Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Het betalen van BTW over doorbelaste kosten

Bij het factureren kan je te maken krijgen met een combinatie van btw-tarieven, doorbelaste kosten en kosten zonder btw. Stel dat je een feest voor een klant organiseert en daarvoor kosten moet doorberekenen.

 

Als je voor de klant kosten maakt die je afzonderlijk doorberekent, dan geldt daarvoor hetzelfde btw-tarief als voor je geleverde goederen en/of diensten.

Misschien verricht je diverse prestaties waarbij verschillende btw-tarieven behoren. Het is dan zaak te bepalen of het gaat om één ‘prestatie’ of meerdere zelfstandige ‘prestaties’. Bij één ‘prestatie’ is er een hoofdprestatie waarin de klant geïnteresseerd is (zoals catering) en zijn je bijkomende prestaties er om de hoofdprestatie aantrekkelijker te maken. Bij één ‘prestatie’ geldt één tarief.

Bij het doorbelasten van doorlopende kosten hoef je geen btw in rekening te brengen; je bent alleen kassier. Een doorlopende post is een betaling die je doet aan de persoon die de prestatie verricht (bijvoorbeeld de bloemist) op naam en rekening van je klant. Degene die de prestatie verricht moet de factuur op naam van je klant geven, zorg dat de prestatieverrichter dat weet. Jijzelf mag de btw op die factuur dus niet aftrekken, jouw klant mag dat wel. Je bent eigenlijk alleen kassier en je hoeft zelf geen btw in rekening te brengen als je de kosten later aan de klant doorberekend.

Voor bepaalde overheidsdienstverlenging hoeft geen btw in rekening gebracht te worden:

Deze bedragen worden waarschijnlijk rechtstreeks aan jou in rekening gebracht en de factuur zal op jouw naam staan.

Als je de kosten afzonderlijk op je factuur aan de afnemer vermeldt en de kosten doorbelast voor het bedrag dat is verschuldigd voor de verrichte handeling(en), dan kan je de kosten zonder btw aan de afnemer doorbelasten.