Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Online administratie helpt hoge belastingrente te voorkomen

Met een online administratie voor de onderneming kun je veel zaken regelen via internet. Naast de universele en wereldwijde beschikbaarheid van data die mogelijk is met de online administratie kun je ook diverse financiële zaken aan elkaar koppelen, en zaken op tijd regelen. In het geval van de belastingrente kan het instellen van herinneringen in de online administratie je veel hoofdpijn en geld besparen. Want niet alleen zal de Belastingdienst er aparte berekeningen op na houden wat betreft de belastingrente, bij het Gerechtshof kun je ditmaal helaas ook geen hulp verwachten.

Breng jouw onderneming weer helemaal up-to-date met een moderne online administratie waar je geld mee bespaart. Neem direct contact op met de lokale financieel professional van OAMKB.

Belastingrente

Sparen heeft weinig zin meer, dat is bekend. Met een spaarrente die schommelt rond de 0% is het oude concept van “rentenieren” voltooid verleden tijd geworden. Hoewel, de fiscus hanteert nog steeds een flinke belastingrente voor de vennootschapsbelasting. Wanneer je ervoor zorgt dat je op tijd de aangifte indient of tijdig een voorlopige aanslag aanvraagt kun je veel geld besparen. Wanneer jouw online administratie op orde is kun je dit snel en efficiënt regelen.

Vertrouw op de online administratie, niet op de Rechtbank

Er zijn gevallen bekend waarin de Rechtbank de Belastingdienst op hun vingers tikt als ze buiten de lijntjes kleuren, maar in het geval van belastingrente op de vennootschapsbelasting kun je beter vertrouwen op je eigen online administratie. Zo was er in 2014 een BV die een voorlopige aanslag vroeg over het boekjaar 2013. De winst lag op een heel mooi bedrag van ruim 45 miljoen euro. De BV vroeg op 19 juni om de voorlopige aanslag, de Belastingdienst stuurde een antwoord op 28 juni en de aanslag had als dagtekening 5 juli.

Tijd is geld

De Belastingdienst zal met ingang van 1 juli van het jaar na het boekjaar de belastingrente opleggen. Bij een aanslag die op 5 juli wordt opgelegd is een rentetermijn van toepassing die loopt van 1 juli tot aan zes weken na dagtekening van deze aanslag, het moment dat de aanslag betaald zou moeten zijn. Omdat het bedrijf een grote winst had geboekt liep de belastingrente in een periode van 7 weken op tot meer dan 15.000 euro. Na een poging om hun gelijk te halen bij het Hooggerechtshof werd de fiscus toch in het gelijk gesteld, de dag waarop de aanslag wordt gedateerd is bindend. Dat de voorlopige aanslag al eerder werd aangekondigd staat hier los van.

Voorkom belastingrente in de online administratie

Je kunt dit doemscenario voorkomen door aangifte te doen voor 1 april van het volgende jaar. Wanneer er over 2017 belasting betaald moet worden kun je dus het beste voor 1 april 2018 de aangifte indienen, of voor 1 mei een voorlopige aanslag aanvragen. Wanneer je alle informatie direct in de online administratie beschikbaar kunt stellen mag dit geen probleem zijn.

Een goed ingerichte online administratie kan je veel geld besparen, het levert doorgaans meer op dan het de onderneming kost. Informeer bij de OAMKB financieel professional naar de mogelijkheden.

 

April 2018

online boekhouden, online administratie, OAMKB, administratie, belastingadviseur, belastingconsulent, belastingrente