Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Lenen van uw eigen BV

Wat heeft de rechter in Den Haag recentelijk beslist? Wat speelt er bij lenen en rekening-courantverhoudingen met de BV? Waar moet u als DGA voor zorgen? Waar mag de fiscus zich niet mee bemoeien? Hoe staat u nu sterk?

Hof Den Haag. Vaak is de praktijk makkelijker dan de theorie. Onlangs oordeelde het Hof in Den Haag als volgt. X had een gouden handdruk ontvangen en deze in een eigen stamrecht-BV ondergebracht. Vervolgens had de BV (een deel van) het geld uitgeleend aan X zelf in privé. Het voordeel hiervan is dat de eventuele (beleggings)winst door X in privé wordt behaald en niet of deels belast is in Box 3, in plaats van dat het én belast is met vennootschapsbelasting in de BV - Box 2 - én/of middels de stamrechtuitkeringen bij X, maar dan in Box 1, dus progressief.

Geen enkel fiscaal probleem?
Het bedingen van een stamrecht bij een eigen (nieuw op te richten) BV is geen enkel fiscaal probleem. Uiteraard moeten de fiscale eisen in de gaten worden gehouden en moeten de afspraken goed worden vastgelegd in een overeenkomst. Ook het ‘uitlenen’ van het geld door de BV aan u is op zich geen probleem. Immers, de BV moet het geld ‘ergens’ laten renderen. Er zijn geen fiscale of andere beperkingen die dat op zich verbieden. Wel moet dit op basis van objectieve zakelijke voorwaarden gebeuren, alsof het een afspraak tussen willekeurige derden betreft. Dit wordt handelen ‘at arm’s length’ genoemd.
 
Lees verder op ondernemingsdatabank.indicator.nl