Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Leen rentevrij geld van je eigen BV

Soms heb je geld nodig, maar zit alles in je BV

Dan kun je gebruik maken van de rekening-courant. Daarbij kun je geld lenen zonder dat het als lening wordt aangemerkt. Het voordeel is dat je zonder rente kunt lenen van de BV tot een maximaal bedrag van €17.500.

Wat is een rekening-courant?

Dit is een aparte rekening van de BV. Daar worden alle bedragen geboekt die van jou naar de BV gaan en andersom. Dit geldt voor elke DGA (directeur-grootaandeelhouder). Als er dus meerdere DGA's in de BV zijn heeft elke DGA recht op een renteloze lening van €17.500. Dit geldt overigens ook voor de partner. Als je getrouwd bent wordt de rekening-courant status per partner apart bekeken. Als jouw partner een belanghebbende is, kun je dus twee maal €17.500 lenen zonder rente af te dragen.

Beperkingen van een rekening-courant

Dit type “lening” kan handig zijn als je privé even geld nodig hebt, maar het heeft uiteraard wel beperkingen en voorwaarden:

De rekening-courant is een aparte rekening binnen de BV
Je mag per jaar maximaal €17.500 lenen van de rekening-courant, je mag gedurende het jaar dit bedrag niet overschrijden. Wanneer je in januari €10.000 leent, in juni nogmaals €10.000 en in december €15.000 retour stort wordt je voor het gehele jaar belast, niet alleen in de periode dat je de €17.500 overschrijdt.
Neem de lening op in de notulen en zorg voor een schriftelijk akkoord van de directie. Hiervoor zijn standaard modelcontracten beschikbaar.
Je mag de rekening-courant niet privé gebruiken voor het aflossen van een lening.
De rente is privé niet aftrekbaar als schuld in box 3, binnen de BV is deze, als er rente wordt berekend, belast met vennootschapsbelasting.
Geld verdienen door geld te lenen
Geld lenen kost geld, dat is de bekende slogan die je tegenwoordig ziet bij leenproducten. In het geval van een rekening-courant kan de lening zelfs geld opleveren. Stel, je haalt €15.000 van de rekening-courant en zet deze op je privé rekening. Je ontvangt daar rente over en je stort later weer €15.000 naar de rekening-courant. Per saldo heeft de DGA dus geld verdiend aan deze transactie. Hier zijn juridische zaken over geweest met als resultaat dat deze constructie volstrekt legaal is. Houd er wel rekening mee dat de fiscus goed kijkt naar het gebruik van de rekening-courant, blijf daarom altijd netjes binnen de regels van de wet.

Tweerichtingsverkeer rekening-courant

De “lening” kan in twee richtingen gaan. Je kunt als DGA tot maximaal €17.500 lenen uit het potje, je mag hetzelfde bedrag ook in dat potje stoppen. In de aangifte vindt er dan een verschuiving plaats in de box. Bij een vordering valt de rekening-courant in box 1 en bij een een schuld hoger dan € 17.500 valt deze in box 3. De rentebaten in box 1 zijn daarbij belast, maar de rentelasten in box 3 zijn niet aftrekbaar. Salderen van rentebaten en rentelasten is niet mogelijk.

Reken in jouw voordeel

Als de grens van €17.500 ergens in het jaar wordt overschreden, wordt het bedrag over het gehele jaar belast. Wanneer dit dreigt te gebeuren, is het vaak verstandiger om voor het extra bedrag een rentedragende lening af te sluiten. Het is ook mogelijk voor de ene (huwelijks)partner om de schuld van de andere partner af te lossen omdat de partners in een relatie altijd als separaat worden gezien, ook bij een huwelijk in gemeenschap van goederen.

Waarom een rekening-courant gebruiken?

Heel simpel gesteld is een rekening-courant een spaarpotje binnen de BV waar elke DGA gebruik van kan maken tot een bedrag van €17.500. Als je alles goed regelt en het bedrag niet overschrijdt in de loop van het jaar, dan kun je gebruik maken van dit potje en er je voordeel mee doen. Bij startende bedrijven kan de initiële investering voor een starter behoorlijk hoog zijn. Met de rekening-courant kun je geld stoppen in de BV en daar toch weer gebruik van maken, bijvoorbeeld als je werkzaamheden aan je huis hebt.

Een rekening-courant is geen standaard lening. Aan een reguliere lening worden speciale voorwaarden gesteld die ook overeenkomen met een lening die elders afgesloten zou worden. Als je bijvoorbeeld bij een bank niet in aanmerking komt voor een lening, mag je die ook niet automatisch via de BV afsluiten.

Conclusie

Een rekening-courant is een constructie die veel wordt toegepast binnen een BV en voor elke DGA gunstig kan zijn. Doe navraag bij de accountant of belastingadviseur voor het instellen van een rekening-courant in jouw BV. Houd rekening met het invullen van de juiste box 1 of box 3 bij de belastingaangifte en overschrijd in geen geval het bedrag van €17.500 per belanghebbende. Geld lenen kost geld, maar in dit geval kan geld lenen rendement opleveren.

Leen rentevrij geld van je eigen BV, lening, rentevrij, eigen BV, BV, rekening-courant, belasting, financiering, crowdfunding, OAMKB