Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

KOR 2020; de Kleineondernemersregeling gaat veranderen

De kleineondernemersregeling is een bekende regeling voor kleine ondernemers. De naam is dus goed gekozen, een complimentje voor de fiscus! De KOR houdt in dat ondernemers met een beperkte afdracht van BTW helemaal niets hoeven af te dragen. In 2020 wordt deze regeling gewijzigd. Is dit voordelig voor jouw bedrijf? Dat lees je in deze blog. 

Om mee te doen voor de KOR 2020 moet je voor 20 november 2019 de onderneming aanmelden. Is dat een verstandige zet? Vraag het aan de OAMKB bedrijfsadviseur.

De huidige kleineondernemersregeling

Op dit moment wordt er nog gekeken naar het BTW bedrag dat afgedragen moet worden door de ondernemer. Als dit bedrag niet meer bedraagt dan € 1345,- op jaarbasis hoef je geen BTW af te dragen. Als het bedrag niet hoger ligt als € 1883,- krijg je een korting op het af te dragen bedrag aan BTW. De korting loopt van € 1345,- tot € 1883,- geleidelijk af.

De KOR vanaf 2020

Met ingang van 1 januari 2020 zal deze regeling veranderen. Dan wordt er niet langer berekend op basis van het BTW bedrag, maar de hoogte van de omzet die met BTW belast is. Tot een belastbare omzet van € 20.000,- euro per jaar hoef je geen BTW meer af te dragen, je kunt ook geen BTW terugvorderen. Dit geldt ook voor bedrijven die halverwege het jaar starten. De KOR wordt dan niet alleen een regeling voor kleine zelfstandigen of VOF ondernemingen, ook BV’s kunnen hier gebruik van maken.

Wat betekent deze regeling in de praktijk?

Als je besluit om gebruik te maken van de kleineondernemersregeling hoef je geen BTW meer af te dragen, je hoeft ook geen facturen met BTW meer uit te schrijven. Dat maakt de administratie eenvoudiger. Je bent nog steeds verplicht een boekhouding bij te houden, je moet immers kunnen aantonen dat de BTW belastbare omzet niet hoger ligt als € 20.000,-. Je mag ook geen BTW facturen meer uitschrijven, opdrachtgevers kunnen deze dus ook niet meer terugvorderen bij de Belastingdienst. Deze regeling moet wel voor minimaal drie jaar toegepast worden. Wanneer je grote investeringen hebt gepland met een flink bedrag aan BTW biedt de KOR wellicht geen voordeel voor de onderneming.

Is de KOR interessant voor jouw bedrijf?

Er zijn twee uitgangspunten; voor je eigen bedrijf en voor jouw klanten. Stel, je bent een kapper die 9% BTW moet afdragen maar op investeringen 21% moet betalen. Het kan best zo zijn dat je zonder kleineondernemersregeling beter af bent. Het maakt consumenten niet zoveel uit, zij kunnen toch geen BTW terugvorderen. De vraag is of je deze korting in het voordeel van de klanten laat uitvallen, of dit zelf pakt. Bedrijven eisen vaak een BTW-factuur, die kun je onder de KOR niet uitschrijven. Een bedrijf dat op dit moment en de komende jaren rond de grens zal schommelen doet er goed aan eerst een nauwkeurige berekening te maken, en zowel de voordelen als de nadelen af te wegen.

De optie voor aanmelden of afmelden voor de kleineondernemersregeling is gestart op 1 juni 2019. Meer weten? Neem contact op met jouw lokale OAMKB administratiekantoor.

Kleineondernemersregeling, KOR, OAMKB, adviseurs, online accounting