Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Online administratie en de wettelijke betaaltermijn

Moet je lang wachten op betalingen? Of ben je zelf een ondernemer die het liefst alles tot op het laatste moment uitstelt? Houd er rekening mee dat er een betaaltermijn wettelijk in de wet is vastgesteld. De laatste wetgeving omtrent deze kwestie dateert alweer uit 2013 en is aangescherpt in 2017. Grote bedrijven konden voorheen de kleine toeleveranciers laat betalen, waardoor de kleine leveranciers in de problemen kwamen. Dit was voor grote bedrijven een goedkope manier van financieren. Per 1 juli 2017 is beslist dat overeenkomsten met betaaltermijnen van langer dan 60 dagen nietig  worden verklaard. De betaaltermijn wordt van rechtswege omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen. Zorg dat je weet wat jouw rechten en plichten zijn, en controleer of de online administratie daar ook op voorbereid is.

Met online administratie is de boekhoudsoftware altijd helemaal up to date, omdat nieuwe wet- en regelgeving automatisch via internet wordt doorgevoerd. Hoe dat werkt kun je navragen bij de financieel professionals van OAMKB.

Business to Business betalingstermijn

Je kunt in een contract van alles vastleggen, waaronder een betalingstermijn. Deze kan kort zijn omdat je snel je geld beschikbaar wilt hebben in jouw online administratie, of juist lang voor specifieke opdrachtgevers en onder bepaalde voorwaarden. Wanneer je contractueel niets hebt vastgelegd wat betreft de betalingstermijn dient de factuur binnen een periode van 30 dagen na de factuurdatum voldaan te zijn. Je kunt in de overeenkomst een langere betaaltermijn zetten die maximaal 60 dagen bedraagt. Wanneer je een langere betalingstermijn wilt opnemen is dit alleen mogelijk wanneer het voor beide partijen aantoonbaar geen nadelen met zich meebrengt. Je kunt dit soort termijn instellen binnen de online administratie. Deze regel geldt voor zowel bedrijven als overheden. Als je klant na 30 dagen betaalt mag je bovendien wettelijke rente rekenen.  De wettelijke rente is 2,00 % (voor niet-handelstransacties) of 8,00 % (voor handelstransacties).

Niet op tijd betaald, wat nu?

Je hebt netjes jouw factuur via de online administratie verstuurd en tijdens de wettelijke periode jouw ogen nauwlettend op de bankrekening gehouden in afwachting van de betaling. Maar helaas, het geld is niet binnengekomen. In dat geval is het toegestaan incassokosten te berekenen. De hoogte van deze vergoeding is een percentage van het totaalbedrag op de rekening met een minimumvergoeding van veertig euro. Dat is naast de wettelijke rente. Het is overigens niet nodig om een aanmaning te sturen. Hier zijn de maximum incassokosten als je aan particulieren levert:

Voor zakelijke klanten ben je niet gebonden aan deze Wet Incassokosten (WIK). Je mag dus meer rekenen dan de wettelijke incassokosten. Geef dit wel aan in de algemene voorwaarden. Houd er rekening mee dat het bedrag dat je rekent redelijk moet zijn. Doe je dat niet? Dan gelden automatisch de regels van de WIK.

Betalen met een minimum termijn

Er bestaat in de wet niet zoiets als een minimum betalingstermijn. Dit mag je uiteraard wel zelf regelen met de tegenpartij. Er zijn ook diensten die geleverd worden op voorwaarde van vooruitbetaling. Wanneer je daar als opdrachtgever en opdrachtnemer duidelijke afspraken over maakt is dat natuurlijk mogelijk, er is alleen geen specifieke wetgeving voor ingericht. Je kunt dit soort overeenkomsten aan de online administratie toevoegen. Er is wel een voorwaarde van redelijkheid. Je mag niet zomaar eisen stellen die onredelijk zijn.

Verwerken in de online administratie

Je kunt veel problemen voorkomen door de online administratie goed in te richten en bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan deze stappen:

Meer weten over juridische kwesties zoals wanbetalers? Ook daarvoor kun je terecht bij de financieel professionals van OAMKB.

oktober 2017


 

wettelijke betaaltermijn, online administratie, wettelijke betaaltermijn, online administratie, OAMKB, belasting, bedrijfsadvies, belastingadviseur, belastingconsulent, fiscalist