Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Hypotheek met partner

Vaak kopen stellen samen een woning, en sluiten daarvoor een hypotheek af. Huisje, boompje, beestje, samen uit en samen thuis. Maar niet ieder huwelijk eindigt zoals in een sprookje, het kan ook mislopen. Wanneer het huis verkocht wordt vindt er een verrekening plaats van de hypotheek, de eigen inbreng en de verkoopkosten. Het resterende bedrag noemen we de ‘eigenwoningreserve’, afgekort EWR. Wanneer de inbreng per partner afwijkt kan dit een complexe rekensom worden. Volgens een besluit uit 2018 is het mogelijk om een 50/50 regeling te treffen. In deze blog bekijken we wat er kan gebeuren wanneer voormalige partners een huis verkopen.

Ondernemers die een hypotheek hebben, kunnen ook voor financieel advies over de woning terecht bij hun vaste OAMKB adviseur. Neem contact op voor meer informatie.

Samen een hypotheek afsluiten

Wanneer je gaat trouwen onder huwelijkse voorwaarden, of gaat samenwonen op basis van een samenlevingscontract, worden lusten en lasten voortaan met elkaar gedeeld. Op het moment dat je een woning aanschaft wordt er een hypotheek afgesloten, zolang alles in kannen en kruiken is zul je daar geen hinder van ondervinden. Wanneer het koppel uit elkaar gaat moet er veel geregeld worden. Naast voogdijschap over de kinderen, de inboedel verdelen en dat soort zaken, kan de woning en de bijbehorende hypotheek een flinke impact hebben op de financiële situatie van de voormalige partners. Zeker wanneer niet ieder persoon er met hetzelfde bedrag in zit.

Woning kopen met afwijkende inbreng

Stel, twee partners schaffen gezamenlijk een huis aan en sluiten een hypotheek af. Omdat één van de partners nog een flinke som geld op de bankrekening heeft staan omdat de oude vrijgezellenflat verkocht is, kan deze partner alvast 20.000 euro aan eigen kapitaal inbrengen. Om het heel zuiver en eerlijk te houden, komen beide partners overeen dat bij een eventuele verkoop de eerste 20.000 euro naar deze persoon gaat.

De relatie komt tot een einde

Helaas, de relatie houdt geen stand en de woning wordt verkocht. Eerst gaat de hypotheek van de opbrengst af, dan nog de verkoopkosten en de EWR blijft over. Volgens de belastingdienst krijgt iedere voormalige partner de helft van het bedrag, bijvoorbeeld 2 x 25.000 = 50.000 euro. Maar er was afgesproken dat de 20.000 euro eigen inbreng van persoon A. verrekend zou worden. Daarmee krijgt deze persoon A. 20.000 euro + 15.000 euro, en de andere persoon B. ontvangt 15.000 euro, in totaal 50.000 euro dus. Persoon B. gaat een andere woning kopen en legt de 15.000 euro in, meer is er niet beschikbaar. Daarmee is er een gat van 10.000 euro dat niet fiscaal aftrekbaar is. Want de fiscus gaat ervan uit dat beide personen 25.000 euro ontvangen.

50/50 verdeling

Volgens het besluit uit 2018 is het mogelijk om de eigenwoningschuld en de eigenwoningreserve 50/50 te verdelen. Dat kan voordeliger uitpakken, je krijgt er wel het verleden van je voormalige partner bij. Met een afwijkend verleden zoals een oude hypotheek, of bij inbreng van eigen kapitaal, kan het een ingewikkelde rekensom worden. Dan moet je bepalen of de 50/50 regeling voordeliger uitpakt. Bespreek deze kwestie met jouw financieel adviseur en maak zo de meest voordelige keuze.

Meer weten over de hypotheek of de verdeling van inkomsten en heffingen bij een scheiding? Vraag het aan jouw lokale OAMKB adviseur, die helpt je graag verder.
 

hypotheek, financieel advies, oamkb, oamkb adviseur,