Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Online administratie beveiligen - wat is het beste wachtwoord?

De overheid maakt steeds meer stappen in de bestrijding van cybercriminaliteit, toch kun je als ondernemer niet wachten tot de overheid een oplossing bedenkt. Je zult zelf maatregelen moeten treffen om de online administratie en je data te beveiligen, maar hoe kun je al die wachtwoorden onthouden? En wat is eigenlijk een goed wachtwoord? Hoe je wachtwoordbeheer in de online administratie eenvoudig én effectief kunt inrichten lees je in deze blog

Meer weten over het beveiligen van de online administratie? Neem direct contact op met de lokale financieel professional van OAMKB.

Is jouw wachtwoord veilig?

Hoe voorkom je dat ongenode gasten toegang krijgen tot je online administratie? De standaard formule voor een veilig wachtwoord die momenteel vaak wordt toegepast is een combinatie van hoofdletters, kleine letters en speciale tekens. Er zijn speciale wachtwoordgenerators die een veilig wachtwoord voor je kunnen maken.

Let op: Zorg dat de wachtwoordgenerator betrouwbaar is, ze kunnen ook gebruikt worden om juist jouw wachtwoorden te achterhalen of te stelen! Een goed middel is bijvoorbeeld Lastpass. 

Wachtwoorden met een ezelsbruggetje

Wanneer je een ingewikkeld wachtwoord voor de online administratie wilt onthouden kun je gebruik maken van een ezelsbruggetje. Denk bijvoorbeeld aan “Boekhouders vieren een feest” wat je kunt vertalen naar “Boek4&1feest”.  Je kunt een zin beter onthouden dan een cryptisch wachtwoord. Zodra je een wachtwoord opschrijft is deze kwetsbaar, met een ezelsbruggetje dat voor een ander persoon onbegrijpelijk lijkt kun je het echte wachtwoord beter beschermen en daarmee je online boekhouding.

Verkeerde manier van wachtwoorden genereren

Het is gebleken dat de formules voor wachtwoorden op websites vaak de verkeerde eisen stellen. Je kunt ze zelf niet onthouden zodat je ze noteert, vaak zelfs in een onbeschermde notitie op de smartphone. Een lange zin is veel eenvoudiger te onthouden voor mensen, en nagenoeg onmogelijk te kraken door computers. In het voorbeeld van zojuist is de lange zin eenvoudig te onthouden door een mens, maar voor een hacking algoritme zijn zoveel karakters in die combinatie van afzonderlijke woorden niet te kraken. En je hoeft ook niets te noteren omdat de “sleutel” zo eenvoudig is.

Jouw online boekhouding wachtwoord in de digitale kluis

Als je veel wachtwoorden voor de online administratie en andere zaken moet onthouden kun je ook gebruik maken van een centrale kluis met één wachtwoord. Dat centrale wachtwoord moet dan uiteraard wel heel goed zijn. Bedrijven als 1Password, KeePass en LastPass leveren sites en apps die al jouw wachtwoorden en andere persoonlijke informatie achter digitaal slot en grendel plaatsen. Verlies niet jouw sleutel tot deze kluis en zorg dat niemand er bij kan komen!

Wachtwoorden direct in de browser laten onthouden

Je kunt bij de meeste browsers ook wachtwoorden op laten slaan, deze worden lokaal versleuteld zodat de Googles en Apples er niet aan kunnen komen. Doe dit alleen maar op systemen waar niet iedereen toegang toe heeft, anders ligt alles op het systeem open. Bij online administratie in de browser kan dit soort wachtwoord management een heel handige optie zijn. Dat betekent wel dat je wachtwoord van Google of Apple de sleutel is tot al je wachtwoorden, dus ook tot je online administratie. Dat wachtwoord zal je dus extra moeten beschermen en vaak veranderen.

Tip: Naast “brute force hacking” door software komen veel wachtwoorden op straat te liggen door menselijke fouten. Zorg ervoor dat jouw wachtwoordbeheer voor de online administratie bestand is tegen het grootste gevaar.

Ook voor advies omtrent cybersecurity in de online boekhouding kun je terecht bij de financieel professionals van OAMKB.

 

Februari 2018

Online administratie, veilig wachtwoord, OAMKB, boekhouding, online boekhouden, boekhouder, boekhouden