Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Pensioen afkopen in de BV: Wanneer en waarom?

Sinds 1 juli 2017 is het niet meer toegestaan pensioen in eigen beheer op te bouwen. Nu kun je kiezen voor het pensioen afkopen, deze omzetten naar een ODV (oudedags verplichting) of het pensioen dat reeds is opgebouwd laten staan. Wanneer en waarom is het pensioen afkopen de beste keuze?

Vraag advies bij de financieel professional van OAMKB. Plan vandaag nog een vrijblijvende afspraak in. 

Pensioen afkopen met korting

Op het moment dat het pensioen in eigen beheer wordt afgekocht, zal de fiscale waarde van dit pensioen worden uitgekeerd. De uitkering zal progressief belast worden in box 1 van de aangifte. In 2017 was er nog een korting van 34,5% van toepassing op dit bedrag, in 2018 ligt deze korting op 25% en in 2019 daalt deze verder naar 19,5%. Hoe sneller je dus het pensioen afkoopt, hoe beter dit financieel zal uitpakken. Na 2019 vervalt deze kortingsregeling. Indien het pensioen na 2019 wordt afgekocht,dan dan betaal je loonheffing over de waarde in het economisch verkeer van je pensioenaanspraak (=commerciële waarde) en ben je hierover 20% revisierente verschuldigd.

Waarom pensioen afkopen?

De  keuze hangt af van de persoonlijke situatie. In onderstaande gevallen zal het pensioen afkopen het meeste voordeel bieden:

Voorwaarden bij pensioen afkopen

Overal zitten voorwaarden aan, zo ook bij een pensioen afkopen. Hier moet je rekening mee houden:

Pensioen afkopen kan voordelig uitpakken mits de BV over voldoende liquide middelen en vermogen beschikt, en wanneer het inkomen na de datum van pensionering hoger uitvalt dan de laagste tariefschijf. Wanneer je de keuze maakt om het pensioen af te kopen is het raadzaam daar niet tot 2019 mee te wachten.

Laat je adviseren door jouw financieel professional van OAMKB. Maak vandaag nog een afspraak

Pensioen afkopen, Pensioen afkopen BV, OAMKB, financiële administratie