Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Kan een lijfrente als arbeidsongeschiktheidsverzekering dienen?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een dure zaak. Om deze reden zijn veel ondernemers niet verzekerd. De kosten kunnen oplopen tot meer dan € 300 per maand. Daarom heeft het kabinet voor het Belastingplan van 2015 de mogelijkheid geïntroduceerd om een lijfrente-uitkering te gebruiken op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt. Hoe werkt dit in de praktijk en hoe kun jij als zelfstandige hier voordeel uit halen?  

Je inkomen aanvullen met lijfrente

Bij het arbeidsongeschikt zijn heb je als ondernemer geen tot weinig inkomen. Dit inkomen wordt niet aangevuld als je geen verzekering hebt. Het kabinet wil vanaf 2015 mogelijk maken om uit eerder opgebouwde lijfrentetegoeden een inkomensaanvulling toe te staan. Hierbij spreken we van premies die je gestort hebt op een lijfrenteverzekering of stortingen op een lijfrentespaarrekening.

Normaal gezien moeten dergelijke spaarpotjes blijven staan tot het moment dat je met pensioen gaat. Vervolgens ontvang je hieruit jaarlijks een bepaalde uitkering. Bij het besluit om het spaarpotje ineens of versneld op te nemen, is er sprake van een (gedeeltelijke) afkoop. Je bent dat een revisierente van 20% verschuldigd. Vanaf 2015 geen revisierente meer. Je kunt je tegoeden dus zonder revisierente versneld opnemen. Er gelden echter een aantal voorwaarden:

Belangrijk: de afkoop kan maximaal € 40.000,- bedragen. Een hoger bedrag is mogelijk als dat bedrag niet hoger is dan je gemiddelde inkomen over de twee voorgaande jaren.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Deze nieuwe regeling biedt je vooral meer flexibiliteit.Het eerder opnemen van je lijfrentetegoeden gaat natuurlijk ten koste van latere uitkeringen. Deze waren eigenlijk bedoeld voor na je pensionering.

Starters opgelet!

Je hebt als startende ondernemer waarschijnlijk nog niet veel lijfrentetegoed opgebouwd. Als je arbeidsongeschikt raakt, moet je nog vele jaren je inkomen aanvullen. In dit geval biedt een verzekering meer zekerheid. Zeg dus niet zomaar je arbeidsongeschiktheidsverzekering op, deze beslissing is sterk afhankelijk van je situatie.

Oudere ondernemers opgelet!

Het kan voor jou aantrekkelijk zijn om de verzekeringspremies te gebruiken om je lijfrentetegoeden verder aan te vullen. Je hebt immers al veel tegoed opgebouwd en krijgt te maken met steeds hogere verzekeringspremies. Het is aan te raden om goed naar je inkomen te kijken na pensionering.

november 2014 

lijfrente, arbeidsongeschikt, arbeidsongeschiktheidsverzekering, arbeid, ongeschikt, verzekering, AOW, leeftijd, pensioen, bv, ondernemer, boekhouder, nv, OAMKB, mkb