Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Parkeerkosten verhalen op de belastingdienst

Download het e-book

De afgelopen zeven jaar zijn de parkeerkosten flink gestegen, namelijk met een kwart en naar verwachting zullen de kosten voor het parkeren blijven stijgen. Als je werknemers hun auto voor het werk gebruiken of als ze een auto van de zaak hebben kun je als werkgever profiteren van een aantal voordelen met betrekking tot parkeerkosten. Het is dan wel zeker zo verstandig om je hier goed over te laten inlichten, aangezien de wetgeving met betrekking tot dit onderwerp erg ingewikkeld is en veel werkgevers dus niet profiteren van deze voordelen. We leggen je hierin uit hoe je hier wél van kan profiteren (je mag ook direct contact opnemen).

Privéauto van werknemers

De maximale vergoeding per kilometer is €0,19 als werknemers ervoor kiezen om met hun eigen auto naar het werk te gaan. De belastingdienst is er hierbij van uit gegaan dat deze €0,19 ook de parkeerkosten dekt van de werknemers. Als werkgever kun je ervoor kiezen om de parkeerkosten apart te vergoeden of een hogere kilometer vergoeding te geven, maar dit wordt dan belast door de overheid.

In veel gevallen kun je als werkgever ook parkeerplaatsen ter beschikking stellen bij de werkplek, zoals een parkeergarage. Hou hierbij wel rekening met het feit dat jij verantwoordelijk bent voor schade als er sprake is van nalatigheid die aan jou verweten kan worden. Deze parkeerplaats zal de overheid dan onbelast laten.

Auto van de zaak voor werknemers

De parkeerkosten die een werknemer maakt die een auto van de zaak rijdt, kunnen onbelast vergoed worden. Dit geldt zelfs voor de parkeerkosten tijdens privégebruik. De werknemer betaalt namelijk al belasting door middel van de bijtelling. De werknemer moet dan wel de bonnetje bewaren als bewijs.

In sommige gevallen is het nodig om als werkgever voor je werknemer een parkeervergunning bij de woning te regelen, zodat de werknemer de auto bij het eigen huis kan stallen. Deze parkeervergunning wordt ook niet belast.

Als werkgever kun je je werknemer ook tegemoet komen door een zakelijke huurvergoeding te geven als die de auto van het werk in zijn eigen garage parkeert. Deze garage mag dan alleen gebruikt worden voor de auto van het werk en er mogen geen andere spullen in staan. Dit komt in de meeste gevallen niet voor, mocht dat wel het geval zijn dan hoeft deze huurvergoeding niet belast te worden.

DGA

Deze regels gelden ook voor jou als DGA. Je kunt als DGA er ook voor kiezen je eigen garage aan de BV te verhuren voor de stalling van de auto van de zaak. De garage mag dan niet gebruikt worden voor andere vervoersmiddelen of voor de opslag van privé spullen. Als er sprake is van een dubbele garage wordt hier een uitzondering voor gemaakt en mag je ook een andere auto in de garage parkeren. Je hoeft dan geen belasting te betalen over de verhuurvergoeding aan jezelf als privé persoon. Dit geldt niet als je beschikt over een koopwoning, de garage kan dan fiscaal niet worden gezien als een zelfstandige werkplek en dus kun je niet garanderen dat de garage alleen voor het werk wordt gebruikt.

De vrije ruimte die de belasting biedt

De overheid biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van een zogenaamde vrije ruimte van de werkkostenregeling. Dit houdt in dat de werknemer bepaalde belaste vergoedingen en verstrekkingen krijgen waar ze geen belasting over hoeven te betalen en dus meer overhouden. Veel werkgevers kiezen ervoor deze ruimte te gebruiken voor parkeerkosten, aangezien deze kosten vaak een grote invloed hebben op de uiteindelijke keuze voor een auto van de zaak.
Als je hiervoor kiest, kun je ook parkeerkosten van privé ritten onbelast vergoeden, maar moet je wel de parkeerbonnen goed bewaren in je administratie zodat je deze te allen tijde kunt overleggen als de belastingdienst daar naar vraagt.

Meer informatie over de parkeerkosten? Je kunt contact met ons opnemen via info@oamkb.nl.
 

Download het e-book

 

Parkeerkosten verhalen op de belastingdienst, parkeerkosten, belastingdienst, belastingadvies, belastingconsulent, belastingadviseur, OAMKB