Zzp en klein mkb Midden en groot mkb RA-/AA-accountant of fiscalist?
Doe mee aan onze franchiseformule!
Bel me terug
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan over hoe jij tijd kunt besparen op je administratie
Neem nu contact op!

Herstel mkb in 2011 na moeilijke jaren

Het MKB zal in 2011 weer licht groeien met een kleine 2%. Over 2010 is de afzet nauwelijks gestegen (0,25%). Vorig jaar was er nog sprake van een daling van 6%. Ondanks dat het consumentvertrouwen weer voorzichtig toeneemt, is de consument terughoudend, wat zich uit in een beperkte groei in de detailhandel (0,5%) evenals de horeca (0,25%) in 2011. 

De mondiaal georiënteerde branches zullen meer profiteren van de stijgende bedrijvigheid. De groothandel, industrie en de transport- en communicatiesector zullen naar verwachting de grootste groei laten noteren in 2011. De zakelijke dienstverlening in het MKB zal met 1,75% eveneens behoorlijk groeien, volgend op de krimp van 0,5% in 2010. 
 
Aantrekkende groei MKB, maar afzwakkende groei in grootbedrijf
De groei in het grootbedrijf zal volgend jaar belangrijk afnemen als gevolg van een lagere buitenlandse afzetgroei. De groei van de wereldhandel zal in 2011 lager zijn door een kleinere groei in Azië en Amerika. Als gevolg van de overheidsbezuinigingen, zal de groei in Europa onder druk komen te staan. Voor het Nederlandse grootbedrijf betekent dit dat de groei van 3,0% in 2010 terugvalt naar 2% in 2011. 
 
Lees verder op businessbox.nl