Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Overheid en bedrijfsleven slaan handen ineen tegen spionage

De overheid en het bedrijfsleven gaan hun samenwerking intensiveren om spionage tegen te gaan. Vorige week hebben MKB-Nederland, VNO-NCW en de ministers van Veiligheid & Justitie (Opstelten) en Binnenlandse Zaken (Donner) dat middels een intentieverklaring openbaar gemaakt. Kwetsbare bedrijfstaken, zoals bijvoorbeeld de technische sector, zouden door de samenwerking beter beschermd moeten worden tegen onder andere het uitlekken van essentiële informatie. Dit zou het bedrijfsleven jaarlijks miljarden kosten.
 
 
Ondanks dat de risico's van spionage hoog zijn, is het bedrijfsleven zich hier niet altijd van bewust. Spionage houdt in dat er belangrijke, vaak confidentiële informatie onrechtmatig terecht komt bij derden. Het uitlekken van deze informatie zou de besluitvorming van bedrijven kunnen beïnvloeden. Daarnaast wil de overheid in samenwerking met het bedrijfsleven aandacht gaan besteden aan ICT-netwerk beveiliging.
 
De samenwerking houdt in dat de overheid meer kennis en expertise zal geven aan het bedrijfsleven, terwijl het bedrijfsleven zich gaat richten op de implementatie van KWAS. De handleiding KWAS zorgt ervoor dat organisaties zichzelf scannen en inzien wat haar kernbelangen zijn en waar de kwetsbare plekken zitten,
 
Bedrijven die spionage vermoeden of informatie omtrent dit onderwerp willen, kunnen zich melden bij de AIVD.