Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Online boekhouden; is elke administratie veilig?

Jouw Wifi is onveilig! Nou, is dat even schrikken, weg met online boekhouden en terug naar de papieren documenten dus… Dat hoeft gelukkig ook niet, online boekhouden kan wel degelijk veilig zijn, en je kunt zelfs draadloos de administratie bijhouden, zolang je maar rekening houdt met enkele eenvoudige en ook wat meer technische aandachtspunten. Is jouw Wifi verbinding gesloten als een kluis, of juist zo lek als een mandje? Dat lees je op deze pagina!

Als je dit leest weten we jouw IP adres al, en misschien nog veel meer! Bij OAMKB zorgen we dat online boekhouden niet alleen eenvoudig is, maar ook veilig. Laat je direct vrijblijvend informeren door onze adviseurs.

Wifi is nooit veilig!

Dat was de conclusie van de Universiteit van Leuven, ze vonden een lek in de populaire WPA2 encryptie die standaard is voor beveiligde applicaties zoals online boekhouden. Er bestaat een mogelijkheid om in te breken op het Wifi signaal. Voorwaarde is wel dat de hacker in de buurt moet zijn, en jouw Wifi signaal kan oppikken. Daarnaast bleken met name Android en Linux systemen kwetsbaar. Dat betekent niet dat Microsoft en Apple gebruikers nu rustig achterover kunnen leunen, bij Wifi moet je altijd oppassen! Let op met Wifi hotspots: Veel openbare Wifi hotspots zijn niet of nauwelijks beveiligd, met een eigen 3G of 4G verbinding kun je veiliger draadloos online boekhouden.

We maken ons druk om het effect van Big Brother, maar het meeste gevaar ligt in little brother: de hacker die toegang wil tot je gegevens om er zelf voordeel aan te behalen.  Hiervoor is de AVG voor opgesteld: die zorgt dat de bedrijven die je gegevens bewaren ervoor moeten zorgen dat jouw gegevens veilig zijn. Hoe kun je veilig online boekhouden?

Honderd procent veilig online boekhouden is onmogelijk, net zoals je je huis onmogelijk voor 100% kunt afschermen van inbrekers. Je kunt het risico wel enorm beperken met deze maatregelen:

Update Windows altijd

Laat het besturingssysteem niet verouderen: Slecht nieuws voor de liefhebbers van Windows ME; zorg dat je besturingssysteem van de nieuwste updates wordt voorzien en dat je de meest recente versie gebruikt. Dat geldt voor zowel vaste computers als mobiele apparaten. Elke keer als Windows een update heeft gedaan, komt dat mede doordat zij een veiligheidslek hebben gedicht. Als je Windows niet geupdated is, dan weet een hacker precies welk veiligheidslek er in je oude Windows-versie zit en komt hij makkelijk binnen op je computer.
Zorg ook dat de Wifi router bijgewerkt wordt: Als dit niet automatisch gebeurt, en je weet niet precies hoe je een router moet bijwerken kun je beter contact opnemen met een ICT expert.

HTTPS

Zie je die HTTPS vermelding met het slotje in het groen? Dat betekent dat de website in kwestie een SSL certificaat heeft. Sites van banken, en ook van andere (grote) bedrijven zullen altijd een SSL certificaat bezitten. Let op het groene slot in de adresbalk. Dit geldt met name voor bladzijden waarop je je naw gegevens ingeeft. HTTPS betekent dat je NAW gegevens versleuteld worden, zodat iemand ze niet zomaar van die bladzijde af kan halen. Als het gewone NAW gegevens zijn die toch al online te vinden zijn, dan is het niet zo spannend, maar zodra er gegevens op het scherm te zien zijn die gevoelig zijn, zoals creditcard informatie, dan moet je goed kijken of er HTTPS in de adresbalk van de site staat.

VPN

Veilig online boekhouden achter VPN: Een Virtual Private Network creëert een veilige verbinding om pottenkijkers buiten te houden. Naast veilig online boekhouden wordt het ook vaak gebruikt voor zaken als buitenlandse accounts in Nederland gebruiken, denk aan Netflix: om de Amerikaanse versie te zien gebruiken mensen ook VPN.

Online boekhouden met draad: hoe meer schakels er zijn, hoe groter de kans dat er een zwakke schakel tussen zit. Door te werken met een vaste verbinding is het risico op hackers weer een stukje minder, hoewel het geen absolute garantie biedt voor veilig internet. Met smartphones en tablets is werken met draad niet mogelijk, dus alleen via VPN werken, beperkt je in flexibel werken.

Online boekhouden is veiliger dan offline

Het klinkt allemaal angstaanjagend, maar besef je dat vroeger de meest gevoelige informatie op papier in hangmappen werd opgeborgen, in een kantoor met een open breekbaar slot op de deur. Als er brand uitbrak of er kwam een inbreker, dan was er geen backup. Een eigen server vraagt specialistische kennis om die te beveiligen.  Stand alone computers blijken makkelijk te kraken zijn door hackers omdat je soms iets per ongeluk binnenhaalt wat hackers toegang geeft, of omdat je niet op tijd geupdate hebt. Bij online boekhouding wordt maandelijks betaald voor de veiligheid aan specialisten. Wanneer je met gezond verstand omgaat met online boekhouden, en een specialist om advies durft te vragen, kun je veilig online boekhouden.


OAMKB is de specialist op het gebied van online boekhouden voor het Midden- en Kleinbedrijf. Neem gerust contact op voor meer advies.

Online boekhouden, Online administraties, veilig online, veilig boekhouden, OAMKB, veilig wachtwoord, veilig wifi, internet, boekhouden, boekhouder, safety, boekhouding, online administratie