Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Kleine ondernemers krijgen het makkelijker door verhoogde grens BTW vrijstelling

Er vindt veel fraude plaats in de e-commerce sector binnen de Europese Unie. Om deze fraude aan te pakken is veel tijd en geld nodig, met een geschat bedrag van vijf miljard euro op jaarbasis lopen landen binnen de EU een flinke som geld mis. Daarnaast zal de grens voor BTW vrijstelling omhoog gaan, ook dit is op Europees niveau bepaald in de kleine ondernemersregeling (KOR). Deze verandert per 1 januari 2020. Er komt een btw vrijstelling als je omzet onder de 20.000 euro per jaar blijft. Deze nieuwe regelgeving kan de administratie voor MKB’ers flink gaan vereenvoudigen. Wat er gaat veranderen en wat dit inhoudt voor kleine en middelgrote ondernemers kun je op deze pagina lezen.

Heeft de verhoogde grens BTW vrijstelling invloed op jouw onderneming? Neem contact op met de OAMKB adviseur voor meer informatie.

 

Wat gaat er veranderen in Europa?

Onlangs deed Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane, enkele uitspraken over de aankomende wijzigingen. Daarin gaf hij aan dat de commissies in de afgelopen vijf jaren diverse voorstellen hebben ingediend, met deze voorstellen hebben ze ook goede resultaten behaald. Zo is het Europese BTW stelsel vereenvoudigd waarbij er minder ruimte is overgebleven voor fraudeurs. Anderzijds is het eerlijke bedrijven eenvoudiger gemaakt in zowel het binnenland als grensoverschrijdend zaken te doen. De afzonderlijke lidstaten ondersteunen initiatieven zoals het verhogen van grens BTW vrijstelling en andere maatregelen, wat internationaal zakendoen een stuk duidelijker moet maken.

Hogere grens BTW vrijstelling

Er is een akkoord bereikt door de ministers van Financiën binnen de Europese Unie over het bijstellen van bijzondere BTW regels voor het MKB. Zo ontstaan er meer mogelijkheden voor grensoverschrijdende transacties. Het doel is om de administratieve lasten te verlagen met een meer genivelleerd speelveld voor ondernemers, los van het land waarin ze gevestigd zijn. Zo komt er een einde aan de afwijkende regels omtrent de grens voor BTW vrijstelling. Er komt nu een standaard drempel van 80.000 euro binnenlandse omzet voor ondernemers die alleen binnen hun eigen lidstaat actief zijn. Bij grensoverschrijdende transacties is een limiet gesteld van 100.000 euro omzet om voor BTW vrijstelling in andere lidstaten in aanmerking te komen. De administratieve verplichtingen zullen eenvoudiger worden voor het MKB, het is de bedoeling dat de nieuwe regels vanaf januari 2024 ingaan.

Minder fraude met de BTW

Om frauduleuze handelingen binnen het MKB tegen te gaan is er inzicht nodig. Dit zal mogelijk worden gemaakt door fraudebestrijding deskundigen toegang te verlenen tot alle relevante gegevens op het gebied van de BTW. De gegevens die in handen zijn van belasting intermediairs worden toegankelijk op Europees niveau, denk aan organisaties die creditcards uitgeven of automatische afschrijvingen verwerken. Dit soort transacties bestrijken ruim negentig procent van alle online aankopen binnen de EU.

Wat betekent dit in de praktijk?

De aanbieders van betalingsdiensten worden verplicht gesteld om specifieke betaalgegevens omtrent grensoverschrijdende verkoop transacties beschikbaar te stellen aan autoriteit van lidstaten. Experts op het gebied van fraudebestrijding binnen het Eurofisc netwerk zullen toegang krijgen tot de gegevens voor verdere analyse. Het is al gebleken binnen de Europese Unie en in andere delen van de wereld dat dit soort bepalingen behulpzaam zijn bij het tegengaan van fraude binnen de e-commerce sector. Wanneer de nieuwe regels bevestigd worden door het Europees Parlement kunnen ze met ingang van januari 2024 actief worden.

Het is goed voor ondernemers dat de hogere grens BTW vrijstelling de administratie eenvoudiger maakt. Toch blijft er volop werk aan de winkel. Het lokale OAMKB administratiekantoor helpt je graag verder.