Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Eindejaarstips voor ondernemers

Tip 4. Bespaar belasting over je spaargeld door deze in je BV te storten

Box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) wordt door de huidige lage rentestand flink (over)belast. Al is de rente maar 1%, je moet sowieso over 4% inkomstenbelasting betalen. 
 
Omdat belasting over vermogen in je BV anders, en op dit moment veel voordeliger wordt berekend, kun je nu dus beter je spaargelden op rekeningen van de BV zetten. 
 
Een storting in je BV kan door middel van een agiostorting. Aan het vastleggen van een agiostorting zijn wel wat kosten verbonden (kunnen wij voor je doen), en ook aan het oprichten van een BV voor de notaris, maar de opbrengst is al snel hoger. 
 
Als je wilt kun je de rente van het spaargeld dat je in de bv hebt gestort aan jezelf uitkeren door middel van dividend en die komt in box 2. Dat scheelt je heel veel belasting. Wel 80% op de rente in onderstaand voorbeeld! 
 
Laat dit door je accountant/administrateur/fiscalist nog voor 1 januari doen, want dan wordt de box 3 heffing bepaald. 
 
Voor geïnteresseerden een voorbeeld: 
Privé in box 3: In box 3 is (boven het vrijgestelde bedrag) 1,2% belasting over het saldo verschuldigd, ongeacht de rente / opbrengst die je ontvangt. Dus bij 1% rente is de heffing 120%!
 
In een BV: Een BV betaalt belasting over de werkelijk ontvangen opbrengst. Bij een winst tot € 200.000,- geldt een tarief van 20%. Als je de nettowinst (80%) vervolgens naar privé uitkeert ben je daarover 25% inkomstenbelasting verschuldigd. Per saldo is dan sprake van een belastingdruk van in totaal ‘slechts’ 40%. Bij een opbrengst van 1% is de heffing 40%, dus 1/3e van de heffing in box 3!

 

Tip 3. Geen belasting door je goede voornemens: herinvestering

Wanneer je een bedrijfsmiddel verkocht hebt in 2015 dat in werkelijkheid meer waard bleek te zijn dan in je boekhouding stond opgenomen (hogere verkoopprijs dan aanschaf - afschrijving), dan heb je boekwinst gemaakt. Daar moet je net zo hard belasting over betalen, als over je andere winst. 
 
Dit bericht wordt leuker hoor. 
 
Wanneer je je nu nog in 2015 voorneemt deze boekwinst te gebruiken voor een nieuwe investering binnen de komende 3 jaar, kun je een herinvesteringsreserve in het leven roepen, ter grootte van de boekwinst. Je betaalt hierdoor geen winstbelasting over dit deel in 2015.
 
Mocht je dus in 2012 je boekwinst in een herinvesteringsreserve hebt geplaatst, dan moet je, vóórdat je op 31 december 2015 het vuurwerk afsteekt, een nieuw bedrijfsmiddel hebben aangekocht. Anders wordt deze boekwinst alsnog bij je winst opgeteld in 2016, waarover je dus ook alsnog de belasting betaalt.
 
Dus: heb je een wens (je boekwinst gebruiken om te herinvesteren), vraag het je OAMKB partner! Die zorgt ervoor dat je dit jaar geen belasting over je boekwinst hoeft te betalen.
 

Tip 2. Cadeautje aan je personeel of aan jezelf

Sinds 1 januari 2015 doet iedere ondernemer met personeel verplicht mee aan de werkkostenregeling (afkorting WKR):1,2% van de loonsom kan gebruikt worden om bijvoorbeeld kerstcadeaus vrij van belasting te verstrekken aan je personeel.* 
 
Ben je ondernemer met een BV waarvan jij de enige werknemer bent, dan kun je dus jezelf een cadeautje geven ter waarde van 1,2% van je loonsom. 
 
Mogelijke cadeaus:
  • Kerstpakket
  • Bedrijfsfitness
  • Fiets(plan)
  • Personeelsfeest
  • Relatiegeschenk
  • Een niet zakelijk etentje
 
 
 
 
 
 
 
Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Overleg je met accountant of fiscalist over jouw vrijgestelde personeelsgiften en wat de voorwaarden hiervoor zijn. Vraag je salarisadministrateur wat jouw vrije ruimte van 2015 nog is. 
 
Is je loonadministratie uitbesteed bij OAMKB, check dan je loonaangifte, daar staat het namelijk al op vermeld. 
 
Let op 1: als er meer wordt uitgegeven dan die 1,2% dan wordt alles erboven met 80% eindheffing belast! 
 
Let op 2: Voor de vrije ruimte moet rekening worden gehouden met bedragen inclusief BTW terwijl de administratie doorgaans exclusief wordt geboekt.
 
* In fiscalistentaal: Vanaf 1 januari 2015 is iedere werkgever verplicht om de werkkostenregeling toe te passen (afkorting WKR). Naast enkele specifieke vrijstellingen geldt een forfaitaire vrijstelling van 1,2% van de totale loonsom (vrije ruimte). De vrije ruimte kan gebruikt worden om bijvoorbeeld kerstcadeaus vrij van belasting te verstrekken aan je personeel.


Tip 1. Is het slim om nog te investeren in 2015?

 
Voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting geldt een extra aftrekpost, wanneer er in 2015 voor een bedrag tussen € 2.300 - € 309.693 is geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen met een kostprijs > € 450,- (dit geldt niet voor goodwill, gronden, huizen en personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer). De aftrek bedraagt 28% van de totale investeringswaarde met een maximum van € 15.609. Is het investeringsbedrag hoger dan € 103.231, dan wordt de aftrek verminderd met 7,56% van het bedrag dat de € 103.231 te boven gaat.
Actie: kijk in je boekhouding wat er tot en met heden aangemerkt is als investering. Zit je nog onder het bedrag van € 2.300 en overweeg je nog een investering te doen? Dan is het slim om dat nog voor het einde van 2015 te doen. 
 
Tip: sommige investeringen komen in aanmerking voor een extra aftrek in de vorm van Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze investeringen moeten tijdig gemeld worden bij de RVO. Raadpleeg je adviseur voor meer informatie.
 
 
Deze tip wordt je aangeboden door onze fiscalisten: Arend Pasma RBMr. Frans van der Huizen RB en Jolanda Spruijt RB en Mr. Roger Prins RB.
 
Heb je hierover nog inhoudelijke vragen? Stuur dan een mail naar info@oamkb.nl
investeren OAMKB 2015 geld, eindejaarstips, fiscaal voordeel, ondernemers, fiscale eenheid, fiscalist, belastingadvies, belasting, belastingadviseur, bedrijfsadviseur, belastingadvies