hetzelfde als een standaard bestelbus op diesel. Dat je ook nog eens in een ruime autostoel met “Amerikaanse bilmaat” zit is dan een leuke bonus...

Het voordeel op BPM en wegenbelasting geldt voor houders van de auto die als BTW-ondernemer worden aangemerkt.Verder kan bij zakelijke aanschaf op grijs kenteken gebruik worden gemaakt van de investeringsaftrek (maximaal 28% aftrek van de investering)

Het is niet verwonderlijk dat pickup trucks snel in populariteit toenemen, alleen in de gemiddelde parkeergarage zal een Celerio wél een stuk handiger zijn… Laat jouw OAMKB fiscalist berekenen of een pickup truck interessant is voor jouw bedrijf.


 

Pickup truck, ondernemers, fiscale voordelen, fiscalist, OAMKB