Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Innovatie regels 2020 versoepeld

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een loonkostensubsidie, die als vermindering van de loonheffing voor zowel de eigenaar als voor medewerkers bestemd is. Ook zelfstandige ondernemers kunnen gebruiken maken van deze subsidieregeling, door de zelfstandigenaftrek aanzienlijk te verhogen. Omdat de regels vaak ondoorzichtig en ingewikkeld waren, zijn de innovatie regels voor 2020 eenvoudiger gemaakt. Daarmee is het interessanter geworden om de mogelijkheden voor deze regeling te onderzoeken.

Meer weten over de innovatie regels voor 2020? Neem contact op met de lokale oamkb adviseur.

Te weinig gebruik gemaakt van de WBSO

Het was de bedoeling dat de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk innovatie bedrijven zou stimuleren die ontwikkeling en of onderzoek uitvoeren door de R&D kosten te verlagen. De regels bleken zo ondoorzichtig dat er veel geld bleef liggen, met nieuwe innovatie regels voor 2020 wil het kabinet de drempel lager maken voor innovatieve ondernemers.

Welke ondernemers komen in aanmerking voor subsidie?

De WBSO bestaat alweer 25 jaar. In die tijd hebben vele bedrijven gebruik gemaakt van deze regeling in uitlopende sectoren. Hier zijn een aantal categorieën volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland:

De Rijksdienst geeft aan dat ze innovatieve bedrijven graag op weg helpen met financiële ondersteuning. Ze erkennen wel dat niet alle projecten en bedrijven de eindstreep halen. In de vele voorbeelden die ze delen via deze pagina wordt niet aangegeven welke innovaties daadwerkelijk succesvol zijn geworden. Voor innovatieve ondernemers is er altijd een hoger risico op falen. Wanneer er geen vergelijkbare producten of diensten bestaan, zijn er naast onderzoek vaak ook administratieve uitdagingen om te overbruggen. Jouw persoonlijke OAMKB adviseur helpt je graag de mogelijkheden te onderzoeken.

Voor wie gelden de innovatie regels 2020?

Wanneer een bedrijf zich bezighoudt met de ontwikkeling van producten, productieprocessen en software, of technisch wetenschappelijk onderzoek uitvoert, is het mogelijk om in aanmerking te komen voor de WBSO subsidieregeling. Naast een BV kan ook een ZZP’er of VOF aanspraak maken op subsidie. Bij bedrijven met personeel verloopt de regeling via de inkomstenbelasting, bij ZZP’ers en VOF’s gaat het via de zelfstandigenaftrek. Starters hebben recht op extra aftrek.

Wanneer WBSO aanvragen?

De subsidie moet aangevraagd worden voordat de werkzaamheden aanvangen. Het is dus van belang om er op tijd bij te zijn, en met de financieel adviseur de mogelijkheden te bespreken. Wanneer je al kosten hebt gemaakt die onder de innovatie regels voor 2020 vallen kun je die niet met terugwerkende kracht verrekenen.

Hoeveel geld is er beschikbaar?

In 2019 was er een bedrag van 1205 miljoen euro beschikbaar gesteld, voor 2020 is dit bedrag verhoogd naar 1281 miljoen. In 2017 en 2018 is er veel geld in de pot blijven zitten. Dit wordt doorgeschoven naar 2021 en 2022. Het gaat daarbij om bedragen van respectievelijk 75 miljoen en 89 miljoen. Door het vooruitschuiven van deze bedragen zullen de beschikbare budgetten niet alleen stabiel blijven maar zelfs iets toenemen.

Geld voor het oprapen of meer hoofdpijn dan voordeel? Vraag het na bij de fiscalisten van oamkb.

 

12 februari 2020