Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Opstellen en publiceren van de jaarrekening; wat is belangrijk?

Bij een aantal rechtsvormen is het verplicht om een jaarrekening te deponeren. Zo heeft iedereen inzicht in de financiële status van een onderneming. Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van deze jaarrekening? Het is belangrijk om in ieder geval met deze aspecten van de jaarrekening rekening te houden:

Voor wie geldt het deponeren van de jaarrekening?

De volgende rechtvormen moeten een jaarrekening deponeren:

 • BV
 • NV
 • Coöperatie
 • Onderlinge Waarborgmaatschappijen
 • Verenigingen en Stichting met een omzet van meer dan zes miljoen euro voor een periode van ten minste twee boekjaren
 • Buitenlands rechtspersoon met vestiging in Nederland die in het thuisland ook verplicht is tot publicatie van een jaarrekening
 • Ondernemingen die vallen binnen de “Wet Formeel buitenlandse vennootschap”


De uitzonderingen zijn op de website van de Kamer van Koophandel te vinden. Een Eenmanszaak of VOF hoeft geen jaarrekening te deponeren.

Vier verschillende categorieën

Een bedrijf kan in één van deze vier categorieën vallen:

Micro – Klein – Middelgroot – Groot

Er zijn drie eisen voor deze categorieën, als het bedrijf aan minimaal twee van deze eisen voldoet, val je in die categorie. Dit geldt voor alle bovenstaande rechtsvormen.

 1. De hoogte van de Activa
 2. De omvang van de Netto Omzet
 3. Het Gemiddeld aantal Werknemers

Kijk voor de specifieke cijfers op de website van de Kamer van Koophandel. Ook hier geldt een termijn van twee opeenvolgende jaren. Hoe kleiner de organisatie, hoe minder het aantal gegevens dat je moet invullen op de jaarrekening. Voor Micro en Klein is er weinig informatie vereist, bij Middelgroot en Groot moet je behoorlijk wat informatie verschaffen. Dan is het inschakelen van een accountant of belastingadviseur zeker aan te raden.

De snelste manier van indienen voor de kleine bedrijfsklassen

Als je zelf de jaarrekening wilt deponeren kan dat direct online via de website van de Kamer van Koophandel. Na het invullen zul je direct een bevestiging ontvangen, en de jaarrekening wordt vervolgens meteen gepubliceerd in het Handelsregister. Je ontvangt zelf een PDF document met alle informatie die je hebt ingevuld.

Termijn voor deponeren jaarrekening van een BV

De volgende termijnen zijn van toepassing:

 • Na vaststelling van de jaarrekening moet deze binnen acht dagen gedeponeerd worden bij de Kamer van Koophandel
 • Na afloop van het boekjaar moet de jaarrekening binnen een periode van vijf maanden worden voorgelegd aan de aandeelhouders.
 • De aandeelhouders kunnen (vanaf boekjaar 2016) maximaal vijf maanden uitstel verlenen aan het bestuur.
 • De aandeelhouders hebben een periode van twee maanden om de jaarrekening vast te stellen.
 • Als de aandeelhouders de jaarrekening niet op tijd vaststellen moet er na zeven maanden na afloop van het boekjaar een voorlopige jaarrekening ingediend worden. Bij een maximaal uitstel door de aandeelhouders wordt dat dus elf maanden.

Tot en met boekjaar 2015 moet er uiterlijk op 31 januari 2017 worden gedeponeerd. Met ingang van boekjaar 2016 moet er uiterlijk op 31 december 2017 worden gedeponeerd. Vanaf 2016 mag dit uitsluitend digitaal.

Wanneer de jaarrekening niet op tijd wordt gedeponeerd, kan dat leiden tot een boete van duizenden euro's. Ook na een faillissement moet er een jaarrekening gedeponeerd worden. Sterker nog, in het geval van een faillissement kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Digitaal de jaarrekening deponeren

Tot en met het boekjaar 2015 kun je de jaarrekening per post deponeren. Vanaf 2016 moet het digitaal, ook voor 2016 is digitaal deponeren sneller en efficiënter met minder kans op fouten. Digitaal deponeren kan op twee verschillende manieren:

 • Een BV of een NV mag kiezen voor de “Zelf deponeren jaarrekening” optie via de online service op de website van de Kamer van Koophandel.
 • SBR is een overkoepelend systeem waarmee je de cijfers meteen door kunt geven aan banken, de Belastingdienst, het CBS en de Kamer van Koophandel. Dit kun je zelf doen mits je beschikt over de juiste software, je kunt dit ook uitbesteden aan een accountant of andere intermediair of aan OAMKB. Voor deze wijze van deponeren is een PKI-overheid services certificaat vereist.

Na indienen van de jaarrekening zal een digitale deponering direct zichtbaar zijn op de site van de Kamer van Koophandel. Zoek naar jouw onderneming, bekijk de boekjaren onder “jaarrekeningen” en je ziet daar de jaartallen van deponering. Als je de jaarrekening via de post hebt ingediend kan het vijf tot tien werkdagen duren voor de deponering zichtbaar is.

Wat wordt er met mijn jaarrekening gedaan?

De jaarrekening wordt gepubliceerd op de website van de Kamer van Koophandel. Zo zijn de de cijfers voor iedereen beschikbaar. Bij een onderneming die valt onder Micro of Klein is deze informatie beperkt, naarmate je een grotere onderneming hebt zal er ook meer informatie vrijgegeven worden. Je kunt in principe zelf de jaarrekening deponeren, het is echter wel verstandig om een accountant of belastingadviseur in te schakelen voor advies. Wees er op tijd bij en let op de diverse deadlines, anders loop je het risico op een fikse boete. Zelfs wanneer jouw bedrijf failliet is gegaan, zul je de jaarrekening moeten deponeren.

maart 2016

opstellen publiceren jaarrekening wat belangrijk, jaarrekening, jaarrekening deponeren, digitale jaarrekening, belasting, deponeren, OAMKB