Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

MSB verkeert in kritieke staat

Medisch ondernemers zijn er in alle soorten en maten, sinds 2015 zijn er een flink aantal Medisch Specialistische Bedrijven (MSB) opgericht waarvan een groot deel nu het risico loopt hun status als ondernemer te verliezen. Omdat de administratie niet op orde is, en medisch professionals niet altijd de juiste afwegingen maken, voldoen veel MSB’s niet meer aan de eisen die de fiscus stelt. Is het tij nog te keren? Jazeker, maar dat vereist wel een rigoureus andere aanpak binnen de MSB sector.

Heb je een MSB en kun je wel wat hulp gebruiken? De financieel professionals van OAMKB Zorg zorgen ervoor dat jouw Medisch Specialistisch Bedrijf er weer gezond voor staat.
 

Waarom een MSB van belang is

Op 1 januari 2015 werd de wetgeving aangepast. De integrale bekostiging werd ingevoerd, daarin vervalt het wettelijk vastgesteld honorariumtarief, evenals het declaratierecht voor medisch specialisten die in een vrij beroep actief zijn. Als gevolg van deze wijziging zijn veel medisch specialisten gaan samenwerken met ziekenhuizen en ook onderling op regionaal niveau, met als resultaat pakweg zeventig grote MSB organisaties in Nederland.

Ongezonde toestanden bij Medische Specialistische Bedrijven

Na een grondige analyse zijn de jaarrekeningen van MSB’s doorgelicht. Daaruit bleek dat deze bedrijven meer dan tachtig procent van de omzet spenderen aan winstdeling aan specialisten en honoraria. Er wordt niet genoeg geïnvesteerd, en er wordt te weinig geld uitgegeven aan ondersteunend personeel. Daarnaast voldoet het eigen vermogen vaak niet aan de eisen die de Belastingdienst stelt.

Het fiscaal beleid laat veel te wensen over

Een MSB moet net als ieder ander bedrijf voldoen aan bepaalde kenmerken om gezond voort te bestaan. Daarbij moeten er investeringen worden gemaakt, gekwalificeerd personeel mag ook niet worden vergeten. Uit het onderzoek bleek dat de investeringen gemiddeld niet meer als vijf procent van het balanstotaal vertegenwoordigen. Daarnaast spendeert de meerderheid van de MSB’s minder dan elf procent van de volledige omzet aan personeelskosten.

Te weinig ondernemerschap bij het MSB

Hoewel er zeker positieve uitzonderingen zijn ontbreekt het te vaak nog aan ondernemerschap binnen het Medisch Specialistisch Bedrijf. Veel medisch specialisten hebben er problemen mee om zichzelf op regelmatige basis een goed financieel inzicht te verschaffen over de financiële huishouding van het Medisch Specialistisch Bedrijf. Op zich is dat wel te verklaren omdat deze ondernemers bezig zijn met het verstrekken van medische zorg en niet zozeer met de administratieve kant van het ondernemerschap.

Medisch specialisten hebben behoefte aan ondersteuning

Het zou jammer zijn als de fiscus besluit een groot deel van MSB’s in Nederland niet meer te erkennen als ondernemer. Daarom is het van groot belang dat ook deze bedrijven hun zaakjes op orde brengen. Digitalisering van administratieve handelingen kan daarbij uitkomst bieden, evenals het inschakelen van een financieel professional die naast de boekhouding ook actief kan meedenken over de mogelijkheden binnen de organisatie. Als MSB is het zeker nog geen verloren zaak, het is ook niet verwonderlijk dat er na de veranderingen in 2015 nog wat groeistuipen opduiken. Maar wacht niet te lang om een fiscaal specialist in te schakelen, anders kan het wel degelijk tot grote problemen leiden.

Naast medische hulp is er ook behoefte aan financiële dienstverlening. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden die OAMKB Zorg biedt voor MSB’s door heel Nederland.
 

MSB, Zorg, OAMKB Zorg,Medisch Specialistische Bedrijven