Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Markt voor ZZP'ers trekt weer aan

In het kielzog van de Nederlandse economie trekt ook de ZZP-markt langzaam weer aan, zo blijkt uit de Yoxa Interim Monitor. Eén op de drie ZZP-ers constateert op dit moment een toename van het aantal interim-opdrachten. Dit betreft een stijging van 15% sinds december 2009 en 3,5% in de afgelopen drie maanden. Daarnaast heeft maar liefst 86% van de ZZP-ers de afgelopen zes maanden één of meerdere opdrachten vervuld en geeft 40% aan op dit moment volledig bezet te zijn. Toch staat het tarief van de meeste ZZP-ers nog steeds onder druk. Vooral de 50-plussers maken zich zorgen. 
Periodiek ondervraagt Yoxa ruim 550 ZZP-ers naar hun werksituatie, het verkrijgen van opdrachten en de toekomst. Uit deze derde monitor, uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard, blijkt dat ondanks het aantrekken van de economie en de interim markt, de ZZP-er nog wel voorzichtig blijft. Het aantal ZZP-ers in de markt neemt volgens tweederde van de respondenten weer toe, maar het tarief staat bij 33% van de ZZP-ers nog ernstig onder druk. Bovendien is het vertrouwen van de ZZP-ers in de toekomst ten opzichte van drie maanden geleden licht gedaald. 

50-plusser pessimistisch 
Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk de 50-plusser nog onzeker lijkt te zijn over het aantrekken van de markt. Daar waar één op de vier ZZP-ers jonger dan 39 jaar een toename van het aantal interim-opdrachten constateert, bemerkt slechts 19% van de ZZP-ers tussen de 50 en de 59 jaar dit effect. Bovendien heeft slechts iets meer dan de helft van deze groep vertrouwen in de toekomst, terwijl dit bij de ZZP-ers jonger dan 39 jaar maar liefst 78% is. "De onzekerheid van de 50-plussers is opmerkelijk," vindt Nienke Platenburg, oprichter en directeur van interim bureau Yoxa. "Nu de economie langzaam aantrekt, neemt juist de vraag naar ervaren ZZP-ers toe." 
 
Lees verder op businessbox.nl