Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Nieuwe BTW regels voor e-commerce vanaf 2019

Het kan voor nationale webshops al een behoorlijke uitdaging zijn om de BTW regels na te leven. Wanneer je als e-commerce bedrijf internationaal opereert lijkt de administratie soms nog meer tijd te kosten dan de verkoop van producten en diensten over de grens. De Europese Raad van Economische en Financiële zaken zag dit gelukkig ook in en presenteerde nieuwe BTW regels voor e-commerce activiteiten. Niet alleen zal dit de boekhouding voor ondernemers een stuk eenvoudiger maken, het kan ook een bedrag van maar liefst zeven miljard aan extra BTW inkomsten zorgen voor de lidstaten.

Meer weten? Neem contact op met de financieel professional bij jou in de buurt. 

 

Europa eindelijk op één lijn

De samenwerking in Europa verloopt niet altijd even snel, toch worden er af en toe wel degelijk overeenkomsten bereikt. Bij de nieuwe BTW regels voor e-commerce had Duitsland in eerste instantie een veto afgegeven, maar trok deze later weer in. Zowel Malta als Cyprus lieten nog een verklaring toevoegen waarin wordt aangegeven dat lidstaten die veel overlast ondervinden van de nieuwe BTW regels gecompenseerd worden. Er was namelijk oorspronkelijk een regel waarin 5% van de BTW die werd geïnd voor een andere lidstaat in eigen kas gehouden werd, maar die is geschrapt in het definitieve voorstel.

Aanpassingen in BTW regels voor e-commerce

Nieuwe regels vanaf 2019 stapsgewijs ingevoerd

De regels zijn bepaald, nu is het wachten tot 2019 wanneer de vereenvoudiging van de e-commerce binnen Europa van kracht zal worden. Niet alle nieuwe regels worden direct doorgevoerd, zo zal de one-stop shop uitbreiding pas in 2021 plaatsvinden. Dat valt samen met de uitzondering voor bedragen onder de 22 euro. De lidstaten zullen in hogere mate administratieve samenwerking tot stand brengen, zo kunnen alle lidstaten op tijd klaar zijn voor de nieuwe regelgeving. De Commissie zal voorzieningen na 2021 verder uitwerken, dit betreft een procedure die niet in de wet wordt vastgelegd. De aandachtspunten voor de Commissie tijdens de invoer zijn ook al vastgesteld door de Raad.

Meer weten? Laat je adviseren door de financieel professional van OAMKB.

Eenvoudig boekhouden met nieuwe btw regels