Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

OAMKB wint (niet) de Nationale Business Succes Award!

Wanneer je jarenlang hard werkt om je onderneming tot een succes te maken is het prachtig dat je erkenning krijgt vanuit de zakelijke wereld. Pascale Petiet van OAMKB was dan ook uitermate trots toen haar bedrijf genomineerd bleek te zijn voor de Nationale Business Succes Award (NBSA). Deze onderscheiding werd ooit in het leven geroepen vanuit de Kamer van Koophandel om na de crisis een positieve impuls te geven aan het ondernemersklimaat in Nederland. Niet alleen zou de winnaar van deze Award een bedrag van €100.000,- aan marketing budget binnenslepen, de rest van de genomineerden worden beloond met een interessant geldbedrag van €4000,-. Pascale schreeuwde het uit van de daken, of beter gezegd de digitale Cloud met de kreet “Whoeaaa we zijn genomineerd voor de Nationale Business Succes Award!!!”. Tot er een factuur van €12.500,- op de mat viel… Hoe kon een nominatie voor een prestigieuze prijs uitmonden in een fikse rekening?
 
Wordt geen verliezer door te winnen, lees dit verhaal van mogelijke list en bedrog waar elke ondernemer van op de hoogte moet zijn.

Wat is de Nationale Business Succes Award?

Deze ondernemersprijs wordt jaarlijks toegekend aan ondernemers in verschillende categorieën. De Award is een initiatief van de Kamer van Koophandel. In de jury nemen professionals plaats uit het bedrijfsleven en de politiek. Namen als Agnes van Ardenne en Hans Rijnierse. Voormalig minister-president Jan Peter Balkenende zou de prijs uitreiken. Deelname is gratis, alleen wanneer je wint betaal je €12.500,- voor een mediapakket ter waarde van €100.000,-. De overige deelnemers betalen niets maar krijgen wel een geldbedrag van €4000,-. De NBSA 2016 zou flink uitgelicht worden in het televisieprogramma “de Succesfactor” van RTL. Tenminste, dat is wat Pascale Petiet van OAMKB had begrepen...

Een prettig gesprek met Bennie

Bennie de Koning belde Pascale met het heugelijke nieuws dat OAMKB tot de genomineerden behoorde voor 2016. De randvoorwaarden voor deelname werden in dat gesprek duidelijk genoemd, Pascale herhaalde de voorwaarden voor de zekerheid in het telefoongesprek:
 
●     In de categorie zijn vijf nominaties.
●     De winnaar ontvangt een mediapakket t.w.v. €100.000,- en zal daar €12.500,- voor betalen.
●     Genomineerden die niet winnen krijgen €4000,-.
 
Dat klinkt te mooi om waar te zijn? Pascale had geen moment argwaan, met grote politieke namen als Balkenende, van Ardenne en van Eijk die de uitreiking verzorgde was er geen enkele reden om te vermoeden dat er iets niet in de haak was. En RTL zou hun goede naam toch niet zomaar ten grabbel gooien?
 
Na een telefoongesprek met Bennie de Koning stuurde hij het deelnameformulier. Er zat haast achter, als het formulier niet direct retour werd gestuurd zou deelname niet meer mogelijk zijn. Later volgde een gedegen juryrapport in een prachtige envelop. Daarnaast kreeg OAMKB de officiële nominatie voor de Nationale Business Succes Award.

De kleine lettertjes

De overeenkomst kwam grotendeels overeen met het telefoongesprek, de bedragen leken te kloppen. Alleen die €4000,- voor de genomineerden werd nergens vermeld. Wie zijn de andere genomineerden? Dat wordt helaas niet bekend gemaakt, dus dit vroegen we na bij Koos Crul, de voorzitter van de nominatie-commissie.
 
Crul vroeg aan Pascale of de voorwaarden duidelijk zijn uitgelegd bij de telefoonsessie vanuit Rotterdam. Vanuit die locatie werden de genomineerden gebeld door Bennie de Koning. De opdracht was daarbij om de kosten van €12.500,- goed uit te leggen aan deelnemers, uiteindelijk is dat voor kleine ondernemers een flink bedrag. Zelfs als daar een mediapakket van €100.000,- tegenover staat. “Hoeveel branches doen mee?” Vroeg Pascale. 280 branches was het antwoord. Dat is een flink aantal met daaraan gekoppeld een enorm geldbedrag.

OAMKB winnaar van de Nationale Business Succes Award 2016…?

OAMKB kwam als grote winnaar uit de bus. Wie de “concurrenten“ waren werd niet bekend gemaakt, bestaan ze eigenlijk wel? Pascale weigerde de prijs en verzocht om OAMKB door te schuiven naar de tweede plaats. Dit bleek in eerste instantie niet mogelijk. De Raad van Bestuur heeft contact opgenomen met de mededeling dat ze “not amused” waren over het verslag van Pascale Petiet omtrent het telefoongesprek. Met name de belofte van €4000,- voor elke genomineerde die niet won, en het kwijtschelden van de bijdrage van €12.500,-. 

Nationale Business Schijn Award

Als we alle feiten op een rijtje zetten kunnen we een grimmig scenario schetsen: De Award lijkt in feite een verkapte wijze om honderden ondernemers een mediapakket te verkopen voor elk €12.500,-. Omdat veel bedrijven bij de “nominatieprocedure” al afhaken wordt de spoeling dun. Bij de telefonische acquisitie lijken daarom mondelinge beloftes gemaakt te worden die niet juist zijn. De promotie via RTL, de oorsprong vanuit de Kamer van Koophandel, de deskundige jury en de bekende politici lijken te fungeren een rookgordijn voor een ordinaire marketing truuk. Bennie de Koning, die overigens schijnt te werken bij TV Media Partners, heeft tijdens het telefoongesprek onjuiste informatie verschaft over de “nominatie” die niet overeenkomt met de feitelijke overeenkomst.
 
Wie gaat er dit jaar de “prestigieuze” Nationale Business Succes Award winnen? We kunnen het zien in “de Succesfactor” op RTL. OAMKB zal niet op het erepodium verschijnen naast Balkenende. Sorry Jan Peter, dat is ons die €12.500,- echt niet waard. Achteraf voelen we ons misleid en opgelicht, we zijn naar onze mening met open ogen in een marketing zwendel gevallen. We horen graag van andere ondernemers die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt, en hopen dat bedrijven in de toekomst extra behoedzaam zijn op dit soort schimmige Awards, prijzen en onderscheidingen. Bij OAMKB houden we van winnen, maar we verwachten wel dat iedereen zich aan de spelregels houdt!

Geen Award voor OAMKB Nationale Business Succes Award, Nationale Business Succes Award (NBSA), schijn, opgelicht, bedrog