Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Mobiel betalen voor ondernemers

Er wordt steeds vaker gewinkeld met mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Ook ondernemers handelen steeds vaker betalingen af via mobiele apparaten. Onlangs kwamen er weer twee aanbieders voor mobiel betalen in Nederland op de markt; OK en Payconiq. Deze dienstverleners maken het eenvoudiger om te betalen én om betaald te worden. In deze blog geven we informatie over mobiel betalen met deze twee apps, is dit de toekomst voor al het betalingsverkeer?

Online administratie en mobiel betalen maken ondernemen efficiënter én leuker. Wat er mogelijk is legt jouw lokale financieel adviseur graag uit.

Wat is OK?

Mobiel betalen met OK komt uit de koker van dezelfde personen die ook iDeal hebben ontwikkeld. Met de OK app wordt een smartphone een “smart wallet”, ofwel een slimme portemonnee. Je kunt er allerlei creditcards en betaalkaarten aan toevoegen, en daarnaast ook kortingsbonnen, spaarkaarten, kaartjes voor evenementen, bonnetjes en zelfs lidmaatschapskaarten of identiteitsbewijzen.

Hoe werkt OK?

Bij online transacties kan de klant een unieke QR code scannen met de OK app voor mobiel betalen. Dit maakt het afrekenen eenvoudiger en sneller voor zowel de klant als voor de aanbieder. Alle achterliggende handelingen worden automatisch uitgevoerd.

Wanneer de klant in de winkel wil afrekenen kiest deze de gewenste betaalmethode en laat een barcode scannen. Door de persoonlijke OK code in te voeren wordt de transactie bevestigd. De bon staat direct in de app en eventuele kortingen of spaarpunten worden automatisch toegevoegd.

Wat is Payconiq?

In België is deze betaaldienst al langer actief, in Nederland kun je nu ook mobiel betalen met Payconiq. De Volksbank, Rabobank en de ING zijn de initiatiefnemers achter deze app.

Hoe werkt Payconiq?

Mobiel betalen met Payconiq werkt iets anders. Wanneer een klant wil betalen met een smartphone zal het kassasysteem een unieke QR code genereren die wordt afgedrukt of wordt weergegeven op een mobiel pinapparaat, kassasysteem of draagbaar bestelsysteem. De klant kan vervolgens deze code scannen met de Payconiq app of met Touch ID wanneer dit beschikbaar is.

Waarom mobiel betalen?

Smartphones zijn nu ruim tien jaar in omloop. Van de “early adopters” naar de jongeren en tegenwoordig ook senioren, iedereen loopt rond met deze mobiele zakcomputers. Ze hebben bijna alles functies waar we vroeger de PC voor moesten opstarten. Omdat al deze functionaliteit 24/7 binnen handbereik is, wordt de drempel om tot een aankoop over te gaan ook steeds lager. In plaats van een dikke portemonnee dragen we nu een smartphone in onze broekzak. Het is weer een extra mogelijkheid voor klanten om te betalen, en om de administratieve afhandeling eenvoudiger te maken.

Toekomst van OK en Payconiq

Steeds meer consumenten én ondernemers kiezen voor mobiel betalen. OK heeft de ambitie om voor het einde van 2018 zo’n vijfduizend locaties te verwezenlijken waar je met de OK app kunt betalen. Payconiq heeft ondertussen al bij 50.000 winkeliers in België hun systeem getest. Er zijn overigens ook andere initiatieven waaronder apps van Apple (iOS) en Google (Android) waar je betaalkaarten aan kunt toevoegen, transacties kunt uitvoeren en beheren. De kosten voor mobiel betalen met OK en Payconiq zijn vergelijkbaar met de traditionele PIN betalingen, dat geldt ook voor de veiligheid van het systeem.

Neem ook contact op met jouw financieel professional voor alle mogelijkheden van een online administratie die je ook 24/7 kunt inzien via mobiele apparaten.
 

Mobiel betalen, ondernemers, Mobiel betalen voor ondernemers, financieel adviseur, OAMKB