Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Meer winst met de profit first methode

Hoe krijg je het voor elkaar om meer winst te maken?

Wet van Parkinson
 

Om meer over te houden, houd je kosten in de hand. Veel ondernemers zien hun inkomen en winst meer als sluitpost dan als hoofddoel van hun onderneming. Ook de boekhouding is zo ingericht: de winst is wat overblijft nadat de kosten van de omzet af zijn gegaan. 

"If you have 15 minutes, it takes 15 minutes. If you have a day, it takes a day."

Maar zou het niet beter zijn te weten hoeveel je nodig hebt voor welke uitgaven en dit te reserveren? En ook je eigen salaris hierin een prominente rol te geven in plaats van een restpost? 

Zo is ook het ouderwetse huishoudpotje ontstaan: als je je uitgaven beperkt tot je budget dan kun je niet meer uitgeven dan je budget en houd je meer over. 
Huishoudpotje met verschillende vakjes

Professioneel advies over jouw boekhouding? Maak snel een afspraak met een financieel professional. 

Waarom doen wij ondernemers dit niet? 

Waarom zouden we moeite doen om een prognose op te stellen en een balans en winst-en verliesrekening te bestuderen als we ook met ¨huishoudpotjes¨ kunnen werken die ons vertellen welke investeringen we kunnen doen? Wij ondernemers sturen toch al veel op de cash-flow, dus waarom dit niet gebruiken om slimme keuzes te maken m.b.t. onze inkomsten en uitgaven…

Ik ben geen huisvrouw, geen consument en ik heb geen huishoudpotjes

Bij Bunq kun je 25 bankrekeningen openen voor € 9,99 per maand.  Zo kun je eenvoudig potjes maken voor je geldstromen en hoef je maar 1x je geldstromen te verdelen: 

    Je kunt natuurlijk de geldstromen zo uitgebreid maken als je wilt, als het maar overzichtelijk is.

Bunq Logo                                                 Echt goed werken = Echt goed je geld beheren

Ook bij KNAB heb je onbeperkt aantal betaalrekeningen vanaf 5,- per maand. Check of de bank van je keuze een koppeling heeft met je boekhoudsoftware zodat er geen extra werk van komt.

Het inrichten van die bankrekeningen moet natuurlijk niet te ingewikkeld zijn, daarom raden we Bunq  of Knab aan omdat je binnen 10 minuten het hele proces hebt doorlopen van het openen en omdat geen extra kosten zijn voor extra bankrekeningen.  Geen formulieren, geen bezoek aan de bank, geen gedoe. Mits je boekhoudsoftware een koppeling met deze banken heeft zijn deze banken geschikt voor deze methode.

Wat brengt het je?

Hoe kan OAMKB je helpen je cashflow te managen?

We kunnen je helpen je geldstromen te managen zodat je altijd weet hoe je er financieel voor staat.

In de administratie, die natuurlijk nog wel gedaan moet worden, richten we eenvoudig en automatisch in zodat je betalingen tussen de bankrekeningen geen extra werk zijn, voor jou en voor ons.

In de kwartaalgesprekken met je OAMKB-partner kun je jouw financiële vragen en doelen bespreken. Neem nu contact op en bespreek het met je financieel professional. 

Cash flow

Betaalde of behaalde omzet?

Bij traditioneel boekhouden haal je de kosten van de omzet af en houd je dan winst over, vervolgens betaal je daar nog belasting over en vaak komt de ondernemer zelf als laatste aan de beurt. We proberen daarbij steeds meer omzet te draaien, zodat we meer verdienen. Dan hebben we prognoses nodig om te bedenken of de extra omzet ook extra winst gaat opleveren omdat we ook meer kosten gaan maken.

Met de methode van de ¨huishoudpotjes¨, of liever gezegd ¨Profit First¨ want dat klinkt beter, besluit je zelf welk percentage van de omzet je waarvoor wilt uitgeven en beslis je om geld uit te geven als je bankrekening voor die geldpot het toelaat. 

Hoe vaak hoort de boekhouder van zijn klant: hebben we winst gemaakt? Waar is dat dan? Het staat niet op de bank? Of: moeten we zoveel belasting betalen? Waarvan?

De definitie van winst onder ondernemers is geld op de bank

Dus waarom verwachten financieel professionals van ondernemers dat zij een boekhouding begrijpen? Met een andere inrichting van geldstromen is het meteen elke dag duidelijk. Met een sparring partner van OAMKB erbij kun je doornemen wat je kunt doen om de geldstromen te verbeteren.

Waarom gooien we nog steeds alle geldstromen van ons bedrijf door elkaar op één of twee bankrekeningen? Dat is toch niet overzichtelijk? En er zit dan geen beperking op je uitgaven, je kunt uitgeven wat je wilt. Dit werkt als een soort all-you-can-eat: je eet altijd meer dan normaal.

Met verdeling van je geldstromen in verschillende bankrekeningen kanaliseer je je geld en beheers je je geld per doelstelling. 

Regelmaat is het keyword in cash management

Maatregelen om je cash management onder controle te hebben en je winst te vergroten zijn:

Profit first formula  =  Income - Profit = Expenses

Profit First is bedacht door Michael Michalowicz en wordt in Nederland uitgerold door Femke Hogema

Voordelen:

Vier de winst die je hebt gereserveerd op je winstrekening want je houdt meer over dan voordat je de PROFIT FIRST methode toepaste!! 

Echt Goed Werken is een initiatief van OAMKB met als doel ondernemers vooruit te helpen en het leven van ondernemers te verlichten. Ondernemers zijn tenslotte de kartrekkers van onze welvaart en verdienen het ontlast te worden van administratieve rompslomp. 

Kermit de kikker

Nieuwsgierig wat oamkb voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op onze website van ons administratiekantoor.


September, 2017
 

Profit First Methode, boekhouding, boekhouder, OAMKB, onderneming, mkb, meer winst, online administratie, eboekhouden, e-boekhouden